Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Din lumea... lui Stanley Kramer (1070)

“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus

* Intr-un stat de drept, civilizat, statuat pe percepte si principii care se doresc impartasite si apoi implementate dupa regulile desprinse din PAX Romana -pace in termenii Romei, adica a invingatorului- nu a trecut neobservat faptul ca discursul referitor la Starea Uniunii a semanat mai mult cu un Discurs al Tronului, ai carui termeni ar starni invidia tuturor monarhilor lumii, incepand cu Charles The Bald, ramas faimos prin Executive Order - Edictul de la Pistres, din AD 864 si terminand cu Discursul rostit de regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii si Irlandei de Nord.
Am crezut, se pare in mod eronat, ca Revolutionary War - Razboiul de independenta, care a generat peste 25.000 de victime in randul revolutionarilor americani, a avut ca scop principal eliberarea coloniilor americane de sub jurisdictia monarhului George III si obtinerea Republicii ca forma de guvernamant. Dupa toate cele ce se intampla si cum totul este ciclic in viata, se pare ca revenim la o noua forma de Monarhie, avand la timona un monarh absolut care va conduce natiunea prin Executive Orders, similare Edictelor emise de statele cu alte forme de guvernamant. Sper ca totul se va opri aici si nu vom prelua de la Vatican, modelul de Bula sau Enciclica Papala. Oricum, cei care se ocupa cu scrierea discursurilor mesianicei fapturi, ar trebui sa-si caute un alt loc de munca, sau sa urmeze niste cursuri intensive sub conducerea semnatarului acestor randuri.
Dupa "Discursul Tronului" - Starea Uniunii, care a avut loc Marti, 12 Februarie, 2013 - intamplator sau nu, ziua coincide cu data nasterii presedintelui Abraham Lincoln -, a urmat President's Day, Ziua Presedintilor, motiv, pentru unii dintre noi, de a rememora pe cei care America a avut sansa sa-i aiba la conducerea ei si la respectarea celor inscrise in Declaratia de Independenta si in Constitutia Statelor Unite. George Washington, primul presedinte al Statelor, pe atunci, Unite ale Americii, in ciuda faptului ca nu s-a bucurat de o educatie Universitara, a fost un conducator militar desavarsit si autorul vestitului "Code of Civility" - Cod de Comportament - Buna Purtare, carte care, dupa opinia subsemnatului, ar trebui inclusa obligatoriu in programa de invatamant a Liceelor, Colegiilor si Universitatilor lumii. Sper ca nu spre deceptia dumneavoastra, USA a mai avut 8 presedinti al caror nivel educational nu a ajuns la faza de Colegiu - Universitate, lucru care nu i-a impiedicat sa fie excelenti conducatori de stat, iar unul dintre ei - Grover Cleveland - sa fie ales de doua ori, la termene diferite. Se adevereste veridicitatea celor lasate umanitatii de scriitorul american Mark Twain, pseudonimul lui Samuel Langhorne Clemens: "niciodata n-am lasat scolarizarea mea sa se interfereze cu educatia mea - I have never let my schooling interfere with my education". Ceilalti presedinti care n-au trecut prin Colegii sau Universitati sunt: Andrew Jackson, Martin Van Buren, Zachary Taylor, Millard Fillmore, Andrew Johnson, Grover Cleveland, Harry Truman si favoritul Titanicului Pontifus Maximus, Abraham Lincoln, considerat, alaturi de George Washington cel mai bun presedinte al USA, pentru modul magistral in care a condus aceasta tara intr-o perioada de criza extrema, generata de razboiul civil, care in ciuda celor 184.594 de victime, a mentinut intacta Uniunea. Tot spre culturalizarea dumneavoastra, va informez ca presedintii Washington, Jackson, Harrison, Taylor, Johnson, Grant, Hayes, Garfield, Arthur, Harrison si Eisenhower au fost generali in U.S.Army, in timp ce presedintii  John Adams, John Q. Adams, Van Buren Fillmore, Cleveland, Taft, Wilson, Harding, Coolidge, Hoover, Roosevelt, Clinton si Obama, n-au avut experienta militara, desi au fost sau sunt Comandantii Supremi ai fortelor armate.
Bazat pe faptul ca daca unui presedinte nu i se cere o diploma Universitara si traind in tara tuturor posibilitatilor, orasul Bell, suburbie a Los Angelesului, a ales in functia de primar pe Oscar Hernandez, care, conform datelor oficiale, este nescolat si analfabet - unschooled and illiterate. Cu aceste "virtuti" la baza, Oscar si asociatii lui din consiliul orasului, au devalizat, in propriul interes, toate resursele financiare existente, asigurandu-si salarii de sute de mii de dolari, desi conform legislatiei, pentru un part-time job, aveau dreptul la 673 dolari lunar. Intr-o democratie in care la 357 locuitori avem si un avocat, Stanley Freeman a aparat acesti deligventi, motivand ca datorita educatiei precare, n-au stiut ce fac!?! Bravos, natiune. Nu ma mai mira faptul ca Arnold Schwarzeneggar, a ajuns guvernatorul statului California, numai pe ratiuni de rudenie cu familia Camelota - a se citi Maria Shriver-Kennedy si ne-a adus in pragul falimentului, Jesse Ventura, a ajuns guvernatorul statului Minnesota, dupa o cariera stralucita in "professional wrestling", vicepresedintele USA, din timpul administratiei George Herbert Walker Bush, Dan Quale, n-a stiut sa speleze cuvantul "potato" - cartof, iar Robert "Bob" Citron, om cu un intelect, dupa opinii oficiale, ca al unui copil de varsta prescolara, fost "treasurer-tax collector" al celei mai prospere si conservative regiuni din USA - ma refer la Orange County, California - a dus zona in faliment.
Armatele, cohortele, legiunile de "pretinsi" oameni educati, nu cunosc acel precept legislativ, desprins din Codul Penal Roman, "ignorantia juris non excusat - ignorance of law is no excuze - necunoasterea legii nu este o scuza ? Stadiu deplorabil de degradant in care a ajuns omenirea este generat in exclusivitate de faptul ca ignorantii au monopolizat toate posturile decizionale si nimeni, dar absolut nimeni nu are curajul sa confrunte aceste dejectii. Cu un asemenea fond decizional uman, nu este greu de anticipat unde va ajunge omenirea. Chiar la asa stadiu de ignoranta - a ajuns, incat nimeni nu le poate spune acestor purtatori ilegali de creier de cele ramase de la filosoful american George Santayana, care in "Viata Ratiunii", ne-a lasat urmatoarele: "nimic nu este mai desuet - deplasat pentru o persoana decat sa intre in domenii de activitate pentru care nu are nici vocatia nici calificarea necesara." Nu m-ar mira ca la pupitrul de comanda al unui dispozitiv nuclear sa stea o persoana cu asemenea "dotare", care sa apese pe tragaci, inainte de a identifica tinta, desi Tom Flynn, autor, nuvelist si jurnalist, ne-a avertizat de posibilitatea intamplarii unei asemenea catastrofe.
In timp ce lucrez la acest modest eseu, mi-am reamintit cuvintele scriitorului Napoleon Hill, care in cartea The Law of Success - Legea Succesului, ne ofera reteta ideala pentru realizarea acestui deziderat: "pacienta, persistenta si transpiratia sunt combinatia ideala pentru succes - Patience, persistence and perspiration make an unbeatable combination for success". Acum realizez succesul Titanicului Pontifus Maximus: pacienta are suficienta c-ar fi dispus sa ramana pe viata in actualul post, persitenta sa convinga o natiune ca o ducem mai bine, desi toate preturile s-au dublat iar peste 100 de milioane traiesc pe o forma de ajutor social si transpiratia rezulta in urma meciurilor de golf, in compania lui Tiger Woods, la un pret de 180.000 dolari, plus din ultima excursie in Hawaii, la un cost de 20 milioane dolari.
Numai ignorantii nu realizeaza unde ne indreptam; cum ei sunt majoritatea zdrobitoare a locuitorilor Terrei, pregatiti-va pentru iminentul sfarsit.   
A. C. Ton    

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page