Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

NARAVURI DE BIRT ÎN ANTICAMERA PICATURII CHINEZESTI Maria Diana Popescu, Agero

Cind iti cinta lautarii si ai buzunarul plin, nici viata, nici moartea nu sint mai presus decit politica! Cum tot romanul s-a nascut poet, atunci cind ma minii scriu o poezie, cind sint fericita fac la fel. Asa-i romanul de cind istoria lui! La necaz aprindea focul din deal in deal, vestind navalitorii, razboaiele si jafurile, la sarbatori aprindea focul si sareau flacaii peste el. Extrag de aici un adevar mic si simplu: in fata presiunilor doar cei slabi stau in genunchi. Eu tot am aruncat chibritul aprins, dar cine sa priceapa ca unitatea, ca sa ramina finalitate, are nevoie de solidaritate. Ca politicianul, oricine ar fi dupa neam, nu e un djinn pretios, iar poporul nu e un sclav, ca sa-si accepte conditia ingrata ca pe o favoare. Ori poate ca asa stau lucrurile si eu, in idealismul meu, insist sa cred ca puntea se va lati si nimeni nu se va mai face frate cu dracul ca s-o treaca. Iata de ce nu ma pot aseza confortabil in jiltul tacerii ca sa contemplu fiarele venite din jungla sa-si plimbe duhul urit mirositor intre granite.
Presa e libera sa mearga pe sirma! Eu nu pot scrie despre crime, ciini comunitari, drogati, silicoane, violuri si prostitutia de pe ecrane, cind sint atitea teme serioase si perene: patrie, patriotism, romanism, unitate, credinta, dragoste, moralitate, prietenie. Incerc sa fiu o aparatura de inregistrare a conditiei umane a poporului blajin si tacut. Daca nu acum, poate mai tirziu, romanii vor avea gloria lor. Ei nu-si pierd speranta. Au anticorpi sa mearga uniti mai departe. Desi stiu cu totii ca la etajele superioare curtea gazduieste un bordel de lux, unde matroanele nu sint tiganci, iar angajatii si cei care-l frecventeaza sint jucatori ori de alb ori de negru. Alba-neagra nu tine! Amorezati de putere si imoralitate ca de niste naravuri de birt, se folosesc intre ei, se creeaza, se refolosesc, se santajeaza, se aliaza, se recreeaza cu pronuntat simt de avaritie si stapinire. Si atunci, unde e suveranitatea noastra politica si economica? La Washington si Bruxelles. Autoritatile ne amintesc mereu ca aderarea ne-a investit cu responsabilitati. Da, dar toate se refera la cetatenii de rind,  nu si la ei, cind este vorba de adoptarea legilor in concordanta cu normele europene.
Iaca ce ni s-a intimplat daca ne-am lasat prea usor dusi de valul integrarii. Virfurile Europei n-au venit la noi sa ne mingiie pe crestet sau sa ne laude cinstea si inteligenta. Ne-au instruit specialistii care azi ricaneaza la adresa capitatului de unitate nationala, perfectind in anticamera picaturii chinezesti paradoxul regionalizarii, pardon, destramarii -  fara a consulta poporul printr-un plebiscit, daca vrea au ba! O manevra care loveste in securitatea nationala, o parola buna doar de deschis portile secrete, mult rivnita regionalizare a tarii se tocmeste sa apere cu strasnicie cazanul alchimistilor si piatra lor filosofala. Regiunile vor fi mai usor de invirtit pe deget din intern si din afara, iar populatia, lesne de dus cu presul. Uite-asa, marile puteri cuceresc periodic noi avanposturi. Se vorbeste ca Uniunea Europeana in forma federalizata va cuprinde 150 de landuri, iar Bruxelles-ul va fi singurul centru de control si comanda.  Regionalizarea Romaniei va fi urmata de alte asemenea impartiri autonome in tara Bascilor, Bohemia sau Moravia.
Cum valoarea monedei nationale a ajuns sa fie stabilita doar de speculatiile de pe piata valutara, inseamna ca nu mai avem niciun strop de suveranitate si nici urma de mecanism economic propriu.  In tara noastra doar politicienii mai au industria lor de imbogatire si de scandaluri in serie. Asta este tot ceea ce mai avem de exportat. Preacuviosii din spiritualitatea banului romanesc joaca ba ruleta, ba caritasul cu leul. La fel cum democratia livrata de americani a inlocuit printr-un joc de interese cuvintul „patriot” cu „terorist”. Poate ca nu peste mult timp, tot de la ei cetire, crimele impotriva umanitatii vor fi obiect de cartea recordurilor. Startul a fost dat de un senator american, specialist in numaratoare celor ucisi de razboiul lor. El se lauda nonsalant cu performanta dronelor, care au ucis in Pakistan peste 4.700 de oameni. Nu sa le iei jucariile, sa dai cu ele de pamint si sa le faci praf?
 Maria Diana Popescu, Agero
Sursa: www.agero-stuttgart.de

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page