Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Aniversare semicentenara a unei promotii de medici veterinari

In 30 mai curent a avut loc la Facultatea de Medicina Veterinara din Bucuresti o aniversare jubiliara - 50 de ani de la absolvire a primei promotii de medici veterinari care au incheiat studiile cu 6 ani. Promotia a numarat 132 de absolventi, din care au fost prezenti 32. Din pacate un numar ridicat (45) au trecut in lumea umbrelor, iar alta parte nu au putut participa din cauza starii lor de sanatate sau a altor motive care i-au impiedicat sa se deplaseze la Bucuresti.

Revederea a avut un puternic impact emotional, mai ales ca au fost cativa care nu participasera la revederile traditionale avand loc anterior. Varsta, fireste, si-a pus pecetea pe infatisarea fizica a celor mai multi dintre ei, astfel incat corelatia dintre nume si figura s-a putut face uneori cu oarecare greutate.

In prezenta catorva dintre fostii dascali, intre care nume sonore pentru medicina veterinara romaneasca (Horia Barza, Emil Suteanu, Viorel Popa, Gheorghe Constantinescu, Ioan Cretea), fostii studenti ai generatiei 1959-60, au dat, pe rand, conform traditiei, "raportul" realizarilor profesionale si personale din acest rastimp. Au rezultat multe si importante impliniri, ilustrate de natura preocuparilor si functiile ocupate. Un numar de sase absolventi au devenit cadre didactice, cu merite laudabile in instruirea studentilor in medicina veterinara, in cercetarea stiintifica din tara si strainatate, precum si in activitatea publicistica. O parte dintre absolventi (18) au ocupat inalte functii de raspundere in aparatul administrativ la nivel central sau de judete sau in laboratoare veterinare, asumandu-si sarcini de seama in organizarea si functionarea sistemului sanitar veterinar din Romania. Un numar de 11 absolventi s-au stabilit, mai devreme sau mai tarziu, in strainatate, straduindu-se sa creeze o buna reputatie scolii de medicina veterinara romanesti.

Cativa au demosntrat de-a lungul timpului laudabile preocupari extra-profesionale, cum ar fi pictura, poezia, literatura beletristica etc., dovedindu-se autentice talente, care au dus renumele profesiei si al tarii departe in lume.

Promotia a rezultat din contopirea anilor corespunzatori de la Bucuresti si de la Arad, in urma desfiintarii celei de a doua, in anul 1957. Si astazi se considera ca hotarirea de a lichida facultatea de la Arad a fost o mare greseala a vremii, deoarece la numai 5 ani au fost infiintate alte trei facultati (la Cluj, Iasi si Timisoara), pentru a face fata cerintelor de cadre de specialitate din agricultura. Tanara facultate de la Arad care a vietuit doar 9 ani, s-a dovedit a fi foarte competitiva din toate punctele de vedere, dand productiei cadre bine pregatite, care s-au validat foarte usor in activitatea de teren. Multi dintre absolventii de Arad au devenit in timp medici veterinari-sefi de judet, directori de laboratoare veterinare, directori de unitati productive, inspectori veterinari in organismele veterinare centrale sau in controlul alimentelor.

Luarile de cuvant au exprimat recunostinta absolventilor fata de cadrele didactice de inalta tinuta profesionala care i-au format in spiritul unei apreciate etici a muncii, a cinstei si a unui profesionalism ireprosabil. Mandria de a fi fost instruiti de profesori ca Vasile Ghetie, Nicolae Stamatin, Lascar Buruiana, Viorel Ciurea, Valeriu Pintea, Ioan Grigorescu, Eugeniu Pastea, Gheorghe Dinulescu, Aurel Vintan, Horia Barza, Petre Spanu, Aurel Nicolau, Emil Suteanu, Florian Seiciu, Octavian Vladutiu, Petre Popescu, a reiesit din cuvintele aproape ale fiecarui absolvent. Pregatirea teoretica si practica insusita pe parcursul anilor de studii, i-a ajutat sa rezolve problemele dificile ale practicii veterinare pe tot traseul exercitarii profesiei de medic veterinar.

Revederea s-a incheiat cu o agapa colegiala la restaurantul "Roma" de langa opera, unde au fost depanate multe amintiri frumoase din studentie si au fost readuse in discutie secvente hazlii petrecute in timpul orelor de curs, lucrari practice, clinica, din perioada examenelor sau din viata de camin. Atmosfera calda, vesela si plina de bucuria revederii a dominat pana seara tarziu acest eveniment memorabil, marcand o jumatate de secol de la absolvire.

Dr. Emil G. Onet

Phoenix, Arizona, USA

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page