Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

De ce nu poate falimenta ARCOM S.A. ?

 

 

La ultima intalnire cu presedintele consiliului de administratie ARCOM S.A., Mihai Oprea, am avut in fata o persoana dupa chipul si asemanarea patronului si partenerului sau de afaceri Gigi Becali. Un oltean tupeist care fusese numit la conducerea celui mai cunoscut brand in constructiile romanesti, o fosta firma de-a Securitatii. La vremea aceea, jurnalistul, adica eu, incerca sa-i transmita Oracolului din Ghencea ca pe langa brandul cu pricina se captusise si cu responsabilitatea celei mai mari gauri din economia nationala. Investitia externa din Ucraina, cunoscuta sub numele de CIM Krivoi Rog. Un combinat in care Romania investise fara rost, timp de 20 de ani, sute de milioane de dolari de la buget.

Guvernele post-decembriste s-au succedat si au pasat unul altuia sacul fara fund. Asta n-ar fi fost nimic, dar angajatii mosteniti de la fosta conducere, vesnici pe posturi bine platite, devalizau patrimoniul ARCOM si avutia statului in acelasi timp. Oprea parea sigur pe el si spunea ca daca va fi nevoie, va schimba numele firmei pe care o conduce si tot va scapa de povara combinatului ucrainean. Timpul a trecut. Hotia de la Krivoi Rog a fost mediatizata in presa centrala. S-au facut anchete si dosare penale, au fost demisi oameni. Dupa schimbari minimale in conducerea filialei ARCOM Krivoi Rog, unde se fura la greu, a lovit si criza. Creditele au cazut, imobiliarele deasemenea, iar majoritatea firmelor de constructii sunt pe butuci. Firma condusa de geniul afacerilor Mihai Oprea este mai falimentara ca niciodata, cu datorii estimate la 3 milioane de euro. Numai putin de 5 firme partenere au cerut in ultima luna falimentul ARCOM S.A. unde Gigi Becali detine 70% din actiuni. Sute de angajati au fost dati afara, unii dintre acestia fiind in proces cu firma la care au lucrat o viata.

Cum a ajuns fanionul constructiilor externe romanesti in aceasta stare este greu de explicat. Povestea incepe cu anii ’90, cand Securitatea a fost nevoita sa-si reduca afacerile cu armament pe zona araba. Apoi, a urmat jaful privatizarii ARCOM S.A. prin metoda MEBO din 1994, cand o mana de oameni de la conducerea societatii, in frunte cu ofiterul Secu Florescu, a pus mana pe patrimoniul urias mostenit de la statul comunist.

Parastasul ARCOM S.A. a ramas in sarcina patronului clubului Steaua si a afaceristului Mihai Oprea. Paradoxal, situatia companiei se poate schimba de la o zi la alta. Asta pentru ca ARCOM S.A. nu poate fi falimentata cat timp este prin lege antreprenor general la combinatul de la Krivoi Rog. Ar fi pacat sa se piarda dosarele Securitatii din arhiva firmei, dar si evidentele cu apartamente date spaga demnitarilor care inchideau ochii la deconturile fictive ale fostei conduceri ARCOM catre Ministerul de Finante. Si nu-s putini aceia. Locuiesc la gramada in complexurile rezidentiale ridicate de arcomisti pe strazile Nerva Traian si Calea Plevnei din capitala.

Eduard Ovidiu Ohanesian

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page