Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

LA ANIVERSAREA DE 10 ANI A BISERICII ORTODOXE ROMANE "SF. GHEORGHE" DIN LAS VEGAS

 

"Iar voi sunteti trupul lui Hristos si madulare fiecare in parte!" (1Cor. 12:27). "... suferintele lui Hristos, pentru trupul lui, care este Biserica"(Col. 1:24)."El este Capul trupului, adica al Bisericii"(Col. 1:18) "Hristos este Capul Bisericii, al trupului Sau, al carui Mantuitor si este" (Efes. 5:23).

Bucuratu-m-am de cei ce mi-au zis: "In Casa Domnului vom merge!" (Psalm 121:1). "El le-a zis:De ce M-ati cautat? Oare nu stiati ca trebuie sa fiu in Casa Tatalui Meu?" (Luca 2:4).

"Multumire fie adusa lui Dumnezeu, Celui ce ne face biruitori in Hristos si descopera prin noi, in tot locul, mireasma cunostintei Sale!" (2Cor.2:14).

Prin Sfintele Scripturi de mai sus, Dumnezeu descopera omului existenta Bisericii din doua puncte de vedere: In primul rand, Biserica, comunitate umanitara, care este incorporata in trupul tainic al lui Hristos Iisus (cf. 1Cor. 12:27; Col. 1:24), iar Capul acestui trup tainic umanitar, Scriptura ne raspunde ca este: "El (Hristos Iisus) este Capul trupului, adica al Bisericii" (Col. 1:18) "Hristos este Capul Bisericii, al trupului Sau, al carui Mantuitor si este" (Efes. 5:23).

Un om, din orice natiune a lumii, ca sa devina membru al acestui trup tainic al lui Hristos, al acestei comunitati, numita Biserica, al acestui nou popor ales al lui Dumnezeu, trebuie sa primeasca prin Credinta, Taina Sf. Botez, in numele lui Dumnezeu, in Sfanta Treime, dupa Scriptura prin care ne descopera, zicand:"..., Mergind, invatati toate neamurile, botezandu-le in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh" (Matei 28:19). "Iar cel ce va crede si se va boteza se va mantui; iar cel ce nu va crede se va osandi" (Marcu 16:16).

Astfel, intreaga umanitate devine o Unitate, in Hristos Iisus, fara diferente de natiune, culoare etc, ci un nou popor ales al lui Dumnezeu, ravnitor de fapte bune (cf. Tit 2:14), dupa Scriptura care zice: "Pentru ca intr-un Duh ne-am botezat noi toti, ca sa fim un singur trup, fie iudei, fie elini, fie robi, fie liberi, si toti la un Duh ne-am adapat" (1Cor. 12.13). Iar Salvatorul si Mantuitorul acestui trup tainic, acestui nou popor, acestei Biserici, ne raspunde cine este, Scriptura care zice:"Hristos este Capul Bisericii, al trupului Sau, al carui Mantuitor si este" (Efes. 5:23).

Aceasta Biserica, ca si comunitate ortodoxa, a fost primita sub jurisdictia Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane din America si Canada, in luna Noiembrie, 1998, sub numele de "Sf. Maria", nume care apoi a fost schimbat in numele de "Sf. Gheorghe" ca sa nu fie confuzie cu cealalta Biserica. Astfel, Arhiepiscopia Ortodoxa din America si Canada, Consiliul Eparhial, in frunte cu Arhiepiscopul VICTORIN, au purtat de grija ca aceasta Biserica sa aiba Preotul ei, si asa a transferat la 7. Aprilie.1999, pe Preotul Aurel Sas de la Biserica Ortodoxa Romana "Pogorarea Duhului Sfant" din Vancouver, Canada, la Biserica "Sf. Maria" (cum se numea atunci) din Las Vegas, care fusese recent primita sub jurisdictie. Prima Slujba a parintelui a fost la Denia, Celor 12 Evanghelii, din Joia Mare, inainte de Sfintele Pasti.

Aceasta comunitate bisericeasca ortodoxa romana a sarbatorit in Duminica, din 31. Mai. 2009, 10 Ani de viata bisericeasca si culturala ne-ntrerupta spre marirea lui Dumnezeu si mantuirea sufleteasca in Hristos Domnul. In acelasi timp, s-a sarbatorit si 10 Ani de slujire a parintelui Aurel Sas la Biserica Ortodoxa Romana "Sf. Gheorghe". Aceasta sarabatorire a fost onorata de prezenta si slujirea Inalt Prea Sfintitului Arhiepiscop Dr. NICOLAE Condrea, al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane in cele doua Americi.

A doua Scriptura ne prezinta Biserica de zid, ca si "Casa a Domnului" (cf. Psalm 121:1), unde se aduna comunitatea bisericeasca, ca si trup tainic al Domnului, al carui Cap este El - Hristos Iisus - cum am vazut mai sus, in care se aduna cei botezati pentru zidirea spirituala spre urmarea lui Hristos. Asadar, cladirea unde se aduna comunitatea membrilor botezati, poarta numele de Biserica, dupa numele comunitatii bisericesti care se aduna in ea pentru Cuvantul Evangheliei si slujbele mantuitoare. Ca aceasta cladire, numita Biserica, si care poarta numele si de Casa a Domnului" sau de "Casa Tatalui Meu", stim chiar de la Mantuitorul Hristos, Care gasit fiind in Templul din Ierusalim, invatand pe mai marii invatati ai timpului Sau, a raspuns mamei Sale Maria si dreptului Iosif, zicand: "El (Iisus) le-a zis: De ce M-ati cautat? Oare nu stiati ca trebuie sa fiu in Casa Tatalui Meu?"(Luca 2:4).

Iar cu privire la cladirea "Casei Domnului" sau "Casa Tatalui...", pe care o mai numim Biserica este interzis, chiar de Mantuitorul, sa se faca comert sau alte activitati lumesti, dupa Scriptura prin care zice: "...Luati acestea de aici. Nu faceti casa Tatalui Meu casa de negustorie." (Ioan 2:13-17), pentru ca este un Lacas Sfant, unde Dumnezeu se aduna in mijlocul credinciosilor Sai, in chip nevazut (cf. Matei 18:20) la Sfintele Slujbe mantuitoare.

Astfel, inteleasa Biserica, iata, de 10 Ani, credinciosii lui Dumnezeu s-au adunat, ca si comunitate bisericeasca cu preotul lor, vreme de 10 Ani, in Duminici si Sarbatori, in lacasul Bisericii Luterane din Las Vegas, pentru ascultarea Sf. Evaghelii si savarsirea Slujbelor mantuitoare pentru iertarea pacatelor, si pentru primirea ajutorului lui Dumnezeu spre mantuirea sufleteasca intru Hristos Domnul.

Comunitatea bisericeasca, ortodoxa si romaneasca, s-a rugat si s-au straduit cu Preotul Paroh Aurel Sas, in cei 10 Ani, sa-si construiasca si propria lor Biserica de zid, unde sa se adune pentru mantuirea sufleteasca, si Centru Comunitar pentru educatie si activitati culturale. Doua lucruri, alaturi de cele de mai sus, sunt importante de retinut, si anumea: ca la Altarul Bisericii "Sf. Gheorghe" din Las Vegas, a avut loc in acesti 10 Ani, o activitate ne-ntrerupta de slujire impreuna, preot si credinciosi, a Slujbelor mantuitoare si a Meselor pentru construirea Bisericii; si al 2-lea lucru de retinut este ca daca ne-am rugat si ne-am straduit am depasit toate greutatile, cu ajutorul Domnului Dumnezeu, Care nu ne-a lasat fara rezultat, ci ne-a binecuvantat sa ne gasim la Aniversarea de 10 Ani, si cu Permisului de Constructie primit de la autoritati, pentru construirea Bisericii, de Sarbatoarea Sf. Imparati Constantin si Elena.

In cei 10 ani, s-au evidentiat multi credinciosi care au donat, multe familii care au daruit Mese pentru Biserica, multi membrii din Consiliile Parohiale impreuna cu preotul Aurel Sas, care a facut si un alt serviciu, pentru intretinerea familiei, ca sa poata sluji Biserica, fara de care nu ar fi fost posibila aceasta Aniversare de 10 Ani, a unui Deceniu, de istorie bisericeasca ortodoxa a comunitatii romane pe aceste locuri. Nu este loc aici sa scriem Lista lor, dar multumirea sufleteasca trebuie sa fie ca, Dumnezeu a notat numele fiecaruia in Cartea Vietii (cf. Apoc. 20:15), pentru mantuire prin Har, Credinta si fapte bune in Hristos Domnul.

Dar aducem multumire, in numele Domnului, fiecaruia care a donat si ajutat mai mult sau mai putin, in cei 10 Ani la construirea Bisericii. In mod deosebit se evedentiaza d-na Lia Roberts care a donat terenul pentru construirea Bisericii, aproape 3 acry si a sustinut Biserica cu donatii in fiecare an. Pe toti ii incurajam cu incredere in rasplata Domnului Iisus, Care a zis: "Iar oricine va va da sa beti un pahar de apa, in numele Meu, fiindca sunteti ai lui Hristos, adevarat zic voua ca nu-si va pierde plata sa." (Marcu 9:41).

Sfanta Liturghie a fost slujita de Inalt Prea Sfintitul Arhiepiscop NICOLAE, insotit de parintele paroh Aurel Sas si parintele Danut Palaceanu, de la Biserica "Sf. Maria" din Las Vegas, de sub jurisdictia Episcopiei Ortodoxe Romane (Vatra). A fost pentru prima data, cand cei doi preoti de la Bisericile din Las Vegas au slujit impreuna, in cei 10 Ani, cu binecuvantarea Inalt Prea Sfintitului NICOLAE, spre marirea lui Dumnezeu si unitatea bisericeasca, implinindu-se Scriptura care zice: "Iata acum ce este bine si ce este frumos, decat numai a locui fratii impreuna"(Psalm 132:1). La cuvantul de predica, Inalt Prea Sfintia Sa, a adus multe invataturi mantuitoare si a incurajat credinciosii pe calea unitatii si a construirii Bisericii.

Dupa Sf. Liturghie, parintelui paroh Aurel Sas, i s-a acordat, din partea Inalt Prea Sfintitului Arhiepiscop NICOLAE, Crucea de Iconom Stavrofor. Apoi, parintele paroh a adus multumire lui Dumnezeu, IP Sfintiei Sale si credinciosilor prezenti la Sf. Slujba. In onoarea Aniversarii au luat parte si preotii de la celelalte Biserici Ortodoxe din Las Vegas, Father John Dresko and Father James Bertolini de la Saint Paul Orthodox Church, Father Teodorovic Uros si Diaconul Ozren Uros de la Saint Simion Serbian Orthodox Church, si Father John Nicholas de la Saint Michael Antiochian Orthodox Church. Father John Hondros de la Saint John the Baptist Greek Orthodox Church a transmis parerea de rau ca nu a putut participa si binecuvantarile Domnului pentru construirea Bisericii.

In sala culturala a Bisericii a avut loc Masa festiva in cinstea Aniversarii, donata de fam. d-na Dr. Mirela Malevanov cu sotul Bogdan Marin si fam. preot Aurel Sas si cu sotia preoteasa Lidia, unde au luat parte peste 190 de persoane, la care s-au adaugat oficialitati din Las Vegas. Dupa servirea Mesei a luat cuvantul d-na Lia Roberts, in calitate de presedinte a consiliului parohial, care a multumit preotului si comunitatii, si a acordat Certificate de Felicitare din partea Consiliului Parohial preotului si celor care s-au evidentiat. D-na Lia Roberts si vice presedintele consliului parohial Mircea Laculeanu au citit si Scrisorile de apreciere si multumire parintelui Aurel Sas din partea Redactiilor "Romanian Times" si Revista "Clipa" pentru Articolele scrise in publicatiile romanesti. S-a citit si scrisoarea de felicitare si cele mai alese doriri, primita din partea Dr. Emil Onet, Phoenix, Arizona, care la inceputul comunitatii bisericesti a fost in Las Vegas si a adus o contributie substantiala.

D-na Gayle Anderson, sefa Oficiului de Protocol al Statului Nevada, a prezentat Certificate of Special Recognition din partea autoritatilor Statului Nevada: a Guvernatorului Jim Gibbson, a Senatorilor John Ensign si Harry Reid, a Congresmenilor Shelley Berkle, Dina Titus si Dean Heller.

Apoi a luat cuvantul parintele paroh Aurel Sas, care a adus multumire lui Dumnezeu, Inalt Prea Sfintiei Sale, sotiei, preoteasa Lidia si celor 5 copii care l-au sustinut si ajutat in cei 10 ani de slujire a Bisericii, consiliilor parohiale, care au fost in cei 10 ani, tuturor credinciosilor si oficialitatilor Statului Nevada, incurajand intreaga comunitate pe drumul construirii Bisericii, cu fagaduinta Mantuitorului Hristos, Care a zis:"Eu cu voi sunt in toate zilele vietii, pana la sfarsitul veacului. Amin" (Matei 28:20). Inalt Prea Sfintitul Arhiepiscop NICOLAE alaturi de alte cuvinte mari, pline de invataturi, a incurajat comunitatea pentru construirea Bisericii si a Centrului Comunitar in Las Vegas. La sfarsit Inalt Prea Sfintitul s-a intalnit cu membrii consiliului parohial, felicitandu-i si incurajandu-i pe drumul intelegerii si al sarbatoririlor impreuna cu ceilalti frati romani de la cealalta Biserica romaneasca din Las Vegas, si a construirii Bisericii.

In concluzie, ce putem spune la Aniversari, de orice fel, in viata, decat sa exclamam cu psalmistul care zice: "Cat s-au marit lucrurile Tale, Doamne, toate cu intelepciune le-ai facut! Umplutu-s-a pamantul de zidirea Ta." (Psalm 103:25), si sa aducem neincetat recunostinta, multumire si marire lui Dumnezeu, dupa Scriptura care ne invata, zicand: "Multumire fie adusa lui Dumnezeu, Celui ce ne face biruitori in Hristos si descopera prin noi, in tot locul, mireasma cunostiintei Sale!" (2Cor.2:14), de la Care vine: "Toata darea cea buna si tot darul desavarsit, de sus este, pogorandu-se de la Parintele luminilor, ..." (Iacov 1:17).

Pentru toti fratii romani, din Diaspora ortodoxa romana, din toate continentele lumii, iata Psalmul de incurajare spre zidirea de lacasuri sfinte pentru mantuirea in Hristos Domnul: "Cat de iubite sunt lacasurile Tale, Doamne al puterilor. Doreste si se sfarseste sufletul meu dupa curtile Domnului; inima mea si trupul meu s-a bucurat de Dumnezeul cel viu. Ca pasarea si-a aflat casa si turtureaua cuib, unde isi va pune puii sai; Altarele Tale, Doamne al puterilor, imparatul meu si Dumnezeul meu; Fericiti sunt cei ce locuiesc in casa Ta; in vecii vecilor Te vor lauda" (Psalm 83:1-6).

Astfel, sa luam pilda ca, precum parintii si stramosii nostri au zidit Biserici si Manastiri in tara noastra din Carpati - Romania - de la Nistru si pana la Tisa, si de la Munte la Mare, sa rugam pe Domnul ca si sufletele Diasporei romanesti sa inseteze dupa lacasurile Domnului Dumnezeu si sa zidim Altarele credintei noastre ortodoxe spre marirea Lui si mantuirea sufleteasca. Sa zidim in pamantul altor natiuni unde am ajuns, in vremuri vitrege de istorie, ca poporul lui Israel, pentru noi si copiii copiilor nostri, Bisericii spre cunoasterea lui Dumnezeu si a mantuirii aduse de: "Marele Dumnezeu si Mantuitor al nostru Hristos Iisus, Care S-a dat pe Sine pentru noi, ca sa ne izbaveasca de toata faradelegea si sa-si curateasca Lui popor ales, ravnitor de fapte bune" (Tit 2:13-14). "Dumnezeule, milostiveste-Te spre noi si ne binecuvinteaza, lumineaza fata Ta spre noi si ne miluieste, Ca sa cunoastem pe pamant calea Ta, in toate neamurile mantuirea Ta" (Psalmul 66:1-2). "Binecuvinteaza-ne pe noi, Dumnezeule, Dumnezeul nostru. Binecuvinteaza-ne pe noi, Dumnezeule, si sa se teama de Tine toate marginile pamantului" (Psalm 66:6). Amin.

Preot Paroh Aurel, Sas

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page