Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Portret de poet - Maria Diana PopescuAcad. Gheorghe Paun    

Nu pretind ca ma pricep la poezie (nici nu stiu la ce ar reveni o asemenea „pricepere"; chiar cred, precum avertiza un fizician celebru, cu malitie vorbind despre fizicienii insisi, din zona cuantica mai ales, el fiind celebru tocmai in fizica numita cuantica, avand si un Premiu Nobel la rever, ca „priceputii la poezie" ar trebui priviti cu suspiciune, oricum poezia poate/trebuie citita la infinit, de fiecare cititor altfel si de fiecare data altfel - Umberto Eco dixit), dar marturisesc ca degust poezie (moderna) ca si cum as privi un tablou sau as asculta muzica. Cu deplina si pofticioasa abandonare. Spre a trai oarece stari estetice - ca sa nu spun „stari sufletesti", sau chiar „inalte stari sufletesti", pentru ca prea e vizibil si banal cliseul -, induse, sau macar pretextate, de poezia, pictura, compozitia cu pricina. Pregatit mereu de re-lectura.
Mai greu e insa atunci cand poetul e cunoscut, el chiar exista dincolo de un nume adunat pe-o carte. si mai greu e atunci cand cunosti mai intai poetul si abia apoi poezia sa, cand nu mai poti separa omul de carte. Cu precadere, atunci cand separarea nici nu e posibila, poetul traind ca-n carte. Iat-o, de-o pilda, pe Maria-Diana Popescu. Marie si Diana in acelasi timp, predestinare inca de la botez, ursita de ursitoare darnice, dar nu mult doritoare de consens.
Fragila pana la evanescenta (nu o spun eu primul), pioasa la modul inalt al termenului, „traind parca pe furis" (si asta am citit-o undeva), cu o delicatete uneori anacronica – mai ales pentru vremea noastra tarata de indelicatete, eleganta in fiece gest, pregatita parca sa mangaie lumea pe crestet in fiecare clipa, dar si mintoasa pana aproape de limita agresivitatii - mai ales pentru vremea noastra superficiala, plina de aplomb (gazetaresc), rapida in gand, rapida la condei, eficienta, mobila si productiva, indragostita vizibil de limba romana.
Volume de poezie, volume de interviuri, publicistica - ba chiar si fotografie. Metafore-filigran, pictate cu pensula orientala, pe hartie de matase, pe bob de orez, dar si metafore ample, puternice si neasteptate, convingatoare; un aer firesc-invaluitor de rana poetica, de damnare, de simtire hipertrofiata, asumandu-si toata melancolia lumii si inca ceva pe deasupra, dar si razvratirea unui spirit liber, interogativ, bantuit de setea de dreptate (existentiala), cu un solid antrenament filosofic, livresc, chiar dobandit prin iluminare poetica.
Titluri de carte care sunt poeme in sine, interviuri care-i fac sa transpire pe cei intervievati (stiu ce spun, ca si de-aceea am folosit mai devreme cuvantul „mintos"), o prezenta (cu cadenta) de invidiat in cetatea literara, nu totdeauna comoda pentru cei din jur, niciodata ignorata. Spuneam, Marie si Diana in acelasi timp, prinde-o cine poate intr-un singur paragraf, intr-o singura pagina.
Personal, ma marginesc la a o citi, cita si admira, la a-i multumi pentru carti si pentru ca exista.
(ART-EMIS)


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page