Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Ziua Rosiei Montane, la Muzeului National al taranului Român


Cea de-a treia editie a Zilei Rosiei Montane, eveniment dedicat patrimoniului natural si cultural exceptional din aceasta zona, va fi gazduita miercuri de Studioul Horia Bernea al Muzeului National al taranului Roman si Clubul taranului Roman.
Potrivit organizatorilor - Alburnus Maior, Asociatia Bucuresti si Re.Generation -, dedicat implinirii a 1882 de ani de atestare documentara a Rosiei Montane, evenimentul va consta intr-un program complex menit sa sublinieze importanta protejarii, conservarii si punerii in valoare a patrimoniului cultural al Rosiei Montane, "amenintat cu distrugerea de catre proiectul minier al companiei Rosia Montana Gold Corporation".
Pe tot parcursul zilei de miercuri, Studioul Horia Bernea al Muzeului taranului Roman va gazdui proiectii de filme artistice si documentare despre Rosia Montana si alte comunitati in care au loc proiecte de minerit. In cadrul proiectiilor, va avea loc si avanpremiera filmului documentar grecesc filmat la Rosia Montana 'Aurul in vremea crizei: Valva Neagra' (regia George Avgeropoulos, 2012).
Evenimentul va continua la Clubul taranului Roman cu o expozitie de fotografie despre patrimoniul cultural al Rosiei Montane, prezentari si dezbateri, urmand a se incheia cu un concert sustinut de Chimie si Norzeatic & Avant'n'Gard.
Rosia Montana este cea mai veche localitate miniera din Romania, fiind atestata documentar de nu mai putin de 1882 de ani. Alburnus Maior, numele latin al Rosiei Montane, apare pentru prima data mentionat in tablita cerata nr. XVIII, datata 6 februarie 131. Tablitele cerate, gasite in galeriile sale subterane in secolul XIX reprezinta unul dintre izvoarele principale ale Dreptului Roman international.
La Rosia Montana se afla unul dintre cele mai importante locuri istorice ale Romaniei, care pastreaza vestigii exceptionale atestand evolutia exploatarilor miniere intr-un interval de timp exceptional - 2.000 de ani -, din perioada pre-romana pana in epoca contemporana: sapte kilometri de galerii romane, peste optzeci de kilometri de galerii medievale si de epoca moderna, un targ minier pastrat exemplar inca din perioada preindustriala sau lucrari hidrotehnice.
Ziua Rosiei Montane va avea loc si in alte peste 30 de orase din tara si strainatate, unde cele aproape doua milenii de istorie vor fi sarbatorite prin evenimente similare. AGERPRES

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page