Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

INTELEPCIUNEA TINERILOR TRECE PESTE ZIDURI IPOTETICE

„In urma cu nu prea multa vreme am primit o scrisoare de la un tanar, pe care il socotesc printre cei intelepti, doritori a fi utili societatii, generatia de maine a celor ce vor conduce tara si neamul. Nu sunt, astazi, prea multi asemenea lui. O redau spre a fi citita cu luare aminte:

Ion Maldarescu

INTELEPCIUNEA TINERILOR TRECE PESTE ZIDURI IPOTETICE

- GANDURI DESPRE DRAGOSTEA DE MAMA -

 

Din istoria civilizatiei, am inteles ca cel mai adesea zidul de la mijloc, despartitor al generatiilor a fost intotdeauna legat de anumite comportamente nou aparute, cel mai adesea daunatoare, pe care tinerii le inventau si le imbratisau. Lipsa lor de intelepciune ii indeparta de izvorul natural al firii, cu promisiunea unor iluzii atragatoare. De aceea cred ca neintelegerea dintre generatii este una artificiala (atat timp cat tinerii isi cunosc locul si dau respectul cuvenit) si ca nu este be-nefica pentru niciuna din parti. Cum se intampla cu mai toate lucrurile omenesti, greu poate fi surmontata aceasta inchipuita diferenta doar cu puteri proprii. Am convingerea ca doar ancorarea intr-un principiu care depaseste fortele noastre este capabila sa rezolve problemele, in cazul nostru o raportare la Intelepciunea de dinainte de timp, care se intruchipeaza ca icoana in parinti si ca miscare in copii. Ma gandesc scriind acestea la felul cum se salutau generatiile trecute, fel care abreviaza tot demersul de care am amintit: „cu dragoste, intru Hristos".

Dragostea de mama mereu amplifica si adauga trasaturile fiilor. Daca am ceva bun in mine, nu este de la mine, ci este ca am primit de la Dumnezeu prin lucrarea Lui si prin oamenii Lui. Multumesc mult Domnului, pentru ca, in curand, in fata numelui meu va scrie „dr.". Atunci voi putea sa contribui la imbunatatirea sanatatii si la scaderea suferintei catorva oameni, cati imi vor fi pacienti.

Mama este cea care m-a invatat sa ma inchin si mi-a pus stiloul in mana, este cea care, in neputinta mea de copil, s-a ingrijit sa fiu sanatos si indestulat si fericit; masura cu care s-a sacrificat nu o pot eu atinge, iar lacrimile pe care le-a varsat nu le pot eu vreodata rascumpara. De este ceva cu adevarat sfant pe pamant, este o mama iubitoare; binecuvantarile ei intaresc casa fiului, atat cea vazuta, cat si cea nevazuta, a sufletului. De aceea nu am nimic mai scump.

Principiul citat este unul care rezoneaza cu ceea ce traiesc si eu. Inca nu am ajuns la intelegerea marilor patrioti, care pe langa iubirea lor de frati, au patruns insasi realitatea fiintei nationale, dar am vazut ca, asa cum la scaunul de judecata vom fi chemati ca neam, tot asa suntem chemati in viata la unire ca neam, la apararea oricarui petec de pamant care contine carbonul sangelui inaintasilor si la apararea oricarui fragment de intelepciune cuprins in vreun cuvant al limbii.

Bunatatea este un atribut al Treimii, pe care, in generozitatea Ei, il da oamenilor de buna-vointa.

Claudiu Popescu

iunie 2009

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page