Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Politicienii vor fi înlocuiti de oameni bioniciMaria Diana Popescu, Agero

 
Fantomele mayasilor s-au cumintit, dar cum sa traim noi linistiti daca presa de senzatie a scotocit prin cotloanele Universului dupa  niste afluxuri de raze gamma, mega-eruptii, furtuni solare, asteroizi sau chiar extraterestri? – toate, avind ca tinta Pamintul. De ce periodic se nasc apocalipse in studiourile de stiri? Pai, sa ne tina ocupate mintea si vointa, iar sistemul biela-manivela, butonat de marele puteri, sa se miste lejer. N-avem de ce ne teme de Univers, pentru ca el toarce ascultator, minutios programat de Creatorul Suprem. Chiar daca vin extraterestrii, prima halta o vor face in Parlament. De acolo isi vor intregi colectia gradinii zoologice de pe planeta lor. Ipotetic, sa zicem, de ce ne-am teme de o civilizatie ajunsa la un nivel tehnologic net superior noua? Cu siguranta au depasit ideologia dominatiei, distrugerii, colonizarii, a lipsei de respect pentru viata si Univers. Ingrijorati trebuie sa fie ei! Daca cumva pica in mijlocul colonizatorilor de pe planeta noastra, in curtea F.M.I sau B.M.? Vor fi torturati, storsi de informatii, apoi li se vor da niste imprumuturi. Vai de ei, nici nu banuiesc ce-i asteapta!

In rest, „ce e scris si pentru noi, bucurosi le-om duce toate”! Romanii sint nemuritori. Statistic vorbind, mai mult rau ne fac aici, pe Pamint, extraterestrii din piramidele puterii, din bemeiuri, ueuri si femeiuri. Ca tot veni vorba, de unde si pina unde F.M.I. are drept decizional in U. E. si in tara noastra? Vine cind pofteste, da dispozitii valetilor si trinteste usa la plecare. Nu e decit un fond de imprumut, in urma cu citiva ani, pe dric! Ce drept fiscal si de pronuntare asupra unui stat are acest organism economic privat? Toti profitorii s-au adunat in Romania! Care de pe unde, dupa luat. Noi n-avem hoti, toata clasa politica e usa de biserica. S-a mai auzit undeva ca un hot sa admita ca e hot?  Sint doar putrezi de bogati si cu superimunitate.     

 Asadar, dragi cititori, deschideti un document word si notati, va rog: zeci de spitale si monitorizare video in marile orase ale tarii, un canal modern de irigatii, doua reactoare nucleare, doua autostrazi si, eu i-am soptit premierului, dar n-a auzit, mai multe linii de metrou la fel ca in Dubai, adica de ultima generatie si neaparat gratuite. Cam asta e tot ce primeste Romania in 4 ani, potrivit programului de guvernare. Dar cum socoteala de la palat nu se prea potriveste cu lacomia dregatorilor, zecile de proiecte pe bani europeni, parafate de Ministerul Dezvoltarii, cu competenta  - unde s-a mai pomenit!, auziti,  functie! - ministrului Marilor Proiecte!, vor fi mai curind vinare de vint. Pe cind un ministru al Marilor Esecuri sau un ministru al Coruptiei?

La inceput de an, in buget sint bani in declaratii, pe parcurs se pierd in ceata, spitalele tot cu aparatura din perioada socialista ramim, medicii cu salariile ingrijitorilor de scara, drumurile patriei neasfaltate, iar becurile pentru satele neelectrificate, in sertarele Puterii. „Asta se doreste! Functiile cheie ale guvernarii sunt ocupate de indivizi care servesc interesele altora, incurajati de multiplele posibilitati de afaceri profitabile, inconjurati de mana de lucru ieftina, de oameni speriati, disperati, saraciti, obositi si usor manipulabili. Tineretul este educat in spiritul globalizarii, al dezinteresului fata de rolul familiei si al interesului in promovarea relatiilor nepotrivite. Cine se face raspunzator pentru ca nu suntem in rand cu lumea democrata, ci la coada cozilor? Avem cel mai mare numar de parlamentari cu pretentii si cetatenii incerte, slab pregatiti, ba chiar infractori. Atunci cum sa traim bine”?, se intreaba cititorul nostru Radu Marius Anca. Angajatii romani n-au cui sa se plinga de programul de lucru subjugant; 12 - 16 ore pe zi lucreaza bietii de ei, pe inumanele salarii de 1000 lei sau mai putin, din care, 80%, contributii uriase la stat si facturi la utilitati in euro. Ma intrebam cum pot sa se plinga angajatii NASA de surmenaj pentru 30 de minute si 35 de secunde lucrate in plus, dupa timpul oficial al zilei de pe Marte? In sprijinul romanilor epuizati de munca pe simbrii umilitoare, nu vin „specialistii in probleme legate de somn” de la Universitatea Harvard. Doamne, citi specialisti inutili papa fondurile planetei! Lasa, isi spun in sinea lor, salariatii exploatati cu nemiluita vor dormi dupa ce vor muri. Se schimba foaia cind e vorba de angajatii nasa, platiti cu zeci de mii de euro, al caror patetism este atent monitorizat de catre medici.

Vesti impresionante vin de la adevaratii oameni de stiinta, care folosesc fondurile destinate cercetarii pentru cauze nobile. O imprimanta 3D, ingenios conceputa, care momentan se rezuma la clone din plastic, va schimba viitorul medicinii. Daca vreti pe birou o cana in plus sau o farfurie de plastic, nu dati fuga sa le cumparati. Le puteti clona cu o imprimanta 3D. Nu vorbesc despre o poza, ci despre ele in marime naturala. In loc de cerneala, imprimanta foloseste un plastic dur pe care il topeste si il remodeleaza strat cu strat, potrivit imaginii scanate. Nu e gluma! Am vizionat o demonstratie revolutionara cu celule umane, care sint printate in forma rinichilor. Tehnologia e folosita si in industrie pentru a transforma rapid o idee in obiect. Fie ca vorbim de matrite, angrenaje complexe, roboti, proteze sau chiar o cheie, imprimanta cloneaza cu fidelitate originalul. Printarea 3D in straturi verticale deschide perspective unor solutii incredibile in medicina. Deocamdata in faza de prototip, intr-un viitor foarte apropiat, organele afectate din corp vor fi refacute cu ajutorul imprimantelor de tesuturi umane. Nicio limita de acum, decit imaginatia!

Cum sa nu-l amintesc pe scriitorul S.F. Alexandru Mironov? In interviul pe care mi l-a acordat in urma cu citiva ani, profetea aparitia „omului bionic”. Iata, vestea uluitoarei realizari a stiintei vine de la cercetatorii din Marea Britanie: „omul bionic” a fost creat din organe si membre artificiale, dar este conectat deocamdata la I.A (inteligenta artificiala), creierul uman, raminind cel mai mare mister al Universului. Sa speram ca nu va deveni un Frankenstein modern. Raymond Kurzweiller apreciaza ca in jurul anului 2040, „oamenii bionici”, combinatii de protoplasma si I.A. „vor fi pietoni obisnuiti pe ulitele Satului Planetar” si, adaug, ei au fost creati special pentru a-i inlocui pe politicieni.

Maria Diana Popescu, Agero

Sursa: www.agero-stuttgart.de

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page