Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Din lumea... lui Stanley Kramer (1067)

“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus

* La aproape 40 de ani de cand ultimele trupe combatante au parasit Vietnamul (22 August,1972) si 37 de ani de cand ultimul elicopter american a decolat de pe cladirea Ambasadei SUA din Saigon (1 Mai 1975) luand drumul ... Bangkok-ului, Vietnamul revine in actualitatea politica a curentei administratii. Nu, nu din cauza faptului ca la 30 Ianuarie s-au implinit 44 de ani de la atacul asupra Saigonului, cunoscut sub numele de "Tet Offensive",  condus magistral de generalul nord- vietnamez Nguen "Vo" Giap in ziua de Tet Holiday-Anul Nou Vietnamez, ci datorita faptului ca ultimii doi componenti ai mesianicei administratii sunt fosti combatanti pe teatrul operational din Asia de Sud-Est.
Doar spre refamiliarizare, generalul nord-vietnamez, strategul ofensivei asupra Saigonului, este una si aceeasi persoana cu arhitectul victoriei din 1954 de la Dien Bien Phu, care a pus capat dominatiei franceze in Indochina. Autor al unor studii magistrale de tactica si strategie militara, cursuri care constituie obiect de studiu la cele mai prestigioase academii militare americane, de la generalul vietnamez - apropo, nascut in Vietnamul de Sud, la An Xa - mi-a ramas intiparita urmatoarea emanatie cerebrala: "valoarea inamicului iti da propria ta valoare". De zeci de ani, ma straduiesc sa explic unor "inexistenti", ca m-ar dezonora sa-i am dusmani; la ora actuala n-am pe nimeni. Sunteti prea fara valoare sa va pot considera inamicii mei.
Nu cunosc criteriile care au stat la baza alegerii celor nominalizati la functia de Secretar de Stat - Ministru de Externe, respectiv Secretar la Defense Department-Ministrul Apararii, dar sunt aproape sigur ca Titanicul Pontifus Maximus nu a fost la curent cu tema unui seminar de Management, in care profesorul a intrebat auditoriul, "ce calitati trebuiesc cautate la un angajat - what qualities should you seek in employees?" Toti, dar absolut toti cursantii, au reiterat faptul ca un angajat trebuie sa posede cunostinte, trebuie sa fie educat, sa aiba experinta in domeniu, sa fie manierat, punctual, imbracat corespunzator, sa aiba initiativa, tact si sa fie o persoana echilibrata. Dupa ce au epuizat toate raspunsurile, profesorul le-a spus cu regret: ati omis cea mai importanta calitate pe care un angajator - patron trebuie s-o ceara unui angajat: "Onestitatea este cea mai importanta calitate a unei persoane, pentru ca fara onestitate celelalte calitati nu valoreaza nimic! - Honesty is the most important quality a person can have, because without none of the other things matter".
Nu am intentia sa fac comentarii ireverentioase la adresa celor care si-au expus viata pe diferite teatre operationale, in special pe cel din Vietnam, unde 58,229 militari americani au platit cu viata pretul interventiei noastre. Intrucat pana si presedintele Lyndom B Johnson, s-a intrebat, "ce ... cautam noi aici?", iar bunul meu prieten, Roger Heron, s-a aflat pe puntea Crucisatorului Maddox la 2 August, 1964, atacat de vase nord-vietnameze, incident care a declansat conflictul din Vietnam, am dreptul constitutional sa pun sub semnul intrebarii deciziile mesianice. Nimeni nu contesta faptul ca noul Secretary of State, John Kerry, nu este o figura familiara pe esichierul politic american, cunoscut de multi sefi de stat si de guvern, veteran al razboiului din Vietnam, provenit dintr-o familie de diplomati de cariera si, totodata, sotul ...Terezei Heintz al carei imperiu financiar are dimensiuni galactice. Surprinzator, John Kerry se bucura de aprecieri unanime din partea senatorilor republicani, John McCain, Lindsey Graham si Richard Burr. Ceea ce intriga pe semnatarul acestor randuri si ridica indreptatite semne de intrebare este afirmatia lui John Kerry ca in noaptea de Craciun a anului 1968 se afla pe teatru operational din Cambodgia, cand de fapt el se afla in orasul Sa Dec, la 88 km (55 Mile) de granita Cambodgiana. Mult trambitatul "Tour of Duty" a durat numai 4 luni, iar despre Medalii ... numai de bine. Las la o parte faptul ca dupa intoarcerea din Vietnam, a participat la proteste impotriva interventiei americane in Asia de Sud-Est!!! Asta in timp ce bunul sau prieten, senatorul John Mc Cain, era torturat la celebra inchisoare Ho Ho - Hilton Hanoi, botezata de "locatari"- si a refuzat eliberarea lui, acceptand-o numai daca toti prizonierii americani vor fi eliberati. Deci, ca sa fiu inteles: "Onestitatea este cea mai importanta calitate a unei persoane". Va recomand cartea "Unfit for Command" de John O'Neill.
Cat despre Tereza Heintz, sotia lui John Kerry, nimeni nu-i contesta dotarea financiara si studiile facute in Mozambic, Portugalia, Africa de Sud, Elvetia si SUA. Pentru reinformarea dvoastra., Tereza a devenit "democrata" numai in anul 2003 si este una si aceeasi persoana care a acuzat Partidul Democrat ca fiind corupt si putred - ce mare adevar -, iar pe unul dintre componentii lui de baza, trecut intre timp la cele vesnice, senatorul Ted Kennedy, ca fiind "un perfect bastard". In cadrul unui interviu, neputand face fata intrebarilor, s-a adresat unui ziarist cu formula "shove it - cara -te de aici". Eu, fiind adeptul celor ramase de la Goustave le Bon, "omul incapabil recurge la agresivitate verbala, pentru a-si ascunde incapacitatea", am crezut ca manierele se mai invata si prin alte parti, nu numai la Eton College !?! Ma gandesc ca in noua postura, va renunta la asemenea comportament, inadmisibil in diplomatie. Inca odata se adevereste axioma filosofului american, George Santayana: "Si cel mai educat om are inca multe de invatat".
Nu pot sa nu-mi exprim satisfactia pentru indepartarea Billei - pentru neaveniti, nevasta lui Bill, cunoscut si sub numele de William Jefferson Blyte Clinton - din functia de Ministru de Externe. Desi pentru corul adulatorilor trece drept un geniu cerebral, ultima iesire in fata Comisiei Senatoriale, privind atacul din Benghazi, a demonstrat comportament similar florareselor din Piata Universitatii sau boschetarilor de sub Podul Grant.
Pentru a vedea cine a condus diplomatia americana timp de 4 ani si dupa anumite surse va candida la presedintia SUA in 2016, va redau un comentariu facut de Harry D Bordland din Laguna Hills, statul California. Pentru a pastra intacta acuratetea comentariului, vi-l redau in limba engleza: "The Clinton are incapable of distinguishing right from wrong. They seem to beleive in a principle of communism called "dialectical materialism". This principle is basically that one can say or do anything so long as it promotes his agenda. In other words, the ends justify the means. Their policies may not be communistic, but they surely are leading us to socialism". Stati linistiti, stafeta a fost predata mesianicului personaj, care ne va conduce pe drumul glorios al socialismului.
In urmatorul Stanley, voi continua aceasta tema, avand la baza scrisoarea lui Gary Aldrich, fost angajat al FBI-ului, in prezent Presedinte al "The Patrick Henry Center for Individual Liberty". Asta, cu conditia de a ma mai numara printre dumneavoastra.
A. C. Ton
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page