Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Papa Benedict al XVI-lea a conferit o Diploma Papala unei credincioase greco-catolice din Los Angeles

Duminica, 27 ianuarie, in cadrul unei Liturghii festive celebrata la biserica greco-catolica Adormirea Maicii Domnului din Los Angeles, doamna Iuliana Pintea a primit o diploma din partea Papei Benedict al XVI-lea cu ocazia implinirii a peste noua decenii de viata si ca recunoastere pentru implicare activa in viata Bisericii, in toti acesti ani.

Pe diploma sta scris: "Sanctitatea Sa Benedict al XVI-lea, din inima imparte implorata Binecuvantare Apostolica, lui Iuliana Pintea si implora belsug de haruri ceresti pentru cei 95 de ani de serviciu in cadrul Bisericii noastre".

La aceasta celebrare speciala pentru Biserica Greco-Catolica din California au fost alaturi si membrii Misiunii "Sf. Ioan Botezatorul" din Orange County, California, impreuna cu preotul lor, precum si membri ai Misiunii "Sf. Ioan Evanghelistul" din Oxnard, California.

Evenimentul a fost o surpriza totala pentru doamna Iuliana Pintea, care nu a stiut nimic de ceea ce avea sa i se confere la sfarsitul Liturghiei.

Dupa terminarea Liturghiei, preotul Calin Tamaian, parohul bisericii greco-catolice din Los Angeles, a invitat-o pe doamna Iuliana Pintea in fata audientei numeroase din biserica si i-a conferit diploma sosita special de la Vatican.

In cuvantul sau parintele Tamaian i-a multumit doamnei Pintea pentru toti acesti ani dedicati "serviciului lui Dumnezeu si Bisericii Sale".

"Ne-am gandit ca ce cadou mai frumos pentru implinirea acestei frumoase varste i-am putea face doamnei Pintea decat sa mijlocim la Vatican si sa-l rugam pe Sfantul Parinte sa o pomeneasca la Liturghia Pontificala. Cu aceasta ocazie cei de la Cancelaria Vaticanului au imortalizat binecuvantarea Papei prin decernarea acestei diplome papale care sa ramana pentru posteritate ca recunostinta pentru dedicatia doamnei Iuliana Pintea in slujba Bisericii lui Cristos", a spus parintele Tamiian.

Vorbind despre comuniunea in rugaciune si slujire a celor trei comunitati greco-catolice din California cu ocazia acestui eveniment special, parintele Tamiian a spus: "Aceasta zi a fost o sarbatoare a tuturor romanilor greco-catolici din sudul Californiei, si o marturisire vie a credintei, dragostei si dedicatiei fata de Biserica lui Cristos a preotilor si credinciosilor din aceasta zona".

De asemenea, parintele Chris Terhes de la Misiunea "Sf. Ioan Botezatorul" din Orange County a adus un cuvant de multumire si omagiu doamnei Pintea pentru exemplul de credinta de care a dat dovada in toti acesti ani.

"Am auzit in Cuvantul Evanghelic de astazi invitatia pe care Isus a adresat-o fiecaruia dintre noi pentru a fi lumina lumii", a spus Pr. Terhes. "Am venit in Statele Unite in toamna lui 2002 si comunitatea greco-catolica din Los Angeles atunci se ruga la Manastirea Ingerilor de la poalele dealului din Hollywood. Persoana care facea la 2-3 saptamani cate o masa acasa, in gradina, si ne invita de fiecare data sa mancam si sa ne socializam unii cu altii era doamna Pintea. Poate multi ar spune ca o masa e un eveniment neinsemnat. Pentru cineva, insa, venit nou in Statele Unite, unde nu cunosti pe nimeni, nu cunosti limba, nu cunosti societatea, o incepi de la zero, faptul ca cineva isi pune la dispozitie casa, la urma urmei unui necunoscut, sa stiti ca pentru mine a fost o lumina. Am dorit sa dau aceasta marturie pentru ca fiecare putem fi o lumina similara celor din jurul nostru".

Vorbind despre rolul pe care familia Pintea l-a avut in sprijinirea Bisericii Greco-Catolice din California, preotul Terhes a spus: "Ii multumesc doamnei Pintea si pentru toti acesti ani in care a dat marturie vie de credinta. Familia dansei a fost una dintre familiile de baza cu care s-a inceput comunitatea greco-catolica din Los Angeles in 1972. Ganditi-va ca in 1972 Biserica Greco-Catolica din tara era in catacombe din cauza persecutiei. Parintii nostri, bunicii nostri nu aveau voie sa isi marturiseasca credinta public. Iata ca o mana de oameni cutezatori, care au reusit sa scape de diavolul comunist, au venit in Statele Unite si nu si-au uitat credinta, ci au pornit o comunitate greco-catolica de la zero".

"Inca odata ii multumesc doamnei Pintea si familiei Pintea pentru exemplul de credinta pe care l-a dat in toti acesti ani si ii multumesc parintelui Calin Tamiian si comunitatii greco-catolice surori din Los Angeles pentru minunatul cadou pe care i l-au facut doamnei Pintea", si-a incheiat cuvantul preotul Terhes.

Comentand acest eveniment si cadoul-surpriza pe care l-a primit, doamna Iuliana Pintea a spus: "E ceva special si nici nu stiu inca cum sa reactionez. Pot sa spun ca e una dintre cele mai insemnate zile din viata mea. Nu m-am asteptat la asa ceva. Numai Dumnezeu a putut sa-mi arate una ca asta".

Vorbind despre perioada de persecutie din timpul comunismului, doamna Iuliana Pintea a spus: "Ii multumesc lui Dumnezeu ca ne-a dat putere si tarie sa nu ne lasam de biserica. Si sotul meu a fost foarte credincios si nu a dorit sa se lase de credinta. In Romania am fost persecutati si nu am avut drepturi, iar pe copiii nostri i-am botezat in ascuns. Cand am ajuns in America si am aflat ca aici ne putem ruga liber si putem aduce lauda lui Dumnezeu am luptat pentru a porni aceasta comunitate. Desi nu mai pot lucra, de Rozariul zilnic nu ma las si continui sa misionez cat pot".

Doamna Doina Pintea, una dintre fiicele doamnei Iuliana, a spus: "In numele familiei si al mamei mele va multumesc pentru cadou si participare. Sa stiti ca i-ati facut un mare cadou mamei mele pentru care gradina si biserica este viata ei".

De asemenea, doamna Delia Pintea, a doua fiica a doamnei Iuliana Pintea, a spus: "Sunt recunoscatoare Sfantului Parinte si comunitatii greco-catolice din Los Angeles pentru cadoul minunat pe care l-au facut mamei mele. De cand ma stiu mama a fost o fiica devotata a Bisericii Greco-Catolice, iar in perioada de persecutie cand Biserica noastra a fost opresata, mama ne ducea la biserica romano-catolica, contrar indicatiilor "tovarasilor" de la scoala care ne spuneau sa nu mergem la biserica. Dupa sosirea in Statele Unite, unde ne-am putut ruga liber, mama s-a implicat activ in pornirea si organizarea primei comunitati greco-catolice din California. Exemplul ei m-a stimulat si pe mine sa fiu activa in biserica pana astazi".

Domnul Nicolae Popa, octogenar si fost detinut politic in Romania, participant la eveniment, a spus: "Am fost profund emotionat la eveniment pentru ca, in primul rand o cunosc pe doamna Pintea din 1979 si stiu ce a facut pentru Biserica Greco-Catolica, iar in al doilea rand pentru faptul ca insusi Sfantul Parinte Papa Benedict s-a gandit sa o felicite cu ocazia implinirii varstei de 95 de ani. Slujba a fost minunata, oamenii au cantat si au aplaudat, am vazut si oameni care au lacrimat. A fost ceva impresionant pentru Biserica, iar faptul ca exista aceasta diploma este o dovada de recunoastere a Bisericii Greco-Catolice din California. Sunt fericit ca am putut fi parte la un astfel de eveniment".

Dupa terminarea Liturghiei a avut loc o agapa frateasca pregatita de inimosii membri ai comunitatii greco-catolice din Los Angeles.

Comunitatea greco-catolica din Orange County, California, ii ureaza multi ani si fericiti doamnei Iuliana Pintea si ii multumeste pentru marturia de credinta vie pe care o da.

Misiunea "Sf. Ioan Botezatorul" – Orange County, California
www.sfioan.org
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page