Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

LIBERTATEA PRESEI ÎN ROMÂNIA ESTE O GLUMA RIDICOLA!!! Stimati colegi jurnalisti,

 Timp de 15 ani, am fost ziarist in Romania, iar acum traiesc in Austria. Din pacate, desi au trecut 6 ani de la momentul in care m-am  vazut obligat sa renunt la presa, sunt si acum - departe de casa -  victima unor razbunari venite din partea celor despre care am scris, reprezentantii autoritatilor si grupurilor de interese din tara  natala.
 Sub multe aspecte, consider ilustrativ cazul meu pentru conditia  jurnalistului roman postdecembrist. Am ajuns la concluzia ca, in  Romania, dupa 24 de ani de pretinsa democratie, daca incerci sa-ti  ajuti semenii scriind despre cei care le fac viata amara prin tot felul de abuzuri si ilegalitati, risti sa ajungi tu insuti victima si  iti poti pierde toata averea, pana si casa in care locuiesti!
 Ca jurnalist, am fost tarat, in cei 15 ani de presa, in peste 100 de procese, penale sau civile, pentru articolele scrise. M-am judecat cu  parlamentari, primari, politisti, sefi de institutii, politisti,
 afaceristi verosi, interlopi, etc. Acest lucru poate fi confirmat de avocatul meu, Cristian Rusu – tel. 0747016225, mail  cristirusu74@yahoo.com. Insa, desi am pierdut 4 procese, niciodata nu
 am fost in situatia de a-mi pierde locuinta, ca acum!
 Ca redactor al saptamanalului local "Informatia de Vest” din Oradea, care, intre timp, si-a incetat aparitia, in urma cu circa 6 ani, la rugamintea doamnei Ghelan Magdalena (Oradea, strada Cuza Voda 24, locuind in aceeasi curte cu familia care a constituit subiectul articolului scris de mine), am scris si publicat un articol despre necazurile acesteia cu familia Calcis Erika si Vasile, vecinii care o batjocoreau si o terorizau, ca, de altfel si pe ceilalti colacatari, cu scopul vadit de a pune mana pe locuintele acestora. Am consemnat atat declaratiile doamnei Ghelan si ale altor vecini, cat si ale lui Calcis Erika.  Din prima clipa, aceasta i-a amenintat pe reporterii nostri, trimisi sa ii ceara punctul de vedere cu privire la acuzatiile aduse de vecini, ca ii vor da in judecata atat pe ei cat si publicatia.
Autoritatile romane, in loc sa verifice daca persoanele care faceau subiectul articolului au incalcat legea si daca reprezinta un adevarat pericol social (au primit ilegal casa nationalizata si un spatiu comercial, dupa ce si-au vandut apartamentul proprietate privata care l-au avut, au obtinut in mod ilegal, prin falsuri si tot felul de tertipuri juridice, coroborate cu coruptia functionarilor care le-au eliberat, avizele pentru functionarea pizzeriei pe care o detin, isi ameninta si terorizeaza toti vecinii din curte, in fata carora se laudau cu relatiile lor din politie, justitie si serviciile secrete, etc.), au gasit de cuviinta sa pedepseasca ziaristul care a sesizat si facut publice aceste aspecte! Este foarte curios faptul ca, indiferent de natura proceselor, de numarul persoanelor implicate si de adevar, membrii familiei Calcis cistiga TOATE procesele deschise de ei impotriva altor persoane, iar in cele deschise impotriva lor, sunt scosi “basma curata”.
In dosarul nr. 4222/271/2010, Tribunalul Bihor m-a obligat la plata sumei de 10.000 lei, plus cheltuielile de judecata catre Calcis Erika,  in total 12.000 lei, o suma pe care nu am de unde sa o platesc, pentru pretinse daune morale si materiale. Fiind plecat in Austria, unde ma aflu si acum, nu am fost instiintat la timp despre Hotararea Tribunalului Bihor, pentru a o putea ataca la Curtea de Apel Oradea, cum a facut firma care edita ziarul "Informatia de Vest", S.C. Daol Compimpex SRL. Habar nu aveam, dupa 6 ani, ca  procesul inca este in derulare (urmatorul termen de judecata este fixat pentru octombrie 2013, la Curtea de Apel Oradea, dar eu, fiindca nu am declarat recurs, nu mai sunt parte in proces, hotararea Tribunalului Bihor fiind definitiva in cazul meu?!!!), ca nu sunt aparat de firma editoare si ca am fost obligat la plata unor despagubiri, pe care le consider absolut nejustificate.
Cu ocazia inmormantarii mamei mele vitrege, in data de 10 decembrie 2012, am fost sunat pe telefonul mobil de executorul judecatoresc Dan Gavruta (email bejgavruta@yahoo.com, tel. 0757509669), care mi-a pus in vedere ca, daca nu achit urgent suma de 12.000 lei, ma va executa silit, respectiv va scoate la vanzare apartamentul meu, situat in Oradea, str. Penes Curcanu nr. 6, bl X10, ap.3.
Precizez ca, desi, probabil, formal, procedura instiintarii a fost indeplinita, personal, nu am primit la domiciliul legal din Oradea hotararea Tribunalului Bihor prin care sunt obligat la plata sumei de 12.000 lei catre Calcis Erika, astfel ca nu am putut sa o atac in termen legal. De asemenea, neavand cunostinta despre aceasta hotatare, am iesit din termenul de 6 luni de admisibilitate, pentru a putea actiona Statul Roman la Curtea Europeana a Drepturilor Omului si am fost privat astfel de un alt drept legal de a mi se face dreptate.
Intrebarea mea, pe care o adresez, prin intermediul dvs., autoritatilor din Romania platite adesea degeaba din banii cetatenilor, este:  pe cetatenii din Str. Cuza Voda 24 cine ii apara
> de familia Calcis? E o intrebare pe care o adresez ministrului Justitiei si premierului Victor Ponta, de la care atat subsemnatul cat si cei 70% dintre romani care nu mai au incredere in Justitie asteapta raspunsuri! In acest sens, eu am incercat sa trag un semnal de alarma prin articolul pe care l-am publicat. Rezultatul? Neavand acesti bani (am fost concediat in august 2010 de primarul comunei Sinmartin,> Lucian Popus, cercetat in prezent de DNA pentru fapte de coruptie si de atunci muncesc la negru in Viena) sunt pe cale sa imi pierd locuinta! In aceste conditii, se poate considera ca presa e libera in Romania?
 In 1947, comunistii i-au luat bunicului meu caruta, caii si 3 hectare de pamant pe care le avea in satul Santelec din judetul Bihor. In 22 decembrie 1989, la ora 14, subsemnatul, impreuna cu alte zeci de cetateni din Oradea, am ocupat  cladirea Primariei, strigand „Jos comunismul!” Nu stiam daca vom castiga, dar am riscat. Peste 1000 de romani au murit atunci pentru libertate, alte cateva mii au fost raniti. Dupa 24 de ani de |”libertate si democratie”, familia mea nu a primit inca inapoi pamantul care a fost furat bunicului meu, iar eu libertatea?
Raspunsul il astept de la cei care conduc azi Romania, de la opinia publica si jurnalistii din tarile democrate, de la organizatiile neguvernamentale care sunt preocupate de libertatea presei si de la Comisia Europeana de specialitate.
 Sunt tatal a 4 copii si, absolut intamplator, copiii mei nu locuiesc in acest apartament. Poate, daca am fi locuit toti acolo si daca am fi in situatia de a ne pierde locuinta, Calcis Erika si judecatorii care au apreciat ca i-am provocat acesteia prejudicii morale atat de importante, ar fi mult mai satisfacuti.
Reamintesc faptul ca, potrivit jurisprudentei CEDO, libertatea de exprimare este protejata si atunci cand presa exagereaza, ofenseaza, socheaza, atata timp cat se urmareste dezbaterea libera si cu buna-credinta a chestiunilor de interes public, inclusiv atunci cand este vorba de functionarea justitiei si lupta anti-coruptie.
Consider ca a fost incalcat articolul 19 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului, care prevede: „Orice om are dreptul la libertatea opiniilor si exprimarii; acest drept include libertatea de a avea opinii fara imixtiune din afara, precum si libertatea de a cauta, de a primi si de a raspandi informatii si idei prin orice mijloace si independent de frontierele de stat”.
Avand in vedere cele de mai sus, sunt decis ca, in cazul in care voi fi executat silit, sa intru in greva foamei pe termen nelimitat.
Insa, inainte de asta, voi renunta de buna voie la cetatenia romana, intrucat consider ca in aceasta tara, notiuni ca democratie, stat de drept, justitie, libertatea presei, sunt simple vorbe pentru adormit institutiile internationale.
 “Autoritatile nu au inteles inca faptul ca presa nu este proprietatea lor privata si ca jurnalistii au dreptul sa ii critice pe cei care se afla la putere. Violenta impotriva jurnalistilor este echivalenta cu violenta impotriva societatii si a democratiei si trebuie sa raspundem cu condamnarea celor vinovati”. (Dunja Mijatovic, responsabila cu monitorizarea libertatii presei la OSCE).
AZI SUNT EU, MAINE POTI FU TU VICTIMA A ABUZURILOR STATULUI, DACA NU MA AJUTI!
 Florin Cuc
 Email florincuc2007@gmail.com
 Tel. 004388181101931

 --
 Florin Cuc
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page