Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Uniunea Ziaristilor Profesionisti din România - Comunicat de presa - Gradul de libertate a presei defineste o democratie

Bucuresti, 02.02.2013

          COMUNICAT  DE PRESA
 
Gradul de libertate a presei defineste o democratie

Uniunea Ziaristilor Profesionisti din Romania isi exprima nedumerirea si ingrijorarea cu privire la atitudinea Bruxelles-ului fata de presa din tara noastra.
Observatiile din Raportul MCV, potrivit carora sunt necesare  „revizuiri ale normelor existente pentru a garanta faptul ca libertatea presei este insotita de o protectie corespunzatoare a institutiilor si a drepturilor fundamentale ale persoanelor, precum si pentru a pune la dispozitie masuri reparatorii eficiente”, pot fi invocate de magistrati si politicieni romani pentru a justifica noi initiative menite sa restranga libertatea de exprimare prin presiuni economice sau masuri legislative.
Este fara precedent ca un organism european, care are drept misiune sa fie garantul principiilor democratice, printre care si libertatea presei, sa faca abstractie de cadrul legal in vigoare si de standardele care rezulta din jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului.     
Nu intentionam sa sustinem ca insulta si calomnia trebuie tolerate. Ca organizatie profesionala dezaprobam, la randul nostru, lipsa de profesionalism si  de educatie minima pe care o observam la unii ziaristi din tanara generatie. Nu suntem de acord cu tabloidizarea dusa la extrem in mass-media din Romania, sub pretextul ca „asa ne cere publicul”.  


Consideram, insa, ca actuala legislatie din Romania ofera suficiente instrumente de aparare celor care se considera a fi victimele unor atacuri mediatice. Noul Cod Civil, Legea Audiovizualului si Legea de organizare si functionare a Consiliului Superior al Magistraturii contin prevederi explicite care protejeaza dreptul la demnitate, la imagine, la onoare, la viata privata.  
Principala valoare la care tin jurnalistii din UZPR este libertatea de exprimare, fara ingradirea vreunei autoritati, alta decat cea a Codului deotologic.
     Uniunea Ziaristilor Profesionisti din Romania, ca organizatie participanta la Programul ONU – Pactul Mondial,  aminteste institutiilor nationale si  europene ca si jurnalistii romani beneficiaza, in mod egal,  de prevederile Declaratiei Universale a Drepturilor Omului.
                               
                                            PRESEDINTE
                                          Doru Dinu  GLAVAN

Mobil: (+4) 0743 39 40 00
Tel/fax: (+4) 021 317 92 25                                          

           (+4) 0255 21 01 01
email  ddglavan@gmail.com
dorudinu.glavan@uzp.org.ro

                                          

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page