Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

ANTIHRISTII INVIERII LUI HRISTOS SI PRABUSIREA LOR

de Preot Paroh Aurel Sas, Las Vegas

 „... Si, dupa cum ati auzit ca are sa vina antihrist, sa stiti ca acum s-au ridicat multi antihristi: prin aceasta cunoastem ca este ceasul de pe urma." (1 Ioan 2,18).

„Iisus i-a zis: „Eu Sunt invierea si viata. Cine crede in Mine, chiar daca va muri, va trai." (Ioan 11,25).

(Continuare din numarul pecedent)

Raspunsul lui Caiafa si al celorlati instigati si indemnati de el a fost: „Iudei i-au raspuns: Noi avem lege si dupa legea noastra El trebuie sa moara, ca S-a fascut pe Sine Fiul lui Dumnezeu" (Ioan 19:7). Pilat a capitulat in fata lui Caiafa si a celorlalti arhierei si a multimii instigate de ei, cand a auzit strigatele de amenintarea ca daca Il elibereaza pe Iisus nu este prieten Cezarului, zicand: „De atunci Pilat cauta sa-L elibereze; Iar Iudei strigau zicand: Daca Il eliberezi pe Acesta (pe Iisus), nu esti prieten Cezarului. Oricine se face pe sine imparat este impotriva Cezarului" (Ioan 19:12). Cand a auzit Pilat ca nu este preieten Cezarului, daca-L elibereaza pe Iisus, s-a speriat, a capitulat, ca sa nu-si piarda functia si L-a dat pe Iisus sa fie rastignit.

In sfarsi, finalul sentintei de condamnare a Domnului, l-a realizat Caiafa prin Pilat, dupa ce l-a adus pe Iisus in fata poporului, strigand si instigand pe ceielalti, astfel: „Si era Vinerea Pastilor, cam la al sasalea ceas, si a zis Pilat iudeilor: Iata Imparatul vostru. Deci au strigat aceea: Ia-L! Ia-L! Rastigneste-L! Pilat le-a zis: Sa rastignesc pe Imparatul vostru? Arhiereii (arhiereul Caiafa, ca presedinte al Sinedriului, si ceielalti) au raspuns: Nu avem imparat decat pe Cezarul. Atunci L-a predat lor ca sa fie rastignit. Si ei au luat pe Iisus si L-au dus sa-L rastigneasca." (Ioan 19:14-16). Cand a mai auzit Pilat si strigatul lui Caiafa si a celorlalti, ca: „Nu avem Imparat decat pe Cezarul", dupa strigatul ca: „Daca Il eliberezi pe Acesta (pe Iisus), nu esti prieten Cezarului" s-a speriat si a capitulat definitiv in favoarea Sentintei de condamnare a lui Iisus, strigata de arhiereul Caiafa, apoi, de ceielalti arhierei, de carturari, de farisei si a celorlalti de-ai lor din multime, si L-a dat pe Domnul Iisus sa fie rastignit de ei pe Golgota.

Adevarul este, caci Caiafa si intreg Sinedriul Iudaic, il urau pe Cezarul de la Roma si pe Pilat care le-a luat autonomia si i-a spus lor, dar atunci au strigat fals in favoarea Cezarului numai ca sa-L condamne pe Iisus! Aceasta a avut loc, pentru ca ei nu doreau fericirea popoarelor pe care a adus -o Iisus Hristos prin Evanghelia Sa, ci voiau sa ramana mai departe institutiile lor iudaice cum erau, si sa-si continue viata de coruptie, pe care Iisus i-a numit „Ca seamana cu mormintele cele varuite" (cf. Matei 23:27), si le-a mai zis: „Vai voua carturarilor si fariseilor fatarnici!..." (Luca 11:44), iar invatatorilor de Lege le-a zis: „Ca impovarati pe oameni cu sarcini grele de purtat, iar voi nu atingeti aceste sarcini nici cu unul din degetele voastre" (Luca 11:46). Domnul Iisus care era „Adevarul" le-a spus adevarul, demascandu-i in fata poporului cu toate nedreptatile lor. Iar cu privire, exact, la Imparatia Cerurilor le-a zis:„Vai voua, carturarilor si fariseilor fatarnici! Ca inchideti Imparatia cerurilor inaintea oamenilor; ca voi nu intrati, si nici pe cei ce vor sa intre nu-i lasati." (Matei 23:13). Asa, Domnul Iisus Hristos a murit pentru cauza eliberarii popoarelor si pentru intreg neamul omenesc, iar ei au platit ca antihristi, cu sfarsitul tragic al vietii, pe care si l-au pregatit, pierzand Imparatia Cerurilor, dupa cuvintele lui Iisus „ca voi nu intrati, si nici pe cei ce vor sa intre nu-i lasati" (cf. Matei 23:13). Aceasta a fost o mare invatatura si atentionare pentru toti antihristii tuturor vremurilor istorice, cat si pentru antihristii vremurilor noastre.

Iar ceea ce invata Iisus si ce s-a intamplat cu rastignirea Domnului de Pastile Iudeilor atunci, s-a raspandit cu o viteza si cu o medie extraordinar de mare, desi nu erau mijloacele tehnice de azi, pentru ca de Sarbatoarea Pastilor, veneau la Ierusalim un numar de aproape doua milioane de iudei, plus atatia altii din tot Imperiul Roman. Acest numar de oameni au dus vestea cu cele intamplate despre rastignirea lui Iisus peste tot unde s-au dus in lume.

Sfarsitul lui Caiafa

Un an mai tarziu, Caiafa, marele arhiereu antihrist, a fost demis din functie de marele arhiereu si presedinte al Sinedriului iudaic din Ierusalim si a sfarsit in singuratate si mizerie, in cele mai mari chinuri. Caiafa, ca antihrist al Invierii lui Iisus, nu s-a multumit ca l-a omorat pe Iisus cum a vrut, ci a si mituit cu bani pe ostasi, cum am vazut la inceput, ca sa spuna o minciuna, si sa acopere Adevarul Invierii Domnului (cf. Matei 28:11-15). Cata rautate diabolica a putut avea! Asa vedem, cum Scriptura din Psalmi, pe care o cunostea Caiafa, si nu o credea s-a adeverit cu el, zicand: „Vazut-am pe cel necredincios falindu-se si inaltandu-se ca cedrii Libanului. Si am trecut sa vad si iata nu era, si l-am cautat pe el si nu s-a aflat locul lui. Iar cei fara de lege vor pieri deodata si urmasii necrdinciosilor vor fi starpiti. Iar mantuirea dreptilor de la Domnul, ca aparatorul lor este in vreme de necaz„ (Psalm 36:35-39). Te sperii, dar aceasta este Sentinta Divina si dreapta pentru cei ce savarsesc fara de legea, si nu au mila de suferinta si condamnarea la moarte a celor Nevinovati. A suferit Iisus din cauza sentintei de condamnare a Domnului la moarte, au suferit multimile, dar a venit si vremea sentintei lui Caiafa prin justitia lui Dumnezeu, de a fi pierit nu numai el, dar si urmasii lui, dupa cum zice Scriptura: „Iar cei fara de lege vor pieri deodata si urmasii necrdinciosilor vor fi starpiti" (Psalm 36:38).

Mentionez. Toate aceste prezentari ale antihristilor din trecut, nu le aduc in actulitate, din cine stie ce motive negative ale interpretarii mintii omenesti, ci din motivul milei pentru antihristii tuturor vremurilor, si a vremurilor noastre, cu sfantul scop al salvarii celor de azi. Aceasta pentru ca vazand rautatea antihristilor din trecut si sfarsitul lor, sa se trezeasca, sa se cutremure si sa se renasca la o viata de oameni cu inima buna, a iubirii, a adevarului, a dreptatii si a justitiei divine. „Cine are urechi de auzit, sa auda. Si le zicea (Iisus): Luati seama la ce auziti: Cu ce masura masurati, cu aceea vi se va masura; iar voua celor care ascultati, vi se va da cu adaos." (Marcu 4:23-24), ne descopera chiar Mantuitorul.

Irod Antipa

El era tetrarhul Galileii care venise de Pastile iudaice la Ierusalim, pentru a intari ordinea in acele zile cu atata lume venita de peste tot. Cand venea la Ierusalim ocupa o parte a vechiului palat al Asmoneiilor, palat in care a avut loc si judecata lui Iisus. Irod Antipa era si magulit atunci de atentia pe care i-a acordat-o procuratorul roman Pilat, trimitandu-L pe Iisus si la el sa-L judece pentru ca se zicea ca Iisus este si „Galileian". Pilat a facut aceasta cu scopul strategic de a se impaca cu el, pentru ca el omorase niste galileieni fara incuviintarea lui Irod ca si conducator al Galileii.

Evanghelistul Luca, prezinta episodul trimiterii lui Iisus de catre Pilat si la judecata lui Irod Antipa care era la Ierusalim atunci, astfel: „Dar ei (arhiereii si carturarii) strigau (la Pilat), zicand ca (Iisus) intarata poporul, invatand prin toata Iudeia, incepand din Galileea pana aici. Si Pilat auzind, a intrebat daca omul este galileian. Si afland ca este din tinutul lui Irod, L-a trimis la Irod, care era si el in Ierusalim in acele zile. Iar Irod, vazand pe Iisus, s-a bucurat foarte, ca de multa vreme dorea sa-L cunoasca, pentru ca auzise despre El, si nadajduia sa vada vreo minune savarsita de El.

Si l-a intebat Irod multe lucruri, dar El nu i-a raspuns nimic. Si arhiereii si carturarii erau de fata, invinuindu-L foarte tare. Iar Irod, impreuna cu ostasii sai, batjocorindu-L si luandu-L in ras, L-au imbracat cu o haina stralucitoare si L-au trimis iarasi la Pilat. Si in ziua aceea, Irod si Pilat s-au facut prieteni unul cu altul, caci inainte erau in dusmanie intre ei."(Luca 23:5-12). Asa Irod, in toata mandria, pe care Domnul il numise inainte „vulpoi" caci omorase pe Sf. Ioan Botezatorul, nu a putut vedea nici o minune, nici macar nu l-a putut auzi vorbind pentru ca Iisus nu i-a raspuns la nimic. Dar antihristul Irod, impreuna cu ostasii, a putut sa arunce in ras o mantie stralucitoare pe Domnul si sa-L trimita la Pilat, in semn de condamnare. Irod, in intunecimea lui nu si-a dat seama ca haina stralucitoare aruncata pe Domnului, simboliza si ea nevinovatia si stralucirea lui Iisus.

Va urma

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page