Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Un gând solemn la ceas de sarbatoareDorinta sfanta de unire!


 

Cu ocazia zilei de 24 ianuarie 2013, Centrul Cultural Roman isi doreste sa aduca in atentia romanilor din Oregon importanta Unirii in cadrul comunitatii romane. Ziua Unirii este un prilej perfect pentru a ne aminti de valorile nationale, de mostenirea stramoseasca pe care o ducem mai departe.

In urma cu 154 de ani, cele doua Principate romanesti, Moldova si Tara Romaneasca, individualizate prin viziuni, mentalitati, culturi diferite, si-au dat seama ca au un scop comun suprem: independenta romanilor de pretutindeni si, mai presus de toate, in fiecare dintre ei batea o inima de roman. Constiinta romaneasca era vie! Acesta a fost imboldul de care au avut nevoie pentru a depasi toate diferentele exterioare si pentru a se uni intr-un singur gand, un singur domn, Alexandru Ioan Cuza.

Alegerile din decembrie 2012 au lasat un gust amar comunitatii de romani din Portland. Desi au fost foarte multi candidati pentru Parlamentul Romaniei, fiecare cu sustinatorii proprii, fiecare cu planuri si conceptii diferite, rezultatul a fost acelasi: nu s-a facut nimic in plan real pentru rezolvarea problemelor romanilor. Din acest motiv este justificabila reactia de nemultumire si dezamagire a unei parti insemnate a comunitatii din Portland. Un alt aspect dureros de viu ar fi faptul ca anumite ziare intretin prin lipsa de impartialitate, asa-zisul scandal.

Iata de ce Centrul Cultural Roman doreste unitatea tuturor romanilor din Oregon, indiferent de viziunea politica sau religia de care apartin. Asadar, am indraznit sa deschidem acest subiect pentru ca este de evitat sa facem din asta un tabu, provocand o inevitabila dezbinare a comunitatii.

La Centrul Cultural Roman se merge pe o politica de apropiere si prietenie prin renuntarea la ambitii si concentrarea asupra elementului care ne lipseste: unitate.

Este vremea sa fim constienti de forta extraordinara pe care o avem aici in Diaspora, de capacitatea noastra de a modela lumea in care traim. Noi, cei din Centrul Cultural Roman, dorim o lume unita, cu adevarat buna, cu adevarat frumoasa, cu adevarat plina de iubire; un spatiu romanesc al bucuriei, al fericirii, la care toti compatriotii nostri sa vina si sa se bucure.

Indemnati de acest gand, haideti sa contribuim cu totii la crearea acestei Noi Lumi, la unitatea romaneasca! Este in puterea noastra sa ne transformam propriul destin si sa schimbam soarta unei intregi comunitati romanesti in Portland, Oregon si vecinatati.

In 2013 Centrul Cultural Roman va asteapta cu o serie de surprize placute sub forma unor spectacole si piese de teatru menite sa incante publicul si sa promoveze cultura romana precum si tinerii artisti talentati. Sumele obtinute in urma acestor evenimente, vor fi donate familiilor nevoiase, un exemplu elocvent in acest sens fiind spectacolul O noapte sfanta, organizat in decembrie, anul trecut.

Suntem membri ai aceleiasi colectivitati, lucru care ne face responsabili pentru prezentul si viitorul nostru, dar si al celor cu care interactionam, pentru viitorul copiilor nostri, pentru limba si obiceiurile stramosesti.

Omule bun, ai puterea de a crede ca acest lucru este posibil si fii tu o sursa de lumina, adevar si unitate  acolo unde esti!

Prin viziunea si patriotismul nostru, trebuie sa fim un model demn de urmat pentru generatia de astazi, pentru tinerii care au crezut si cred in noi si carora este vital sa le insuflam idealurile inalte ale neamului romanesc: eruditia, autenticitatea, dorinta de a duce mai departe cultura romaneasca printr-o coparticipare la activitatile culturale si dezvoltarea unui Centru Romanesc puternic si infloritor in Oregon.

 

Marius Marin, presedinte al Centrului Cultural Roman din Portland, Oregon

Danaila Dan, vicepresedinte CCR

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page