Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Filmul documentar `Un secol pentru România`, lansat la ICR


Filmul documentar "Un secol pentru Romania", care urmareste zece teluri pe care statul roman le-a avut de-a lungul ultimei sute de ani, pana la a deveni pe deplin parte a Europei, produs de Televiziunea Romana dupa un scenariu al istoricului Adrian Cioroianu, a fost lansat, luni, la sediul Institutului Cultural Roman (ICR).
Presedintele ICR, Andrei Marga, a apreciat colaborarea cu TVR drept importanta, exprimandu-si satisfactia ca istoricii contemporani sunt mereu prezenti cu lucrari care lamuresc o serie de aspecte ale istoriei noastre.
"O expunere calificata a istoriei, o expunere pe film, este mult mai convingatoare", a spus Marga, declarand ca va "transfera acest film spre institutele ICR din strainatate si din tara".
Adrian Cioroianu a precizat ca filmul parcurge o perioada care incepe cu Razboaiele Balcanice si se sfarseste in contemporaneitate cu campania pentru aderarea in Uniunea Europeana.
"E un film care sper sa va placa, ce vine dintr-o preocupare de a pune in lumina aceasta succesiune halucinanta de regimuri din ultimii 100 de ani", a spus Adrian Cioroianu.
Potrivit lui Cioroianu, "istoria e mereu o inepuizabila sursa de surprize", acesta indemnand la "a face ordine" in istorie, o istorie de care nu trebuie sa ne fie niciodata rusine.
Directorul Directiei Cooperare externa a ICR, stefan Popescu, a evidentiat "meritul actorului de teren" al profesorului Cioroianu, care a fost si ministru de Externe, avand o cu totul alta perspectiva decat cea a istoricului.
Beatrice Comanescu, directorul TVR International, a spus ca DVD-ul va putea fi vandut, fiind util pentru copiii care vor sa cunoasca istoria, dar si pentru adulti.
"Este un film deopotriva didactic, dar si comercial, in care Adrian Cioroianu povesteste istoria cu multa dragoste", a spus Comanescu, exprimandu-si speranta ca TVR si Adrian Cioroianu vor continua acest film.
"Un secol pentru Romania" arata drumul pe care tara noastra l-a parcurs in ultima suta de ani pana la a deveni pe deplin parte a Europei.
Pe parcursul a 50 de minute, istoricul Adrian Cioroianu calauzeste spectatorii in parcurgerea ultimilor 100 de ani de istorie a Romaniei, drum marcat prin 10 prioritati nationale ale secolului, printre care se numara: succesiunea de evenimente premergatoare formarii Romaniei Mari, tensiunile politice de la mijlocul secolului XX, desfasurarea celui de-al Doilea Razboi Mondial, consolidarea comunismului, precum si contextul international care a influentat situatia Romaniei.
"Acest drum n-a fost simplu si nici usor. De la inceputul secolului al XX-lea si pana azi, Romania a avut mereu prioritati. Uneori, ele au fost expresia directa a dorintei romanilor; alteori aceste prioritati au fost impuse din afara, in cadrul unui joc de forte pe care de regula il numim 'geopolitica'. Romanii, dintotdeauna, au consumat excesiv de multa energie in polemicile lor interne. Totusi, in fata unor prioritati nationale acceptate de toti, ei stiu sa se mobilizeze bine si cu entuziasm", afirma Cioroianu.
Documentarul "Un secol pentru Romania", care a putut fi urmarit pe TVR 1 la 1 Decembrie 2012, cu ocazia Zilei Nationale, este cea mai recenta productie a Televiziunii Romane, avand prezentarea, scenariul si lectura asigurate de Adrian Cioroianu, realizatori fiind Irina Ifrimache si Irina Negaru Lazar.
Dupa lansarea de la Bucuresti, care va fi itinerata la Iasi si Cluj-Napoca, filmul va fi pus la dispozitia ambasadelor Romaniei si centrelor culturale romanesti din intreaga lume. Filmul va fi prezentat si in cadrul editiei de anul acesta a Salonului de la Carte de la Paris, la care Romania este tara invitata de onoare.
Lansarea prefateaza conferinta cu tema "Constituirea Romaniei Moderne" sustinuta de acad. Dan Berindei, vicepresedinte al Academiei Romane, care va inaugura miercuri ciclul Conferintelor ICR. AGERPRES

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page