Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Din lumea... lui Stanley Kramer (1065)

“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus

* In urma cu peste 25 de ani am primit din partea Congressmanului William E Dannemeyer, cu mentiunea compliments of ....", o copie a Declaratiei de Independenta si a Constitutiei Statelor Unite ale Americii. In preambul, sub prestigioasa semnatura a lui C.J. "Pete" Silas, se mentioneaza ca "nu exista alte documente care sa exprime mai bine valorile fundamentale si credinta natiunii noastre decat Declaratia de Independenta si Constitutia Statelor Unite ale Americii -No two documents better express the fundamental values and beleifs of our nation than the DECLARATION OF INDEPENDENCE and the CONSTITUTION OF THE UNITED STATES".
"Declaratia de Independenta din 1776 a dat nastere Statelor Unite ale Americii si a proclamat statutul nostru ca natiune independenta. Constitutia din 1787 a stabilit un sistem de guvernamant popular si liber care a servit ca model de democratie in lume, in ultimele doua secole -The Declaration of independence in 1776 gave birth to the United States and proclaim our status as an independent nation. The Constitution of 1787 established a sistem of free and popular government that has serve as a model of democracy to the world for the past two centuries."
Aceste memorabile cuvinte rostite in urma cu un sfert de secol, cu ocazia aniversarii a 200 de ani de existenta a Constitutiei americane, sunt departe de a mai avea aplicativitate in prezent. Anul acesta, a 225-a aniversare a Constitutiei americane, reprezinta un timp ideal de a reflecta la principiile care au stat la baza acestor importante documente. Sistemul american de guvernamant, unic sub multe aspecte, imperfect si cateodata confuz a prezentat, pana la curenta administratie, elasticitatea de a adapta unele schimbari, cu respectarea stricta a celor prevazute in articolele si in amendamentele aduse la Constitutie.
Din start, Constitutia mentioneaza in "plain english"- asta pentru cei familiari cu limba lui Shakespeare, "We the People of the United States, in order to form a more perfect union, establish justice, insure domestic tranquility ... ... ... ... ... -Noi, poporul Statelor Unite, pentru a forma o uniune mai perfecta, a stabili justitia, a asigura pacea, linistea tarii ... ... ...". Deci, dragi si iubiti guvernanti, noi poporul am scris Constitutia, noi o amendam si numai noi ii dam interpretarea legala. Am citit si recitit Amendamentele aduse la Constitutie, articolul II ocupand prima prioritate. Iata ce stipuleaza acest articol: "The right of the people to keep and bear Arms, shall not be infringed - Dreptul populatiei de a detine si purta arme nu trebuie violat - incalcat". Nu trebuie sa fii de conformatie juridica, conformatia profesionala a ocupantului Biroului Oval, sau sa ai dotarea cerebrala a lui Dreistein, sa realizezi ca "dreptul de a detine si purta arme" este un drept consfintit prin Constitutie, un drept constitutional si nu poate fi incalcat de nicio autoritate, fara a se aplica consecintele rezultate din Articolul II, Sectiunea 4, din Declaratia de Independenta, care stipuleaza: "Presedintele, vice-presedintele si toti functionarii civili ai Statelor Unite, trebuie inlaturati din functie daca sunt acuzati de tradare, luare de mita sau alte infractiuni grave sau delicte, abateri de la buna purtare - The President, vice-president and all civil officers of the United States, shall be removed from office on impeachment for, and conviction of, treason, bribery, or other high crime and misdemeanors". Va asigur ca aplicarea Articolului II, Sectiunea 4 din Declaratia de Independenta ne va duce in situatia de a ramane fara guvern si va genera in final aplicarea preceptului de "meritocratie", posturile natiunii urmand a fi ocupate pe baza meritelor si nu a apartenentei la PCR (pile cunostinte, relatii) sau dotarii financiare.
 Sunt sigur ca acest concept filosofic al meritocratiei nu se va aplica niciodata pe terifiantul nostru mapamond; si atunci, nu ne ramane decat "sa ne multumim cu Catonii pe care ii avem - Satis Sint Nobis Quos Catones Habemus", vorba a imparatului Augustus, devenita proverbiala: oamenii de-acum fiind ceea ce sunt, sa ne multumim cu cei pe care-i avem. Pentru amatori, citatul se gaseste in cartea istoricului Roman, Gaius Suetonius Tranquillis, cunoscut si sub numele de Suetoniu, Divinul Augustus-Divus Augustus. Deci, cu alte cuvinte, nu ne ramane decat sa ne multumim cu ceea ce avem pe aici si prin alte meleaguri.
Tendintele obsesive, pana la halucinatie, de a impune restrictii privind cumpararea de arme sunt sortite din start esecului. La sud de Rio Grande, posesia de arme este condamnata cu moartea. Cu toate acestea, bandele de traficanti de droguri sunt in posesia unor arme, mult mai sofisticate decat armata sau politia. In SUA, populatia civila detine mai multe arme decat armata americana; Orice lege restrictiva este sortita esecului, pentru simplul motiv ca, criminalii n-au respect pentru lege si vor obtine arme fie din contrabanda sau prin furt de la bazele militare americane, politie, sau Garda Nationala. Omul, prin natura lui, are tendinta de a  incalca lucrurile interzise; orice noua restrictie va genera cohorte de persoane care o vor incalca.
Singura metoda functionala, daca putem vorbi de functionalitatea unui sistem total nefunctional, este revenirea la un climat de civilitate. Degeaba inca din 1747, George Washington ne-a lasat cele 110 "Rules Of Civility" -Reguli de Amabilitate-Politete, cand prietenii presedintelui- ma refer la hoardele de multimiliardari si multimilionari de la Hollywood- promoveaza un climat de violenta in toate filmele si toate activitatile pe care le patroneaza. Trebuiesc introduse in sistemul educational, incepand cu kindergarten, studiu obligatoriu al acestor reguli; nu prezervative si jocuri electronice care implica armament supersofisticat!!!
In speranta ca se mai prinde ceva, va redau regula 110 a cartii primului presedinte american, George Washington, militar de cariera, netrecut nici pe la Harvard, Yale sau Priceton si nici pe la West Point, infiintat mult mai tarziu, la 1802: "Lucreaza sa pastrezi viu in inima ta, acea mica scanteie a focului Ceresc-Celest, numita constiinta - Labor to keep alive in your breast that little spark of Celestial fire called conscience". Dar cui sa-i mai vorbesti de constiinta, cand preocuparea majora a tuturor geniilor cerebrale ale zbuciumatei noastre Terra, este destinata, in exclusivitate, cercetarilor asupra armamentului.
Pentru cei care in ignoranta lor considera Deveselu de o importanta strategica, le reamintesc ca actuala dotare permite atingerea oricarui obiectiv de pe planeta, indiferent de distanta, in mai putin de o ora !
In final, sa se auda si pe 1600 Pennsylvania Ave, Washington DC, cuvintele filosofului grec, Platon, unul dintre cei mai mari ganditori ai antichitatii: "oamenii buni nu au nevoie de legi care sa le spuna sa actioneze cu responsabilitate, in timp ce oamenii rai vor gasi un drum care sa ocoleasca legea - Good people do not need laws to tell them to act responsably, while bad people will find a way around the laws".
A. C. Ton


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page