Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Ziua Culturii Nationale marcata la Bucuresti prin simpozioane si expozitii


Bucuresti, 15 ian /Agerpres/ - Ziua Culturii Nationale va fi marcata, marti, printr-o serie de evenimente organizate in Bucuresti de Academia Romana, Ministerul Culturii, dar si de muzee si edituri.
O sesiune festiva dedicata zilei lui Mihai Eminescu - Ziua Culturii Nationale, organizata de Sectia de Filologie si Literatura si Sectia de stiinte Istorice si Arheologie a Academiei Romane, va avea loc, marti, in Aula acestui for de cultura.
Potrivit site-ului Academiei Romane, la dezbateri vor participa academicienii Ionel Haiduc, presedintele Academiei Romane; Dan Berindei, vicepresedinte al Academiei Romane; Dinu C. Giurescu; Nicolae Breban; Ion Aurel Pop; Mihai Cimpoi; Eugen Simion.
Fundatia Nationala pentru stiinta si Arta, al carei presedinte este acad. Eugen Simion, va prezenta operele fundamentale aparute in anul 2012 si va acorda Premiile Fundatiei. In incheierea evenimentului, actorul Dorel Visan va sustine un recital din poezia lui Eminescu.
De asemenea, in aceeasi zi, la orele 18,30, la sediul Muzeului National de Arta al Romaniei (MNAR), va avea loc receptia organizata la invitatia ministrului Culturii, Daniel Barbu, cu prilejul celebrarii Zilei Culturii Nationale.
Programul include vizitarea expozitiilor "Mitul national. Contributia artelor la definirea identitatii romanesti 1830-1930" si "Marturii. Frescele Manastirii Argesului" si un recital sustinut de violonistul Alexandru Tomescu.
In deschidere vor lua cuvantul Ionel Haiduc, presedintele Academiei Romane, Daniel Barbu, ministrul Culturii si Roxana Theodorescu, directorul general al Muzeului National de Arta al Romaniei.
Evenimentul, la care sunt invitati sa participe membrii Casei Regale a Romaniei, ai Guvernului, ai comisiilor de specialitate din Senat si Camera Deputatilor, reprezentanti ai corpului diplomatic acreditat la Bucuresti, directori ai institutiilor culturale si conducatorii uniunilor de creatie, se va incheia cu o receptie oferita de ministrul Culturii.
Tot marti, Editura Cununi de stele si Libraria Mihai Eminescu organizeaza evenimentul "Eminescu, primul traducator roman din sanscrita", dedicat memoriei poetului national si primei traducatoare a poeziei eminesciene in Asia, Amita Bhose.
Un simpozion dedicat operei lui Eminescu se va desfasura miercuri la Muzeul National al Literaturii Romane, la care vor participa criticul si istoricul literar Lucian Chisu - director al MNLR, Ioan Cristescu, directorul Muzeului National al Filateliei, si profesorul universitar Silviu Angelescu.
Camera Deputatilor a adoptat, pe 16 noiembrie 2010, un proiect de lege prin care ziua de nastere a lui Mihai Eminescu a devenit zi a Culturii Nationale.
Proiectul a fost initiat de 50 de deputati si senatori PSD si de liberalul Mircea Diaconu, initiatorii sustinand ca exista precedente pentru aceasta sarbatoare si in alte tari europene. Astfel, in Spania, ziua culturii a fost fixata in ziua mortii lui Miguel de Cervantes, iar in Portugalia ziua de nastere a lui Luis de Camoes. Mai mult, autoritatile din Republica Moldova au hotarat ca ziua de nastere a lui Mihai Eminescu sa devina Ziua Culturii Nationale.
"Ziua Culturii Nationale va fi, in viziunea noastra, o zi in care nu numai celebram un mare creator, dar si o zi de reflectie asupra culturii romane, in genere, si a proiectelor culturale de interes national. Mentionam faptul ca in Italia, de ziua lui Dante, in toate orasele italiene au loc serbari publice, lecturi din opera lui, dezbateri publice, targuri de carte etc", se arata in expunerea de motive a initiatorilor.
Prin aceasta lege, posturile publice de radio si televiziune sunt obligate sa reflecte in mod adecvat evenimentul. AGERPRES
ID: 2941523; Data: 2013-01-15 17:46:40; Redactori: suz/suz

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page