Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Spaniola, pe locul al doilea între limbile cele mai vorbite în lume, cu 495 de milioane de vorbitori


Limba spaniola se afla pe locul al doilea, dupa limba chineza, intre limbile cele mai vorbite in lume, potrivit numarului de persoane care o folosesc - 495 de milioane. Informatia a fost furnizata luni, la prezentarea anuarului Institutului Cervantes pentru 2012, "Spaniola in lume/'El espanol en el mundo", dupa cum transmite postul public de televiziune.
Acelasi raport, prezentat de ministrul spaniol al afacerilor externe, José Manuel García-Margallo, si de directorul Institutului Cervantes, Víctor García de la Concha, mai arata si faptul ca numarul vorbitorilor de spaniola a crescut in 2012, in vreme ce a scazut numarul celor care vorbesc engleza si chineza. Dupa engleza, spaniola se afla tot pe locul doi intre limbile de comunicare internationala, si pe locul trei, dupa chineza, in randul limbilor cele mai folosite pe internet - cu o crestere de peste 800% in ultimul deceniu.
Pana in 2030, 7,5% din populatia globului /aproximativ 535 de milioane de persoane/ va vorbi spaniola, si procentul va fi depasit numai in cazul chinezei, dupa cum mai reiese din raportul mentionat. De asemenea, peste trei sau patru generatii, mai indica estimarile, 10% din populatia lumii se va intelege in spaniola, iar SUA va fi tara cu cea mai mare populatie vorbitoare a acestei limbi, dupa Mexic.
18 milioane de persoane invata in prezent spaniola, peste tot in lume. S-a mai inregistrat, in ultimul an, si o crestere cu 8% in randul cursantilor Institutului Cervantes si filialelor acestuia - prezent in 77 de orase din 44 de tari, mai ales din America si Asia. Ministrul García-Margallo a subliniat ca Institutul Cervantes este "bijuteria coroanei" in ceea ce priveste afacerile externe ale Spaniei si a atras atentia asupra pericolului pe care il reprezinta globalizarea, afirmand ca aceasta ar putea duce la aparitia "unei culturi universale uniforme, in care sa primeze sabloanele anglosaxone".AGERPRES

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page