Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

ESTETICA MORTII, ESTUL SALBATIC SI INCINERAREAMaria Diana Popescu, Agero

 

Minati de reformele severe, dar binevenite, ale lui François Hollande, bogatasii francezi au inceput s-o ia la sanatoasa, care incotro, parasindu-si patria ca pitpalacii. Maica Rusia a deschis azil „dezamagitilor” de capitalism. Ca de!, unde nu e morala, cinste si dreptate, e tragedie. Cautind sau nu gilceava, printr-un decret la minut, Vladimir Putin i-a acordat cetatenie rusa cunoscutului actor Gérard Depardieu. Cursa „repopularii” Estului salbatic este urmata de Brigitte Bardot. Instalarea in satul rus Néchin din apropierea frontierei franceze, cunoscut pentru gazduirea expatriatilor francezi bogati, a provocat polemica aprinsa in Franta.

In Ungaria, bancherii sint foarte speriati de taxa perceputa de guvern, de zece ori mai mare decit media UE, la fel cum, speriati erau americanii de prima misiune ruseasca in spatiu si de realizarile majore ale Uniunii Sovietice din perioada anilor ‘50. De aceea, Statele Unite, aflate in plin Razboi Rece si intr-o cursa a inarmarii nucleare, elaborasera, pe atunci, „Project A-119”, care prevedea detonarea unui dispozitiv nuclear pe Luna, cica in scop stiintific, militar si politic.

Un astfel de dispozitiv a fost detonat de guvernul Ungariei in piata bancara interna si va duce la retragerea unor grupuri bancare, a unor fuziuni si inchideri de sucursale. La noi, bancherii si guvernul sint stapinii tarii cu drepturi nelimitate asupra noastra, inclusiv dreptul de a ne controla la portofele. Am putea trai bine si frumos, dar totul trebuie sa fie cit mai restrictiv, mai complicat si mai scump, pentru ca sa huzureasca putinii „fruntasi” ai lumii. La capitolul „venit mediu net”, Romania ocupa rusinosul penultim loc intr-un clasament in care au fost luate in calcul 31 de state de pe continent.

Cit timp vom continua sa lasam visteria, sanatatea, educatia si libertatea pe mina unui sistem corupt, nu vom fi decit niste sclavi controlati si manipulati. Priviti, pur si simplu, fetele romanilor! Tristete, frica si furie! Bietii oameni arata de parca ar fi vazut o stafie cind aud de masurile guvernantilor invirtite in jurul cozii, prin „asumarea raspunderii” pe planuri neortodoxe. Sintagma „asumarea raspunderii” e un matrapazlic care a aruncat tara in „afaceri” ce au subordonat interesele nationale altor interese straine tarii. Platim impozite si taxe uriase pe lipsa de atitudine si iata, dupa atitia tatuci democrati si tot atitea progrese in cadere, am ramas in urma cu o jumatate de veac fata de suratele Europei. Lacomia politicienilor nostri s-a aliat cu partea semnificativa a celei de la curtea integrationista, unde, pe discursuri si sedinte puerile, se papa bugete grase, stoarse de la statele vasale. Acum casieria noastra e goala, pentru ca atunci cind am fost la linia de start, guvernul a dorit sa depasim Occidentul, vinzind totul: de la unealta de lucru, la capete luminate si la pasarea din curtea romanului. Atita timp cit totul in lume se va masura in latitudinea profitului si in longitudinea coruptiei, nu vom fi niciodata liberi si prosperi. Potrivit dictonului profan „precum in America asa si pe pamint”, ruinarea castelelor de nisip cladite prin exploatarea omului de catre om are nevoie nu de taifun, ci de briza.

Astfel diversiunea politica si economica desfasurata in Europa de Est, din 1989 pina in 2013, fundamentata pe experimentul Terapiei de soc si Tranzitiei, care a dezorientat popoarele in cautarea unei cai de evolutie si a deturnat Europa spre un Capitalism Primitiv, va fi o amintire trista.

In concluzie, nu pot rata momentul opiniei cu privire la trecerea in nefiinta a unui mare artist roman, maestru al cinematografiei, Sergiu Nicolaescu. Pentru cei preocupati peste masura de estetica mortii, importanta in fata Tatalui Ceresc este inhumarea credinciosilor adormiti, potrivit deciziei Sfintului Sinod din 1928, si nu reducerea trupului in cenusa - atitudine care dovedeste fie lipsa de respect fata de propriul trup, fie lipsa cunoasterii invataturii de credinta. Arderea trupului neinsufletit ataca dogma invierii, aflata in unitate organica cu etosul si cu viata Bisericii, deformeaza perspectiva sa in legatura cu omul, care nu poate pretinde Bisericii optiuni dupa bunul plac.

Fiecare, in constiinta sa, poate alege sa fie incinerat, deoarece, din fericire si spre ciuda stapinilor financiari, Dumnezeu ne-a creat liberi, insa noi am inteles libertatea, nu ca pe o asemanare cu Creatorul, ci ca pe o obraznicie, alegind diferite conduite contrare firii, cum este si aceasta a arderii trupului dupa moarte - produs patologic al mintii paginilor si al cinematografiei hollywoodiene. Biserica Ortodoxa, care este Trupul lui Hristos, nu poate consimti sa arda trupurile oamenilor, practica incinerarii putind fi asociata mai curind funeraliilor civile cosmopolite, fata de care pozitia Bisericii trebuie sa fie ferma.

 

Maria Diana Popescu, Agero

Sursa: www.agero-stuttgart.de
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page