Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

ICR va asigura, alaturi de Ministerul Culturii, participarea României la târgurile internationale de carte din 2013


Bucuresti, 9 ian /Agerpres/ - Standurile Romaniei de la targurile internationale de carte de la Paris, Londra, Torino, Goteborg sunt organizate, in anul 2013, de Institutul Cultural Roman (ICR), iar cel de la Frankfurt am Main, prin traditie, de Ministerul Culturii, informeaza un comunicat al ICR, semnat de presedintele institutiei, Andrei Marga.
Standul de 400 mp al Romaniei la Salon du Livre de la Paris (22-25 martie), unde tara noastra este invitat de onoare, va fi amplasat in centrul salonului, alaturi de cel organizat de France Televisions.
Lista oficiala a invitatilor la Salon du Livre 2013 de la Paris, la care Romania este tara invitata de onoare, cuprinde 27 de autori romani. Selectia a fost operata in martie 2012 de Centrul National al Cartii din Franta, cu consultarea ICR, pe lista invitatilor figurand scriitorii: Gabriela Adamesteanu, Radu Aldulescu, Savatie Bastovoi, Mircea Cartarescu, Petru Cimpoesu, Florina Ilis, Dan Lungu, Norman Manea, Marius Daniel Popescu, Razvan Radulescu, Adina Rosetti, Bogdan Suceava, Lucian Dan Teodorovici, Dumitru Tepeneag, Eugen Uricaru si Varujan Vosganian (prozatori), Ana Blandiana si Doina Ioanid (poete), Nicoleta Esinencu, Alina Nelega, Matei Visniec (dramaturgi), Lucian Boia, Gabriel Liiceanu, Andrei Oisteanu, Andrei Plesu (eseisti), Ileana Surducan, Alex Tamba (autori de benzi desenate). Programul autorilor invitati va fi stabilit prin acordul organizatorilor romani si francezi, iar costurile implicate vor fi impartite egal intre ICR si ReedExpo.
Ministerul Culturii va participa ca partener, calitate in care a invitat, la Salon du Livre, un numar de noua autori romani: Horia Badescu, Gabriel Chifu, Riri Manor, Mircea Martin, Valentin Nicolau, Marta Petreu, Ioan Es. Pop, Eugen Simion, Danut Ungureanu.
ICR va avea, la Salon du Livre, urmatorii invitati: Constantin Abaluta, Nicolae Breban, Augustin Buzura, Al. Calinescu, Paul Cernat, Neagu Djuvara, Ioana Dragan, Teodor Duna, Ileana Malancioiu, D.R. Popescu, Stelian Tanase.
La Salon du Livre vor fi invitati autorii de carti recunoscuti, rezidenti in Franta. Universitatile din Romania sunt invitate sa participe cu productia lor editoriala relevanta international, pe cheltuieli proprii.
Editurile din Romania sunt invitate sa participe conform cooperarilor cu edituri franceze si in functie de initiative proprii.
Pe parcursul Salon du Livre vor fi organizate manifestari conexe (dezbateri, conferinte, expozitii, concerte, spectacole de teatru si proiectii cinematografice) pentru a oferi o imagine cat mai completa despre Romania. In parteneriat cu Radio Romania, ICR va amplasa la standul Romaniei un studio de radio.
Totodata, in cadrul unui parteneriat ICR-TV5, vor fi organizate doua emisiuni de cate o ora despre Romania in lunile februarie si martie.
ICR va incheia in ziua deschiderii Salonului Cartii de la Paris un acord global de cooperare cu Institutul Francez.
Anul acesta, Salon du Livre de la Paris va fi inaugurat de presedintele François Hollande.
Romania investeste in participarea la Salon du Livre aproximativ 700.000 de euro.
De asemenea, ICR isi asuma si participarea Romaniei la Targul International de Carte de la Torino, unde va asigura amenajarea standului Romaniei in parteneriat cu editorii italieni de carte romaneasca.
Totodata, ICR va organiza standul Romaniei la Targul International de Carte de la Londra, care este de fapt o bursa a editorilor, fara public larg, participarea tarii noastre la acest eveniment urmand a se face in parteneriat cu asociatiile de editori din Romania.
Targul International de Carte de la Goteborg, ce va avea loc in septembrie 2013, este asumat tot de ICR, care va asigura o finantare de cel mult 30.000 de euro.
In urmatoarele zile vor incepe negocierile cu organizatorii suedezi in vederea inchirierii suprafetei pentru stand.
ICR Stockholm, ca toate institutele culturale din strainatate implicate in organizarea de targuri de carte, are obligatia de a identifica resurse financiare extrabugetare in vederea finantarii participarii autorilor romani. AGERPRES
ID: 2934442; Data: 2013-01-09 17:40:50; Redactori: suz/suz
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page