Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

SPOREASCA IUBIREA PENTRU VALORILE NEAMULUI ! ODIHNEASCA-SE ÎN PACE !


Filmul Lincoln a lui Steven Spielberg debuteaza cu scena bataliei din mlastina din Mihai Viteazul, un tribut adus marelui regizor Sergiu Nicolaescu si poate o premonitie a trecerii sale in nefiinta.
Mihai Viteazul este adesea clasificat din rautate sau lipsa de profesonalism drept un “film comunist“. Este regretabil ca generatiile actuale de cineasti minimalizeaza sau contesta valoarea artistica a operelor talentatului regizor. Deasemenea, unii critici de film denatureaza mesajul filmelor sale jignind prin afirmatii insidioase milioane de spectatori din tara si strainatate. Firesc, se pune intrebarea: de ce au dorit sa colaboreze cu regizorul Nicolaescu atatea personalitati celebre ale cinematografiei mondiale, artisti de renume international precum Orson Wells, Laurence Harvey, Elisabeth Taylor, Richard Barton, Richard Jhonson, Kirk Douglas, Charlton Heston, Steven Spielberg si multi altii?
Daca regizorul roman ar fi fost netalentat, asa cum il considera cei lipsiti de respect uman si moral, cum se explica faptul ca filmele regizorului, scenaristului si actorului Sergiu Nicolaescu fac parte din programul de studiu al Universitatii de Arta Cinematografica Southern California din Los Angeles?
Iata trei argumente in favoarea valorii filmelor lui Sergiu Nicolaescu. Sa fie oare adevarat ca marilor personalitati ale neamului li se recunoaste valoarea in afara granitelor patriei? Am putea da multe exemple in acest sens, dar e suficient sa amintim de Brancusi, Cioran si Eliade.
Din motive asupra carora nu merita sa ne oprim acum, unii nu vor sa accepte adevarul. Sergiu Nicolaescu a facut ceea ce nu au avut curajul sa faca multi asa zisi “nedreptatiti ai soartei” sau observatori pasivi ai sistemului ceausist. El s-a folosit de toate mijloacele precum eroul lui Spielberg din Schindler’s List care a servit armata germana pentru a salva mii de evrei de la crematoriu. Sergiu Nicolaescu a salvat poporul roman de la amortirea in care il antrenase comunismul bolsevic. Filmele sale au readus in mintea si sufletul romanilor episoade importante din istoria neamului, le-au reamintit originile si credinta stramoseasca, i-au facut mandri de inantasii lor. Puterea imaginilor i-a trezit pe romani, le-a dat motive de bucurie si speranta, si i-a facut din nou sa viseze liberi la o schimbare benefica pentru ei si urmasii lor: le-a ridicat tuturor fruntile din pamant spre cer.
Daca cele 60 de filme nu ar exista poporul roman ar fi mult mai sarac. In Australia, filmele lui au rulat in ultimii treizeci si trei de ani pe toate canalele de televiziune si in cinematografele inchiriate de comunitatea romana de sute de ori. Mihai Viteazul a fost prezentat pe canalul 9TV de 30 de ori, ca sa nu mai vorbim de China si alte tari unde filmele romanesti erau foarte populare.
Istoria a dovedit de-a lungul timpurilor ca artistii, oricine ar fi ei incluzand nume precum Steven Spielberg, Sergei Eisenstein or Sergiu Nicolaescu, au trebuit sa colaboreze cu sistemul pentru a supravietui.
Asadar, nimeni nu este perfect in lumea asta. Cei care va grabiti sa demolati munca artistilor model care prin credinta in trainicia neamului romanesc au dovedit ca pot fi deschise culoare de lumina spre radacinile neamului, reflectati asupra propriilor ganduri, sentimente si actiuni. Cercetati-va pe voi insiva si lasati-i titanului filmului romanesc, Sergiu Nicolaescu, macar cele sase saptamani crestinesti sa se odihneasca in pace.  
Mai mult ca oricand imi revin in minte cuvintele inteleptului general chinez Sun Tzu: "Nici o tara nu poate fi cucerita fara complicitate din interior". Daca este un adevar, este trist si trebuie facut ceva pentru a ne salva.
Sa nu ne mai uram semenii pentru ca ne distrugem neamul si acesta este un mare pacat.
Sa-i apreciem cum se cuvine, sa-i iubim, sa le continuam opera si mai ales sa le cinstim memoria!

Ben Todica, Cineast, Australia

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page