Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Prin investitii, se reface Imperiul Habsburgic!?


Dupa eliminarea comunismului prin revolutii de catifea sau lovituri militare de stat in tarile din rasaritul si din centrul Europei, firmele austriece au revenit in statele apartinatoare fostului Imperiu Habsburgic, cu investitii de multe zeci de miliarde de euro (intre anii 2000-2010, companiile austriece au investit in economiile din tarile care au facut parte, integrala sau partiala, din imperiu, peste 40 de miliarde de euro). Pe primul loc al investitiilor se afla Romania cu 11,6 miliarde de euro (pana in 2010), Croatia cu 8,9 miliarde de euro, Cehia cu 7,8 miliarde de euro, Ungaria cu 7 miliarde de euro, Slovacia cu 3,5 miliarde de euro si Slovenia cu 2 miliarde de euro. Important de subliniat e faptul ca investitiile mentionate s-au facut in sectoarele-cheie in economiile tarilor ex-comuniste care au apartinut Imperiului. Dovada este Romania, unde s-a investit suma cea mai mare de euro facuta in strainatate, aproape dublu decat in Ungaria, parte integrata a Imperiului Austro-Ungar.
"Austriecii domina autoritar sectorul financiar romanesc (BCR, Raiffeisen, Volksbank, Omniasig), cel al productiei si distributiei de carburanti (OMV Petrom, cea mai mare companie locala), cel al dezvoltatorilor imobiliari (Immofinaz, CA Immo), al constructiilor si materialelor de constructii (Strabag, Baumit, Lasserberer), sau au afaceri importante in alte domenii, precum industria prelucrarii lemnului (Holzindustrie Schweighofer) si in agricultura, mai ales in sectorul viticol. Pe langa investitiile in sine, austriecii au angajat peste o suta de mii de romani si platesc impozite importante statului romanesc, iar o parte consistenta a profitului obtinut il reinvestesc la noi". Cu alte cuvinte aplica cea mai eficienta strategie prin care domina economia statelor in care au facut investitii.
"In 2004, anul in care era perfectata achizitia a 51% din actiunile Petrom, grupul OMV raporta venituri de 9,9 miliarde de euro. Douasprezece luni mai tarziu, cifra de afaceri se majoreaza cu 59%, pana la 15 miliarde de euro. In 2011 aceasta a ajuns la 34 miliarde de euro (deci s-a demonstrat ca Petromul este o companie foarte rentabila, nu falimentara, asa cum motiva guvernul roman pentru a justifica vanzarea ei - n.a.). O buna parte din aceasta crestere impresionanta se datoreaza operatiunilor de pe piata romaneasca. Desi Romania era o tara-cheie pentru afacerile gigantului austriac, aceasta desfasoara diverse activitati si in alte state din Europa, Asia si Africa. Incluzand noua tari ex-comuniste din vecinatate, sase din acestea facand parte la un moment dat, total sau partial, din Imperiul Habsburgic. La aceste sume se adauga investitiile indirecte, care sunt, cel putin in unele cazuri, semnificative.
Potrivit OMV Petrom, aproape intregul profit operational al companiei din perioada 2005-2011 (93%) a fost reinvestit in proiecte care intaresc securitatea energetica a Romaniei. Este vorba de circa 8 miliarde de euro, care vor ajuta dezvoltarea Romaniei ca jucator principal pe piata de energie din regiune. Banii au mers, in principal, spre consolidarea activitatii de exploatare si productie (cinci miliarde de euro), in modernizarea rafinariei Petrobrazi si extinderea si modernizarea retelei de distributie si depozite (doua miliarde de euro), precum si in extinderea lantului valoric al gazelor in electricitate, prin constructia Centralei Brazi si a Parcului Eolian Dorobantu (630 milioane de euro). OMV Petrom spune ca va continua sa investeasca intre 0,8 si 1,2 miliarde de euro anual in Romania, pe toate directiile principale de dezvoltare (exploatare si extractie de petrol si gaze, productie de electricitate, rafinare si distributie)".
De ce oare, guvernantii romani din anii trecuti si actuali nu au oprit si nu opresc jafurile din sectorul energetic facute de "baietii destepti", mai ales in sectorul energiei electrice ajuns falimentar, declarat in insolventa (Hidroelectrica), pentru a putea fi vandut strainilor care, prin profitul urias obtinut in sectoarele in care au investit, dovedesc ca la noi se fura direct sau indirect aproape tot de catre clientela politica, adevarata cauza a dezastrului economic in care se afla Romania. Insa, revoltator e faptul ca hotii au ajuns parlamentari si ministri devenind imuni in fata Justitiei si astfel raman cu averile obtinute prin frauda, iar poporul plateste prin majorarea taxelor si impozitelor sume tot mai mari la buget, care ajung tot la hoti prin licitatii castigate tot de ei. Aceasta este democratia in Romania, cei care au puterea traiesc in lux, iar cei care-i platesc rabda de foame, pentru ca i-au votat pe promisiuni pe care alesii le-au si uitat.
IOAN HUSAR

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page