Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Sergiu Nicolaescu, „Ultimul spectacol”Ion Maldarescu   
Sergiu Nicolaescu - una din personalitatile importante ale Romaniei ultimelor decenii - a incetat din viata la venerabila varsta de 82 de ani. Viata sa a fost un melanj misterios, alcatuit din elemente nu totdeauna compatibile: eleganta, sobrietate, talent, maiestrie artistica, mister si inflexibilitate, spirit de aventura si, nu in ultimul rand, o dedublare a personalitatii amplasata intre arta, conspiratie si taina prin omisiune. A plecat „dincolo" asa cum i-a placut sa traiasca, in lumina reflectoarelor, ascunzand cu grija detalii ale scenariului propriei vieti. Iesirea sa din scena, derulata insa dupa o regie care nu-i mai apartine, intretinuta de o mass-media avida de senzational s-a dovedit a fi la fel de „spectaculoasa" ca si filmele sale.
Presa internationala subliniaza multiplele fatete ale personalitatii marelui disparut: regizor, scenarist, actor, realizator de productii de referinta si unul dintre cei mai activi cineasti la nivel mondial, neocolind chestiunile controversate din biografia sa. Din pacate, mass-media romaneasca a transformat „ultimul spectacol" intr-o respingatoare reprezentatie de circ ieftin. Agentiile de presa sunt unanime in aprecierea ca Sergiu Nicolaescu a fost bine cunoscut prin filmele sale istorice, pentru care a primit recunoastere internationala:
„Nascut in 1930, Sergiu Nicolaescu si-a facut debutul in 1962 cu un documentar, dupa care a realizat, in 1966, filmul « Dacii », o coproductie grandioasa romano-franceza, ce urma sa inaugureze o serie de filme istorice (...)". (AFP).
„Sergiu Nicolaescu a fost un regizor roman prolific, cunoscut pentru epopeele sale istorice...(...) Filmul sau « Mihai Viteazul », din 1979, este considerat un clasic cinematografic in Romania". (Associated Press si France Presse)
„Un „Charlton Heston sau un Clint Eastwood roman, „un regizor prolific si popular". (Revista online europeana „Cafebabel.com")
„Filmul „Mihai Viteazul" s-a clasat pe locul al treilea intr-un clasament realizat de, la categoria « Filme istorice » productia sa devenind cel mai vizionat film romanesc la nivel mondial". (Internet Movie Data base)
„Regizorul, scenaristul si actorul roman Sergiu Nicolaescu este autorul a peste 60 de filme in 50 de ani de cariera". (France Presse).
„Regizorul si actorul Sergiu Nicolaescu a murit la varsta de 82 de ani, dupa o cariera de patru decenii in care a regizat peste 60 de productii cinematografice. Filmul « Mihai Viteazul » i-a adus recunoasterea profesionala si i-a ridicat notorietatea la maximum (...)". (Magyar Nemzet si Magyar Hirlap).
„Un numar de 12 filme ale sale au fost realizate in coproductie cu regizori din Germania, Franta si S.U.A.. Pentru postul german de televiziune ZDF el a realizat, in 1971, cele patru episoade ale productiei « Lupul Marilor » si filmul « Chemarea Aurului », pentru care a colaborat cu regizorul Wolfgang Staudte. Ambele productii au fost filmate in mare parte in Romania. La inceputul anilor 90 a lucrat si la punerea in scena a spectacolului « Karl May » pentru festivalul de la Bad Segeberg". (Portalul german de stiri Rheinische Post)
In mod sigur, viata marelui regizor si actor, a omului Sergiu Nicolaescu are multe taine. Ce se afla in culise, nu se stie. Stim doar ca s-a pierdut o mare valoare, un om caruia nu-i pot fi ignorate nici meritele, nici greselile.
„Dumnezeu sa-l odihneasca!"

 

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page