Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

ATAC CRIMINAL


 
Teama-i obsesia de care nu se izbaveste
cel caruia credinta ii lipseste!

   Nu a trecut mult timp de la alt incident armat, cand a fost redeschis subiectul armelor de foc, usurinta cu care ele se procura, folosind reclame comerciale, de genul: „Armele nu ucid oameni. Oamenii ucid alti oameni” si din nou, iata, America este insangerata! Din nou omor in masa, baie de sange in Newtown, statul Connecticut, cu 26 de victime, dintre care 20 de copii impuscati intr-o scoala. Adam Lanza, acesta este numele atacatorului, in varsta de 20 de ani, si-a omorat mama, vineri, 14 decembrie 2012, dupa care a mers la o scoala elementara din Newtown si a impuscat mortal cele 26 de persoane, apoi s-a sinucis.
   Ma intrebam de fiecare data si ma intreb si acum, pe buna dreptate, daca este in regula ca un tanar care nu poate merge la scoala, sa poata merge la un magazin sa-si cumpere o arma, sau armele sa fie la dispozitia copilului, a tanarului, in casa in care locuieste cu parintii – in acest caz. Il controleaza cineva daca este in deplinatatea facultatilor mentale atunci cand se duce sa-si cumpere un om o arma, sau atunci cand acestea se afla la dispozitia lui? I se cere un astfel de certificat? In fond, pentru ce are nevoie omul de arma? Pentru a se apara? Traim in jungla? Beneficiem de libertate nelimitata? Cata ura trebuie sa se fi acumulat in sufletul acestui tanar de numai 20 de ani, pentru a putea recurge la asemenea gest? Ce se poate face pentru ca asemenea acte de violenta sa nu se mai repete?
   Aminteam candva de spusele unora, cum ca violenta ar fi rautatea genetica, care trebuie stapanita prin vointa si prin educatie. Dar daca nu avem vointa si nici educatie? Indiferent, daca le avem sau nu le avem, nu ar fi bine sa cautam a ne indrepta fata spre credinta si a ne calauzi pasii dupa ea? Cunoasterea legilor divine bazata pe duhul blandetii, intelepciunii si iubirii, ar putea salva aceste suflete! Fiindca cert este ca sunt suflete ratacite! Numai cunoscand sentimentele nobile, opuse violentei, prostiei, urii, pot merge pe calea cea buna, se pot vindeca de aceste boli ale sufletului. Numai astfel se vor convinge ca nu trebuie sa puna mana pe arma pentru a-si domoli ura, setea de razbunare. Recurgerea la violenta este un mod de a te sinucide, de a renunta la viata aceasta care are si frumusetile ei, la oamenii si natura care ne ofera dragoste la tot pasul, dar care trebuie cautata, gasita, apreciata. Ar trebui sa fim mai iubitori unii fata de ceilalti, constientizand scurtimea si valoarea acestei vieti. Omul are nevoie de libertate, dar trebuie in primul rand sa respecte legile bunei cuviinte, altfel echilibrul social nu este posibil. Buna-cuviinta si comportamentul civilizat in societate nu pot fi separate de moralitate; un comportament frumos este si moral, iar moralitatea sta la baza relatiilor sociale.
   Copiii, tinerii se joaca de multe ori de-a uciderea si parintii nu observa aceasta placere a lor, ba uneori chiar este incurajata. Mai demult jocul de-a uciderea si uciderea din realitate se deosebeau enorm. Astazi insa, odata cu progresul tehnologiei calculatoarelor, virtualitatea si realitatea s-au apropiat foarte mult. Ce sa mai spunem de filmele din care nu lipsesc actele de violenta si prin care se promoveaza o cultura a desfraului si imoralitatii?! Pentru regizori, toate acestea, imi pare ca au ajuns ca „sarea si piperul”- condimentele necesare pentru a da gust unui film. Ajuns in spatiul audio-vizualului sau al celui cibernetic, constiinta omului se schimba si crimele virtuale trec usor, pe neobservate in lumea reala. Efectele sunt dureroase, dar cauzele sunt prea putin analizate. Scriitorul roman Mircea Eliade (1907-1986), istoric al religiilor, scriitor, filozof si profesor roman la Universitatea din Chicago, scria printre altele: „Comportarea religioasa a oamenilor contribuie la mentinerea sfinteniei lumii”. Viata ne demonstreaza valabilitatea acestei afirmatii.  
   Legea da dreptul oricarui cetatean sa-si cumpere unelte pentru atac. Bun, nebun, de voie, de nevoie, cu bani iti cumperi arme dupa bunul plac. Ati vazut cu cata placere, chiar dragoste isi aleg unii armele? Oare nu este aceasta o dragoste perversa? Traditie? Teama? Trufie? Cred, mai curand, ca este instinctul salbatic din noi, de sute de ani perpetuat. S-au schimbat atatea-n jurul nostru, in viata noastra, dar noi, in noi, nu ne-am schimbat. Nu dialogam cu propriul suflet, nici cu sufletele din preajma noastra, ne lipseste respectul fata de noi insine si fata de cei de langa noi. Pe semne salbaticia, ura, invidia, se afla adanc inradacinate. Si nu ne straduim a ne transforma, a ne inalta sufleteste. Dar paralel cu aceasta gandire cu aspect uman, o incercare de modificare a legislatiei regimului armelor si munitiilor, cred ca ar fi bine venita in lume. De ce armele sa nu se afle doar in mana celor specializati si apti a le folosi?
   Violenta repetata, iata unde poate duce libertatea fara de constienta. Cu ce i-au gresit victimele, acei copii nevinovati? Viata unui copil e ca floarea al carei boboc sta sa-nfloreasca si vine, iata, un vant al mortii, intr-o scoala unde copiii invata ce-i bucuria si cum s-o traiasca. Un vant al nebuniei care a rapit fapturi plapande, trupuri nepangarite, nelasandu-le sa creasca, sa se-mplineasca, iar vietile atator parinti dintr-o data naruite… Ne doare, sigur ca ne doare si pe noi cei multi care traim aceste zile sub puternica impresie a acelei tragedii.  
   Dar, speranta, cea care nu moare niciodata, ne face sa fim increzatori in masurile care se vor lua, pentru ca aceste fapte reprobabile sa nu se mai repete, oamenii afectati sa-si regaseasca linistea dorita, sa poata uita acest episod atat de dureros pe care l-au trait.

Publicat pe site in data de 21 dec. 2012
Vavila Popovici
Raleigh NC

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page