Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

IDI AMIN, BOKASSA SI...VORONIN

Aflam, stupefiati, ca, in loc sa fie, catusi de cat, daca nu intimidat, macar "mai... discret" si „retinut" in actiunile sale, dupa ce, pe strazile Chisinaului, din aprilie 2009, s-au inregistrat scene asemanatoare celor de pe „ulitele" statelor bananiere – dl presedinte al inventiei sovietice de stat („Republica Moldova"...?!), VLADIMIR VORONIN, da ordin sa fie audiat/anchetat...cine? – pai, evident, nu domnia sa, „generalissimul" neo (si..."paleo-"!)-sovietic, autorul moral al crimelor din primavara insangerata a Chisinaului... – ci, dupa firescul „locurilor si timpurilor", pe curajosul si demnul primar al capitalei basarabene – pe dl Dorin Chirtoaca! Gata-gata sa fie transformat in mucenic si martir, acest inimos primar!

"In seara zilei de ieri, primarul general al municipiului Chisinau, Dorin Chirtoaca, a fost audiat din nou de catre procurorii Procuraturii Sectorului Centru, in dosarul legat de evenimentele din 7 aprilie a.c. Audierile au durat aproape 3 ore, dupa care primarul de Chisinau a facut declaratii pe marginea interogarilor de la Procuratura.

 Dorin Chirtoaca a afirmat ca a vorbit despre interceptarile convorbirilor telefonice avute cu viceprimarul capitalei, Vladimir Cotet, difuzate in documentarul „Atac asupra Moldovei". „Toata inregistrarea nu are nicio legatura cu realitatea, iar convorbirea pe care am avut-o este una, iar ceea ce au difuzat unele posturi TV este cu totul altceva", a declarat primarul general, mentionand ca a demonstrat si procurorilor ca inregistrarile sunt rupturi din mai multe discutii cu viceprimarul Vlad Cotet, care a asigurat interimatul functiei de primar general pe perioada campaniei electorale.

Am trecut in revista si actiunile mele din ziua de 7 aprilie si anume modul in care am actionat pe parcursul zilei, din prima ora a diminetii si pana la miezul noptii", sustine Dorin Chirtoaca. Edilul capitalei le-a povestit procurorilor ca s-a aflat, incepand cu orele 13.00, in Piata Marii Adunari Nationale, unde, impreuna cu Mihai Ghimpu si liderii celorlalte partide de opozitie a intreprins mai multe actiuni pentru a incerca sa linisteasca manifestantii, a calma spiritele si de a-i chema pe protestatarii din preajma sediilor presedintiei si parlamentului sa se retraga in PMAN, iar seara a cerut sa fie oprit acel protest.

 „Despre toate acestea am fost intrebat pas cu pas, ora cu ora, minut cu minut", a relatat primarul general dupa audierile de la procuratura.

 Comentand dosarul in care e audiat primarul de Chisinau, avocatul acestuia, Ion Casian, a spus ca el nu are temei juridic. „Nu sunt prezentate probe si nici nu exista astfel de probe, fiindca faptele ce i se incrimineaza lui Dorin Chirtoaca in calitate de banuit nu au avut loc", a declarat avocatul Ion Casian. 

De mentionat ca Dorin Chirtoaca a depus cerere in instanta de judecata impotriva posturilor de televiziune, care au difuzat filmul respectiv, pentru calomnie, defaimare, lezarea imaginii si difuzarea unor informatii false.

  

18.06.2009

Directia Relatii Publice a Primariei mun. Chisinau

...Nu comentam (ca nu e de comentat!) nimic din textul Directiei Relatii Publice a Primariei municipiului Chisinau – ci ne ingaduim niste reflectii... comparatiste.

***

... Pe la 1970, in Uganda, exista un tiran-bufon, pe post de „presedinte pe viata": Idi Amin... Iata ce ne „povestesc" gazetele, despre seraficul... "presedinte pe viata":

Idi Amin - "tiranul bufon" - s-a facut remarcat printr-o inepuizabila serie de comportamente bizare. Ciudateniile sale au avut darul de a-l tine in permanenta in vizorul presei straine, comportamentul sau excentric aducandu-i o notorietate imensa. De exemplu, Amin vorbea despre el fiind "cuceritorul Imperiului Britanic", ajungand sa se autodecoreze cu mai multe medalii militare britanice. Idi Amin s-a declarat gata sa preia tronul Scotiei si a interzis in tara sa purtarea fustelor mini si difuzarea muzicii hippie. A fost acuzat de canibalism, circuland legende despre obiceiul dictatorului de a tine capetele inamicilor (reali sau imaginari) ucisi in frigider, despre placerea de a oferi crocodililor trupurile victimelor omorate sau despre admiratia sa pentru Adolf Hitler. Avea cinci neveste si cateva zeci de copii. A tinut prima pagina a ziarelor atunci cand i-a trimis presedintelui american Richard Nixon o felicitare in care isi exprima speranta ca acesta isi va reveni repede dupa scandalul "Watergate". Amin s-a oferit mediator pentru pace in Irlanda de Nord si obisnuia sa spuna ca el ar trebui sa fie liderul Commonwealth-ului, nu Regina Elisabeta a II-a.

Declaratiile sale irationale si desele izbucniri violente si necontrolate au completat permanent portretul sangerosului dictator. Obsesia sa de a cuceri prin forta Tanzania vecina i-a fost fatala, caci, in 1979, in urma unui contraatac al armatei tanzaniene (sustinuta de refugiati ugandezi), Amin a fost obligat sa abdice si sa se refugieze in exil. Idi Amin a murit in 2003, in Arabia Saudita. In 1999, intr-un interviu, Amin declara ca placerile sale zilnice sunt cantatul la acordeon si lectura Coranului".

… Cam tot in aceeasi vreme cu "bufonul cu frigiderul plin de dusmani" – intr-un stat la fel de "democratic" – Congo… - vietuia un la fel de serafic tiran: Jean-Bedel Bokassa. IMPARAT "HIPER-CRESTIN"!!! "CEL DE-AL 13-LEA APOSTOL"!!! … si despre el, gazetele nareaza… "numai de bine si de foarte bine":

"S-a nascut in 1921, in sudul statului Congo. Facea parte dintr-un trib de agricultori de la marginea junglei. Ramas orfan de mic, a fost crescut de rudele sale. Printre acestea se numarau si inalti reprezentanti ai administratiei centrale de la Kinshasa. Ulterior, dupa o scurta cariera in armata, sustinut de serviciile secrete franceze, organizeaza o lovitura de stat impotriva unchiului sau. La scurt timp, se proclama presedinte pe viata. Este de notorietate sustinerea pe care a avut-o din partea lui D’Estaing, cu care organiza vanatori grandioase, dar si din partea americanilor, interesati in exploatarea zacamintelor de uraniu si diamante. Devine unul dintre cei mai cruzi dictatori si supravietuieste numeroaselor incercari de lovitura de stat. Inca din timpul vietii, se inscrie in randul tiranilor sangerosi ai omenirii. Cu toate acestea, Bokassa se declara, crestin fiind, "Cel de-al 13-lea Apostol" si cel mai apropiat prieten al Papei. Se proclama chiar si "imparat", in 1976, cheltuind, numai cu aceasta ocazie, jumatate din bugetul tarii. In scurt timp, isi pierde sustinerea externa, este inlaturat si condamnat la moarte, fiind acuzat de crime si chiar canibalism. Pedeapsa a fost comutata la presiunile Frantei, in inchisoare pe viata. Moare in 1996, in urma unui infarct. Acesta a fost "ultimul imparat". Jean-Bedel Bokassa a avut 17 sotii si cincizeci de copii recunoscuti" (cf. ziarul Crisana, marti 23 iunie 2009).

***

…Va veti pune, probabil, intrebarea: "Ce legatura pot sa aiba acesti monstri din Africa, cu catumai presedintele civilizat, european…Voronin?" Pai:

1- pe de o parte, noi zicem ca tot ar fi niscaiva asemanari… ("frigiderul" lui Voronin este destul de plin de… "viile efigii ale dusmanilor sai", precum in cazul lui Idi Amin… - nu suntem inca bine informati despre cata pofta sclipeste in ochii dlui "presedinte pe viata", Voronin, cand isi ia micul dejun, cel putin cu gandul, daca nu si cu fapta, indreptat spre dusmanii sai… - dl Voronin este, ca si Idi Amin si Bokassa, general, provenit din servicii secrete ale unui anume stat… – si sustinut de "fostii si actualii sai colegi de breasla"… aidoma "fratilor" sai din Uganda si din Congo-ul anilor ’70…, dl Voronin interzice sub amenintarea armelor foarte multe lucruri, interzice: daca nu "purtarea fustelor mini si difuzarea muzicii hippie", atunci macar ideea de… "libertate"… a muzicii, Internetului, a gandului, simtirii etc.… - asa ca statele europene trebuie sa se astepte, cat de curand, la al doilea pas, logic si compensatoriu, al tiranului-frate de mentalitate cu cei doi heruvi africani: "cantatul la acordeon si lectura Coranului" – … daca se va putea, simultano-sincretic!) -

2-pe de alta parte, noi zicem ca s-ar putea ivi, dintr-o premisa comuna, consecinte asemanatoare. Care este premisa comuna? Am mai amintit-o, in articolele noastre precedente despre "Cazul Basarabia": indiferenta statelor civilizate fata de evenimentele si fata de atitudinile dictatoriale si faptele criminale ale unui tiran produc INCURAJAREA, PANA LA DEMENTA "VESELA", A RESPECTIVULUI TIRAN!!!

Statelor din Vest ar trebui sa le fie macar un pic de rusine, atat cu "interventionismul" lor preferential (… cand e vorba de petrol si de finantarea C.I.A., prin culturile de maci…, se ataca Afghanistanul si Iraq-ul, in numele…"democratizarii" cu forta…peste traditii si cutume si religii… - cand nu e vorba de interesele lor meschine si urgente, nu intervin nicicum, nici macar cu…o parere de bun-simt!!!… - CHIAR DACA ESTE VORBA DE UN STAT DIN "FRATIA" CRESTIN-EUROPEANA… - stat "frate cu un frate"…!!! - cand nu se tem de "ursul" rusesc, ba chiar "au binecuvantarea", pe baza de cine stie ce promisiuni, se reped sa sfasie popoare nevinovate, tot in numele "civilizatiei democratiei"…cand "ursul" maraie, din interese de "tufe cu mu(O)re", se retrag si isi intorc fetele, de parca crimele de pe strazile Chisinaului, din aprilie 2009, ar fi reprezentat modelul si culmile democratiei!) – cat si cu meschinaria lor murdar-interesata (…care ia forma, cand le convine lor, a tacerii "naparcii celei surde" din Biblie!). "Uraniul si diamantele", plus "problema gazelor"… - deasupra tuturor teoriilor demagogice despre "apararea drepturilor omului"!!!

Chiar daca lor nu le este rusine (…si se vede asta "cu ochiul liber!!!) – noi tot strigam: Sa le fie rusine statelor vestice (care, azi, fac parte dintr-o structura comuna cu Romania – UNIUNEA EUROPEANA - …ba chiar "dintr-o fratie de lupta"- N.A.T.O…?!) – sa le fie rusine ca, prin indiferenta si/sau meschinaria lor murdara, s-au facut/se fac vinovate si de aparitia, si de triumful, si de dainuirea (NESTINGHERITA!) a unor monstri "mezozoici", precum Idi Amin, Jean-Bedel Bokassa…dar si Vladimir Voronin!

… Dl Nixon s-a lasat felicitat de Idi Amin, Regina Elisabeta a II-a i-a permis sa faca declaratii abracadabrante, vis-à-vis de Marea Britanie… - chipurile, pentru ca dadea bine la presa…, ca nu mureau de foame, cu "circul" sinistru al lui Idi Amin, ziaristii "crestini", care scriau despre "frigiderele" sinistrei paiate… - Bokassa are chiar mai mult si mai pe fata: "sustinerea (…) din partea lui D’Estaing, cu care organiza vanatori grandioase, dar si din partea americanilor, interesati in exploatarea zacamintelor de uraniu si diamante".De fapt, toti acesti monstri EXISTA, in istoria lumii, numai pentru ca dictatorii-bufoni… "faceau/fac liniste", intr-o zona de interes ECONOMICO-POLITIC comun - anglo-americano-francez … - dar nu numai!!!

…Asa au procedat "cruciatii democratiei mondiale" si cu Nicolae Ceausescu, cat au avut interese material-economice si politice: Regina Marii Britanii l-a plimbat cu caleasca, presedintii SUA l-au vizitat si pupat… Ne este scarba, domnilor, de atata machiavelism fara margini… - si fara macar exasperarea "patriotica" a lui Niccolò Machiavelli…!!! Aceasta dubla masura, aceasta permisivitate "selectiva" – vor aduce in primul plan al istoriei, mereu, "idi amini", "bedeli bokaseli", "voronini"…!

Daca toate crimele lumii vor fi masurate, mereu, doar cu masura buzunarului (ceva mai) gol (…decat indeobste…!) sau plin, al "cruciatilor democratiei"… - insasi notiunea de "democratie" se va demonetiza si chiar va produce repulsie… si, atunci, sa nu va mire ca tiranii sinistri ai lumii vor recomanda, iar si iar, popoarelor lor "cumintite" (cu "naganul" si cu "cnutul"!!!), lectura "Mein Kampf"-ului dlui Adolf Hitler! Sau "productiunile" Sfintilor Vladimir Ilici LENIN, Iosif Visarionovici Djugasvili-STALIN (… "Statia urmatoare, cu peronul pe stanga – <<Vladimir PUTIN>>!")…!!!

Zau asa, domnilor "cruciati ai democratiei"- chiar si atunci, iarasi, vor fi acuzate de Holocaust tot statele mici si fara… "rude la Ierusalim" ?! … - pentru ca domniile voastre sa scape, din nou, din toata "povestea" – albi ca helgea…?! Vorba marelui fabulist roman, Grigore Alexandrescu: "Se afla vreo tara, unde l-asa-ntamplare/Sa se jertfeasca leul? Nici una, mi se pare./Nu stiu cum se urmeaza, nu pricep cum se poate, /Dar vaz ca cei puternici oriunde au dreptate"… Chiar asa?! "In vecii vecilor, (IDI) AMIN"…?!

SOMNUL BUNULUI-SIMT naste monstri cu mult mai groaznic-inimaginabili si mai general-distructivi, decat SOMNUL RATIUNII!!!

Prof. Dr. Adrian Botez

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page