Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Din lumea... lui Stanley Kramer (1063)

“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus

* In primul rand, bine v-am gasit in anul de gratie 2013, an aflat sub obladuirea binevoitoare a Congresului numarul 113 si sub bagheta inconfundabila a celui mai versat conducator, pe care omenirea a avut (ne)sansa sa-l aiba, de-alungul timpurilor, vremurilor si .... anotimpurilor.
 Imi amintesc ca in anul 1948, orasul care a fost supranumit candva Perla Ardealului si zugravit magistral de Lucia Demetrius in "Orasul de pe Tarnave" -Sighisoara- a fost gazda unui simultan de sah, la 24 de mese la care a participat marele maestru international Octav Troianescu. Fara a-mi asuma merite inexistente, desi in varsta de numai 8 ani, am fost singurul care am obtinut o remiza in fata prestigiosului sahist. Am facut aceasta sumara introducere pentru a va rememora "simultanul" care a avut loc in noaptea de 31 Decembrie 2012, pe Colina Capitoliului din Washington DC, cand la toate cele 535 de mese - a se citi numarul congressmenilor americani - a invins detasat mesianicul Titanic Pontifus Maximus. S-au confirmat din nou, afirmatiile lui Mark Twain: "Viata, libertatea si proprietatea nimanui nu este sigura, atunci cand Congressul se afla in sesiune - No man's life, liberty or property is safe while the Congress is in session".
 Desi presa liberal-stangista americana, doreste sa cosmetizeze victoria si s-o atribuie poporului american, va asigur ca acest lucru este la ani lumina de adevar, check-urile pe care urmeaza sa le primiti in cursul anului curent fiind o marturie indubitabila a celor afirmate de semnatarul acestor randuri. Oricum, cu mutari de mare maestru international al sportului mintii - sah, mesianica faptura a facut sah mat nu numai pe membrii congresului USA ci si intreaga populatie a fostelor State Unite ale Americii. Acum ne putem odihni linistiti, stiind ca angajatii nostri din Washington, au lucrat o noapte  intreaga spre a ne usura caderea de pe Stanca Trapeiana.  Dupa ce timp de trei ani, Congresul nu a fost capabil sa adopte un buget, nici un copil in leagan nu mai crede ca cele adoptate in 24 de ore au fost destinate salvarii noastre !!! Toate masurile luate au fost destinate in exclusivitate salvarii lor si in special a "lui".
Imediat dupa o asemenea covarsitoare victorie, la bordul lui Air Force 1, Titanicul s-a indreptat spre coordonatele geografice, unde, chipurile, a vazut.... lumina zilei, plaja de la Pyramid Rock Beach din Kaneohe Bay, Hawaii, fiind una din preferintele prezidentiale.  Inainte de a pleca, spre a fi sigur de victoria deloc surprinzatoare, pentru putinele minti rationale, a stabilit un nivel astronomic al cheltuielilor federale, care se ridica la 24.4 % din Produsul Intern Brut, nivel nemaiintalnit in istoria USA. Din nou legiuni, cohorte, hoarde de facatori de nimic, vor trai din supra taxele aplicate cu nonsalanta de noii carmuitori ai Americii. Oricum, contributia dumneavoastra la fondul de social security a crescut cu 2%, ceea ce pentru un venit anual de 50,000 dolari, inseamna 1,000 dolari mai putin in bugetul familiei, 77% din salariati vor plati taxe majorate, iar cheltuielile guvernului vor creste cu 4 trilioane de dolari ! In timp ce ne confruntam cu o tacere totala din partea ambelor partide politice, Pierre Poilievre, membru al Parlamentului Canadian, intr-un recent discurs a spus ca generatiile viitoare americane vor fi confruntate cu un debit enorm; numai dobanzile platite pot finanta cheltuielile militare cumulate ale Chinei, Rusiei, Frantei si Germaniei. Ma tot intreb si minunez: daca pentru cei adicti de heroina s-a gasit un leac numit methadone, pentru a fi recuperati, nu se gaseste nimic pentru recuperarea noastra din mana acestor "creiere nefunctionale?".  Refuz sa cred ca cei care ne hotarasc soarta sunt familiari cu scrierea in limba chineza; oricum in scrierea chineza cuvantul criza este compus din doua caractere: unul reprezinta "pericol" iar celalalt reprezinta "oportunitate". Ma tot gandesc ca poate "politicienii" nostri ne ofera oportunitatea de a fi in pericol.
Ce multa dreptate a avut George Bernard Shaw, cand a firmat: "El nu stie nimic si el gandeste ca stie totul. Asta arata clar o cariera politica - He knows nothing and he thinks he knows everything. That points clearly to a political career". Analizand ceea ce avem pe aici si ce avem si in cel mai stufos parlament din lume -Parlamentul Romaniei- nimic nu este mai relevant pentru a caracteriza aceasta masa de sfertodocti, agramati, puscariabili etc. decat aceste magistrale cuvinte. Eseistul si scriitorul american, Edward P Abbey, stins prematur din viata la numai 62 de ani, este mult mai transant cand afirma ca "un patriot trebuie sa fie intotdeauna gata sa apere patria sa impotriva guvernului -A patriot must always be ready to defend his country against his government".
Nimeni, dar absolut nimeni, nu a egalat criticile aduse guvernului american, ca scriitorul si eseistul H.L. Mencken, care, printre multe altele, a afirmat: "Fiecare persoana decenta ii este rusine de guvernul pe care-l are - Every decent person is ashamed of the government he lives under". In ce ma priveste, parafrazandu-l pe Tomas Paine, "cei care asteapta sa culeaga binefacerile libertatii, trebuie sa suporte si oboseala suportarii lor -Those who expect to reap the blessings of freedom must undergo the fatigue of supporting it", constat ca libertatile s-au ingradit simtitor, iar putinele ramase sunt din ce in ce mai greu de suportat.
Daca cumva credeti ca noile taxe au fost absolut necesare, amintiti-va de presedintele Ronald Reagan si memorabilele lui cuvinte: "Guvernul nu aplica taxe ca sa obtina banii de care are nevoie; guvernul intotdeauna gaseste nevoi pentru banii care-i obtine - Government does not tax to get the money it needs; government always finds a need for thre money it gets".
Noua Stanca Trapeiana, nici vorba de Stanca Fiscala, adevereste fara niciun dubiu, veridicitatea postulatului economic al geniului Ayn Rand, care ne-a avertizat ca "orice interferenta a guvernului in economie consta in a da beneficii necuvenite, stoarse cu forta, la anumiti oameni pe cheltuiala altora - Every government interference in the economy consists of giving an unearned benefit, extorted by force, to some men at the expense of others". Este ceea ce doreste sa infaptuiasca fostul activist sindical-community organizer, pentru o egalizare a veniturilor, desi prin trecerea socialismului-comunismului pe linia de garare, s-a dovedit ca sistemele egalitare nu sunt functionale. Dar despre aceasta si despre Tragedia Lucrurilor Comune, intr-un viitor Stanley Kramer.
Ca o palida consolare, singura interventie benefica in economie a guvernului american s-a materializat la Frankfort-Clermont, statul Kentucky, unde "produsul" local, vestitul Bourbon se distileaza si imbuteliaza sub supravegherea guvernului Statelor Unite ale Americii-Distilled and Bottled under United States Government Supervision. Distinsul om de vasta cultura, maestrul Corneliu Leu si bunii mei prieteni Mariana Cristescu, Lazar Ladariu, Mino Pergel si Cristi Ceades, ramasi in urbea de pe malul raului Maris, respectiv Liternum de Mures, pot confirma acest lucru.
Cam putin  pentru un guvern care doreste implementarea propriului sistem pe tot cuprinsul mapamondului.
A. C. Ton

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page