Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

CETE DE HAIDUCI PE URMELE LORMaria Diana Popescu, Agero

 

La miezul noptii, cind anul vechi trebuia sa se dea la o parte din calea celui nou, mi-am adus aminte sa ciocnesc cupa de sampanie pentru toti cititorii si prietenii mei din tara si de pe meridiane, pentru „minunatii” sase ani de U.E. si avantajele care vor veni la sfintu’ asteapta, dar si pentru cele mai fanteziste proiecte ale lui 2012, care au ingropat banii in craterele drumurilor. Ce aveam inainte de aderare nu mai avem, ce nu aveam nu ni s-a dat. Cum din popor se spune ca in noaptea dintre ani cerurile se deschid si dorintele noastre se implinesc, mi-am strecurat in buzunar citeva boabe de griu amestecate cu maruntisul ramas dintre optimism si realitate si mi-am pus in gind ca, in 2013 norocul si prietenii sinceri sa nu ma ocoleasca si sa scap nevatamata din lupta care abia incepe.

          Cum pot eu sa contrazic faptele sau sa sustin ca negrul este alb, cind in contul politic al lui 2013 au fost depuse deja citeva erori semnificative. Anul nou i-a surprins pe „dragalasii” Puterii incordati de dorinta adaugarii unor noi dijme poporului.  In consecinta, in acest an dificil, nu prea au mare lucru de facut, decit sa cirpeasca in urma acului proiectele S.F. de anul trecut si sa-si largeasca propriile buzunare. Probabil se vor intocmi din nou „studii de fezabilitate” pentru care vor fi scoase din buget milioane de euro. Deja majorat in 2012,  pretul gazelor, al energiei electrice si, implicit, al tuturor produselor, a crescut incepind cu 1 ianuarie.

        Lantul trofic se umfla, iar salariile si pensiile se vor mari „la anul si la multi ani.” Cresc impozitele pentru case si masini, accizele la carburanti si nu numai, iar milionul de locuri de munca promis n-a aparut  la orizont. Dreptul la munca va fi un lux. In 2013 se cauta angajatul ideal: ore peste program pe bani putini. Cine nu e productiv si nu de acord cu orele suplimentare neplatite va gasi cu greu un loc de munca. E parerea specialistilor in resurse umane, care au studiat bine piata exploatarii omului de catre om. S-au creat in schimb locuri in plus in Parlament, a crescut numarul ministerelor, al ministrilor, secretarilor de stat, secretarelor et caetera. S-au cheltuit gramezi de bani in campania electorala, romanului sa-i fie tot asa, poate si mai rau. Oamenii Puterii vor umbla iar cu cioara vopsita in chip de papagal.

          Se stie ca banii n-aduc fericirea, dar o intretin. In acest sens, pot depune marturie multi dintre noii parlamentari, care nu vor avea grija zilei de miine. Moda parlamentarului cu multe case este dusa mai departe de noii alesi, care au  zeci de milioane de euro  in conturi si cite 10-15 case in tara ori in strainatate. Intre cei 588 de ocupanti ai fotoliilor sint si „saraci”, potrivit declaratiilor de avere,  dar nu vor trece ei asa, patru ani prin Parlament, ca gisca prin apa. S-au dus cu scopuri precise acolo, precum americanii pe luna. Nu sa planteze gulii. Pentru multi dintre alesii putrezi de bogati, salariul de parlamentar nu mai conteaza. Un deputat de 35 de ani are saisprezece case. Asta inseamna ca la 70 de ani poate sa ne cumpere cu totul. PIB-ul tarii se tot varsa de 23 de ani in buzunarele lor, iar statul doarme in papucii institutiilor sale, in loc sa verifice la singe provenienta averilor. Sa nu credeti ca  platesc taxele la stat pentru toate bunurile din posesie. Solutia? Niste cete de haiduci pe urmele lor, ca pe vremuri,  pradati frumusel, iar bunurile impartite saracilor. Astfel iese si populatia din criza. astia nu-s de cariera, ci niste ciocoi lacomi. Dincolo de observatiile mele, verva lor gratuita este sublima! Foarte entuziast, premierul a declarat ca va stopa pomenile bugetare, mai ales cele destinate revolutionarilor din condei. Ma intreb si eu asa, cum poate o lovitura de stat sa produca revolutionari pe banda rulanta?

          Bun, in cele din urma Romania se civilizeaza! De la 1 ianuarie nu se mai fumeaza in spatiile publice, iar populatia cu act de identitate va merge obligatoriu anul acesta la schimbarea formatului. Bravo! Vom fi amprentati precum „vietasii” si aia de drept comun.  Primii sintem noi, romanii, urmati, probabil, de cetatenii bananieri. Ma indoiesc ca modelul va fi  aplicat si in America, unde in urma cu multi ani a fost implementat un sistem de monitorizare cu cip al cirezilor de vite.

 

Maria Diana Popescu, Agero

Sursa: www.agero-stuttgart.de
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page