Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Mituri americane : "Cine vrea sa faca rost de arma, tot face rost"Octavian D. Curpas– Phoenix, Arizona

Recentul masacru de la scoala din Newtown, Connecticut, este un semnal de alarma pentru societatea americana, ale carei standarde morale s-au redus simtitor in ultimii ani. Armele de foc se afla la dispozitia oricui si sunt doar mobilul prin care se poate pune in aplicare ceea ce copiilor li s-a inoculat deja in minte din filmele cu crime, cu care acestia isi alimenteaza imaginatia inca de la o varsta mica.
Guvernatorul acestui stat, Dannel Malloy, a spus ca "raul a vizitat aceasta comunitate in ziua de vineri".  scolile din care binele a fost dat afara (copiii nu mai primesc nici un fel de educatie morala) sunt vizitate tot mai des de acest "rau".
Vina o poarta in primul rand, societatea, care este refractara in a-si gasi un timp minim pentru a stabili cauzele ce conduc la astfel de situatii. Daca incerci sa discuti despre violenta propagata in toate filmele si despre liberalizarea accesului la arme, nu te ia nimeni in seama. Se discuta putin despre aceste lucruri, in general doar cand au loc astfel de masacre. Oamenii s-au obisnuit deja sa nu faca nimic in acest sens.
Ce masuri se pot lua pentru prevenirea altor evenimente de acest gen (nu numai in scoli, dar si in alte locatii)? Din pacate, nu cred ca exista un remediu imediat.  Ar trebui sa se inceapa prin a-i educa pe copii impotriva violentei si a restrictiona accesul la materialele care le sadesc in minte astfel de idei, continuand cu ingradirea accesului la arme.
Daca legea ar interzice aceste arme, sunt convins ca numarul masacrelor ar scadea. Americanii au urmatorul mit: "Cine vrea sa faca rost de arma, tot face rost".  Acesta nu este un argument, nu are nici un suport logic. In acest caz, ar trebui sa se liberalizeze de pilda, si drogurile. Prietenii mei care sunt proarme spun ca accesul la arme ii protejeaza impotriva unui eventual regim totalitar. Cine stie cum se mai schimba situatia pe viitor?
Daca populatia din Siria ar detine 10% din armele pe care le au cetatenii americani, regimul Assad ar fi cazut demult, spun ei.
Ar trebui sa fie obligatoriu un examen psihologic atent pentru cei care incearca sa achizitioneze o arma, iar detinerea permisului de port-arma ar trebui sa impuna controale periodice pentru a se stabili daca posesorul armei este pe mai departe o persoana fara probleme psihice.
In SUA exista mai multe arme pe cap de locuitor decat in oricare alta parte a lumii. Americanii sunt de parere ca dreptul de-a purta arma este "sfant", fiind stipulat in al doilea amendament al Constitutiei, ceea ce inseamna mult pentru ei. Cred ca majoritatea nu gandesc mai departe de atat. Ei considera ca acest amendament ne separa de alte tari ale lumii. Libertatea, inclusiv aceea de-a purta arma, ii face mai puternici decat orice alta natie de pe glob. Este clar ca "plusurile" si "minusurile" nu sunt analizate in mod serios. Ce este mai important: sa ne credem liberi si diferiti fata de toata lumea sau sa reducem numarul unor astfel de mascare si copiii nostri sa fie mai siguri in scolile americane?

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page