Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

RETROSPECTIVA/Doua autostrazi inaugurate si blocarea privatizarii CFR Marfa, evenimentele anului 2012 în transporturiFinalizarea Autostrazii Bucuresti - Constanta, la 30 de ani de la inceputul studiilor pentru acest proiect reprezinta unul din cele mai importante evenimente ale anului in domeniul infrastructurii.

2012 a adus si inaugurarea lucrarilor pe un alt tronson, inceput in 2007, Autostrada Bucuresti - Ploiesti, fara cei 6,5 kilometri de la intrarea in Bucuresti, pe care vom merge, cel mai probabil, la inceputul lui 2014.

Ministerul Transporturilor a fost condus de trei ministri, Anca Boagiu, Alexandru Nazare si Ovidiu Silaghi, iar 2013 va incepe cu un nou ministru, Relu Fenechiu.

Schimbarile din cauza conjuncturii politice au afectat si domeniul infrastructurii, caracterizat prin reducerea ritmului de lucrari in cazul unor proiecte europene si presuspendarea axei de transport rutier din Programul Operational Sectorial Transporturi.

Anul 2012 a adus, totusi, finalizarea unuia dintre cele mai importante proiecte. Lucrarile pentru tronsoanele 6 si 7 ale autostrazii A2, respectiv Cernavoda - Medgidia si Medgidia - Constanta, au fost receptionate oficial pe 29 noiembrie, autostrada Bucuresti - Constanta fiind in sfarsit finalizata pe toate tronsoanele.

Autostrada Bucuresti - Constanta trebuia sa fie data in folosinta in intregime din 2011, lucrarile fiind intarziate din cauza rezilierii unuia dintre contractele pentru executia unui tronson al autostrazii.

Proiectarea acestui obiectiv dateaza insa dinainte de Revolutie.

Autostrada Bucuresti - Constanta reprezinta cel mai indelungat proiect de autostrada din Romania, finalizarea ei fiind impiedicata de aceleasi probleme, care, de la inceputul anilor '80, impiedica darea in folosinta: de la vestigii istorice la studii de fezabilitate prost realizate, neintelegeri cu constructorii si rezilieri, precum si lipsa finantarii.

Proiectul autostrazii, inceput in anii '80 si intrerupt in diferite etape, apoi continuat, a avut diverse termene de dare in folosinta, 2006, apoi 2007, 2008, iar ultimul termen era 2011.

Un alt obiectiv major, Autostrada Bucuresti - Ploiesti, a fost si el inaugurat in luna iulie. Autostrada a fost inceputa in 2007, neintelegerile dintre constructori, dar si problemele cu exproprierile sau cele cu extinderea autostrazii de la doua la trei benzi pe sens au dus la amanarea inaugurarii.

Autostrada Bucuresti - Ploiesti face parte din Autostrada Bucuresti - Brasov, cu o lungime totala de 173 kilometri, o parte din aceasta autostrada, in lungime de 62 de kilometri urmand sa lege Capitala de municipiul Ploiesti.

Pentru aceasta portiune, lucrarile au demarat in 2007 pe sectiunea Moara Vlasiei - Ploiesti pe 42 de kilometri si, respectiv, in 2008, pe tronsonul Bucuresti - Moara Vlasiei, cu o lungime de 19 kilometri.

O parte din tronsonul Bucuresti - Moara Vlasiei, care face legatura cu Sectorul 2 din Capitala va fi inaugurat cel mai probabil la inceputul anului 2014.

La capitolul realizari se pot trece cele doua autostrazi finalizate, dar si inceperea lucrarilor la Magistrala 5 de metrou Universitate - Drumul Taberei, precum si implementarea sistemului de management privat, fiind alesi noi manageri la TAROM, Administratia Canalelor Navigabile, Portul Constanta si CFR SA.

CFR Marfa, companie aflata pe calendarul privatizarilor nu a putut fi privatizata insa deoarece Consiliul Suprem pentru Apararea tarii a respins privatizarea pachetului majoritar de actiuni la societate fiind considerata companie de interes strategic.

Desi fusese trecuta in memorandumul incheiat cu institutiile financiare internationale, Ministerul Transporturilor si Infrastructurii a anuntat in luna octombrie ca finalizarea privatizarii integrale a CFR Marfa in 2012, conform memorandumului cu FMI, va fi amanata in lipsa unui aviz din partea Consiliului Suprem de Aparare a tarii.

Ministerul Transporturilor primise toate avizele din partea celorlalte ministere pentru privatizarea integrala a societatii, iar reprezentantii sai au anuntat ca, in perioada urmatoare, in lipsa unui aviz de la CSAT, aviz necesar avand in vedere ca CFR Marfa este o companie strategica, ministerul va continua evaluarea terenurilor companiei si realizarea altor proceduri, pentru pregatirea privatizarii ulterioare a societatii.

Rata de absorbtie a fondurilor europene a ramas relativ redusa, iar absorbtia fondurilor europene a fost afectata de presuspendarea in luna octombrie a Programului Operational Sectorial-Transporturi, cu o valoare de 5,7 miliarde euro. Presuspendarea presupune suspendarea platilor pana la remedierea deficientelor constatate. In ceea ce priveste Ministerul Transporturilor, fondurile europene destinate infrastructurii rutiere, alocate prin Programul Operational Sectorial Transporturi /POS-T/, au mai fost suspendate de Comisia Europeana in vara pentru verificari in ceea ce priveste alocarea acestora.

Problemele cu fondurile europene destinate infrastructurii rutiere s-au vazut si in rezilierea unui contract, pentru construirea unui tronson al Autostrazii Nadlac - Arad de pe Coridorul IV de transport, finantat chiar cu fonduri europene.

Daca 2012 a fost anul unor inaugurari, 2013 se preconizeaza anul continuarii unor proiecte, atat in domeniul infrastructurii rutiere - cu tronsoanele de autostrada de pe Coridorul IV, dar si pregatirea inceperii licitatiilor pe Autostrada Sibiu - Pitesti, cu bani de la Uniunea Europeana si pe Autostrada Comarnic - Brasov, ce va fi construita in concesiune, cele doua proiecte trecand sub tutela noului ministru delegat pentru lucrari de infrastructura, Dan sova.

In 2013 vor continua lucrarile la tronsonul de metrou Drumul Taberei - Universitate, dar ar putea incepe lucrarile la cel de-al doilea tronson al Magistralei, Universitate - Pantelimon.

Tot in 2013 vor avansa lucrarile la Coridorul IV de transport feroviar, majoritatea tronsoanelor fiind deja atribuite, iar lucrarile ar trebui sa continue la viteza maxima pe modernizarea transportului feroviar intre Bucuresti si vestul tarii.

De asemenea, in 2013 a fost anuntata, de catre noul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, privatizarea unui pachet minoritar de 20 de procente din CFR Marfa, privatizarea CFR Calatori, dar si a TAROM, statul urmand sa pastreze doar un pachet minoritar de actiuni la aceasta companie.

Prioritatea pentru 2013, anuntata de noul ministru, va fi accelerarea utilizarii fondurilor europene, prin repornirea unor proiecte de acest gen, din toate domeniile de transport, proiecte blocate in decursul anului 2012.AGERPRES
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page