Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

RETROSPECTIVA/ Trimestrul IV al anului 2012 - trimestrul fraudelor bancareUltimul trimestru al anului 2012 a adus scandaluri privind fraude la mai multe banci. Mai exact, lunile noiembrie si decembrie ale acestui an au fost pline de informatii cu privire la fraudele din sistemul bancar identificate de Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT).

In prima zi a lunii noiembrie un comunicat de presa al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism anunta ca procurorii sai impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul BCCO Bucuresti au procedat la destructurarea unui grup infractional organizat, constituit din 48 de persoane, specializat in savarsirea infractiunilor de inselaciune cu consecinte deosebit de grave si spalarea banilor.

'In acest sens, la data de 1 noiembrie 2012, procurorii D.I.I.C.O.T. au efectuat un numar de 50 de perchezitii domiciliare la locuintele invinuitilor precum si la sediile unor societati comerciale din municipiul Bucuresti si judetele Ilfov, Calarasi si Giurgiu. In fapt, se retine ca, in perioada 2010-2012, membrii grupului infractional organizat, sub coordonarea liderului Ruse Daniel - au realizat beneficii financiare substantiale prin savarsirea de fraude bancare, respectiv obtinerea sau incercarea de a obtine un numar de 40 de credite de la 16 unitati bancare de pe teritoriul Romaniei, prin utilizarea unor documente falsificate', se arata in comunicatul DIICOT.

Invinuitii au obtinut, in mod ilegal, de la Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, in baza unor documente falsificate, finantarea unor proiecte de achizitii utilaje, prin intermediul unor societati comerciale controlate de catre liderii gruparii.

'Activitatea infractionala a fost sprijinita de catre invinuitii saramet Aurel, avand calitatea de director al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru I.M.M. - uri, Cercel - Duca Alexandru Claudiu, vicepresedinte al unei unitati bancare, Mihai Grigoroiu, Rosu Catalin Ionut si Atanasiu Andrei, angajati in cadrul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si Diaconescu Florian Dragos. Valoarea totala a prejudiciului cauzat prin activitatea infractionala este estimata la suma de 22 milioane de euro', se mai spune in comunicatul DIICOT. Astfel, aproximativ 100 de persoane au fost aduse la audieri.

BCR a transmis un comunicat de presa in care a anuntat ca a sesizat DIICOT in trimestrul II al acestui an cu privire la existenta unor falsuri in dosarele de credit a patru firme din Calarasi, Oltenita (sud) si Bucuresti.

'Cei cativa salariati ai bancii implicati in aceste cazuri au fost concediati. Banca a depus plangeri penale impotriva acestora si a altor persoane din afara bancii. Banca isi continua activitatea normal, ca principal finantator al economiei romanesti. Eventualele prejudicii vor fi recuperate dupa finalizarea cercetarilor', a precizat BCR in comunicat.

A doua zi, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism au emis ordonante de retinere pentru 24 de ore pe numele a 33 de persoane, acuzate de inselaciune si spalarea banilor in dosarul fraudelor bancare.

Printre persoanele retinute se aflau Claudiu Cercel, vicepresedinte BRD, si Florian Dragos Diaconescu, fost general DIE (Directia de Informatii Externe). In schimb, Aurel saramet, suspendat de la conducerea Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, a fost anuntat ca fiind cercetat in libertate.

In urma unei informatii potrivit careia 80% din sistemul bancar ar fi afectat de frauda, Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a facut o serie de precizari. 'Informatiile conform carora cele 16 unitati bancare investigate de DIICOT ar reprezenta 80% din sistemul bancar sunt eronate, procentul fiind, poate de 0,8%, iar astfel de evenimente sunt periculoase', a avertizat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei.

In aceeasi zi procurorii DIICOT sustineau ca liderii gruparii de fraudare a bancilor aveau un 'cerc relational' din care faceau parte functionari cu rang inalt din Ministerului Economiei, Ministerului Agriculturii, Senat, AVAS, Fondul de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii.

'Grupul infractional organizat nu s-a limitat la savarsirea unor infractiuni banale de inselaciune, ci au creat un mecanism extrem de elaborat si complex in care membrii gruparii au primit sarcini precise si atributii exacte. Mai mult, grupul a reusit sa penetreze, prin intermediul unor persoane care au sprijinit gruparea, institutii importante ale statului. Astfel, liderul gruparii, Mihai Stan, a reusit sa-si creeze un cerc relational extrem de important, cerc relational din care fac parte functionari cu rang inalt din cadrul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Ministerului Agriculturii, Senatul Romaniei, AVAS, Fondului de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, ANAF, Fondul National de Garantare a Creditului Rural si alte structuri ale statului roman. Din acelasi cerc relational fac parte persoane care ocupa functii de conducere la nivelul sucursalelor sau ale structurii centrale din majoritatea bancilor comerciale care functioneaza pe teritoriul Romaniei', se arata in referatul intocmit de procurorii DIICOT.

Anchetatorii arata ca activitatea gruparii a fost sprijinita de Dragos Diaconescu, colonel in rezerva, fost angajat al Securitatii comuniste.

'Inculpatul Diaconescu Dragos beneficiaza de un cerc relational extrem de influent, avand cunostinte in toate institutiile statului, precum si in unitati bancare din Romania', noteaza procurorii, subliniind ca la domiciliul acestuia aveau loc numeroase intalniri cu liderii gruparii, suprinse in inregistrarile efectuate de anchetatori.

DIICOT arata ca Dragos Dumitrescu avea relatii apropiate cu Aurel saramet, director al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri si cu Claudiu Cercel, vicepresedinte al BRD.

In urma demersurilor lui Dragos Dumitrescu, Aurel saramet emitea scrisori de garantie pentru creditele contractate cu documente false de catre membrii gruparii, iar statul roman era nevoit sa acopere prejudiciile, deoarece creditele nu erau restituite, iar bancile executau scrisorile de garantie emise de Fondul National de Garantare.

Mai tarziu, Mihai Stan, unul din liderii gruparii de fraudare a bancilor, a fost arestat pentru 29 de zile, in urma unei decizii a Tribunalului Bucuresti, dar Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a respins recursul.

Potrivit referatului intocmit de DIICOT, Mihai Stan a incercat sa obtina ilicit fonduri europene prin intermediul a trei societati comerciale, Ancuta SRL, Alram Servinvest si Eurotrading SRL, in baza unor documente si declaratii false.

Anchetatorii sustin ca Mihai Stan i-a determinat, in perioada 2010-2012, pe reprezentantii celor trei societati comerciale 'sa prezinte si sa foloseasca documente si declaratii false fata de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, in scopul obtinerii pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatii Europene (pentru partea de finantare de 90 la suta din fonduri europene), precum si fonduri din bugetul de stat, pentru partea de finantare de zece la suta'.

De asemenea, Mihai Stan a folosit, in raport cu bancile CEC Bank, BRD, OTP Bank, Piraeus Bank, Eximbank si Garanti Bank, inscrisuri sub semnatura privata (situatii financiare si bilanturi contabile), precum si inscrisuri oficiale falsificate (certificate de atestare fiscala si acte de identitate), 'in scopul producerii de consecinte juridice cu ocazia negocierii, incheierii si executarii unor contracte de creditare cu unitati bancare din Romania'. Suma solicitata acestor banci se ridica la cateva milioane de euro.

In plus, el a obtinut ilicit credite in baza unor acte falsificate de finantare pentru proiecte de achizitii utilaje - incarcatoare frontale si excavatoare - de la Ministerul Economiei.

Asociatia Romana a Bancilor (ARB) si-a exprimat ingrijorarea fata de modul in care a fost prezentata opiniei publice evolutia anchetei efectuate de DIICOT privind fraudele bancare.

In prima parte a lunii decembrie, procurorii DIICOT au efectuat 48 de perchezitii domiciliare in Bucuresti si judetele Satu Mare (nord-vest), Ilfov si Valcea (sud), actiunea vizand destructurarea unui grup infractional organizat, constituit din 58 de persoane, specializat in savarsirea infractiunilor de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, fals in inscrisuri sub semnatura privata si spalarea banilor.

Potrivit DIICOT, sub coordonarea unor persoane influente din mediul de afaceri din Bucuresti, invinuitii au realizat beneficii financiare substantiale prin savarsirea de fraude bancare, si anume, prin obtinerea in mod ilegal de credite de la doua unitati bancare pentru 35 de societati comerciale controlate de membrii grupului infractional organizat.

Valoarea totala a prejudiciului cauzat este de aproximativ 85 milioane de euro.

Astfel, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au emis ordonante de retinere pe numele a 20 de persoane in dosarul fraudelor bancare, printre acestea aflandu-se oamenii de afaceri Marius Locic si Ioan Crestin, trei directori de banci, doi notari si doi evaluatori. In acelasi dosar, 21 de persoane au primit interdictia de a parasi tara sau localitatea.

Volksbank a anuntat, intr-un comunicat, ca a sesizat autoritatile, inca din mai 2010, in cazul unor dosare de credit in care s-au utilizat documente falsificate insa expunerea totala pe client si firmele afiliate este de circa 8 milioane de euro, mult sub cele 85 de milioane anuntate de DIICOT.

'Creditele beneficiaza de garantii imobiliare. In acest caz, dupa identificarea fraudei, pe langa sesizarea autoritatilor, Volksbank Romania a demarat procedurile de executare silita. Creditele au fost de asemenea provizionate corespunzator, dat fiind ca acest caz dateaza din 2010', se mentioneaza in comunicat.

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea, considera ca, in dosarul bancherilor, cei implicati trebuie sa beneficieze de prezumtia de nevinovatie si ar trebuie tratati ca atare, pana la momentul la care se vor pronunta instantele de judecata.

"Au fost facute afirmatii surprinzatoare cu caracter de certitudine la adresa unor reprezentanti ai comunitatii bancare, in absenta deciziei instantei, motiv pentru care ARB a facut apel la tratarea subiectului avand la baza prezumtia de nevinovatie", a declarat, recent, Ghetea.

Acesta a reamintit ca primele semnale privind existenta unor situatii de potentiala frauda in banci comerciale au fost date chiar din interiorul comunitatii bancare.

"Trebuie mentionat ca ancheta este in derulare, factorii implicati beneficiind de aceasta prezumtie de nevinovatie. Semnalele de depistare a potentialelor fraude au fost lansate din interiorul comunitatii bancare. Reprezentantii bancilor au furnizat informatiile necesare solutionarii anchetei. Comunitatea bancara mentine transparenta si sprijinul neconditionat pentru finalizarea anchetei, fiind direct interesata in clarificarea cat mai rapida a acestui caz, ce nu reprezinta in sine o dimensiune care sa ingrijoreze clientii bancilor. Este de dorit ca astfel de situatii sa fie tratate cu mai multa responsabilitate si corectitudine in momentul mediatizarii", a subliniat presedintele ARB.AGERPRES

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page