Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Raducu Nicodim din Ravenna: "Am facturat peste 6 milioane de euro” Magazinele romanesti din Italia s-au inmultit exponential in ultimii ani. Produsele romanesti au mare cautare, mai ales in perioada sarbatorilor. Succes au insa comerciantii care reusesc sa aiba in galantare produse de calitate, la preturi apropiate de cele din tara. Un roman din Italia administreaza cateva astfel de magazine si a devenit cunoscut si ca un foarte bun distribuitor engross. El a creat chiar si un brand de mezeluri, care ii poarta numele. Pentru a reusi a muncit insa zi si noapte si a facut multe sacrificii. Iata povestea lui.
Raducu Nicodim are 38 de ani si este originar din judetul Galati. A venit in Italia in urma cu doisprezece ani si a cunoscut toate greutatile vietii de emigrant. “Am venit in Italia in anul 2000, impreuna cu o verisoara a carui sot era de ceva timp langa Perugia. Nu am avut loc de munca imediat, a trebuit sa astept vreo doua luni. Apoi am gasit de munca la o ferma de animale dar la inceput lucram doua, trei zile pe saptamana. Nu luam mai mult de 700 de euro pe luna desi incepeam munca la 5 dimineata si terminam la ora 23. Am ramas la ferma pana in 2002, iar cand s-a dat “sanatoria” am reusit sa- mi procur permis de munca. Dupa aia am lucrat in constructii vreo doi ani. Abia in 2005 am deschis primul magazin.”

13 magazine
Comertul cu produse romanesti l-a inceput langa Siena, cand a deschis primul magazin cu produse romanesti. Au urmat apoi altele, in diferite localitati, iar in prezent are 13 magazine si un punct de desfacere engross, la Ravenna. “Am deschis primul magazin in 2005, langa Siena, dar nu a mers grozav. Eram pe punctul de a inchide, dar am facut un imprumut si am deschis un alt punct de lucru la Perugia. Apoi afacerea a inceput sa merga. A urmat la Foligno, iar in prezent ma pot lauda cu 13 magazine, in diferite localitati, 30 de angajati si peste 6 milioane de euro facturat. Dar pentru asta a trebuit sa muncesc zi si noapte. Ziua vindeam in magazine si noaptea faceam distributie. Daca vrei sa castigi din munca cinstita, trebuie sa faci multe sacrificii si sa crezi in sansa ta” a concluzionat galateanul.

Secretul succesului
In prezent, Raducu Nicodim are si un punct de lucru de unde distribuie engross marfa, dar principala activitate este distributia in propriile magazine. Secretul succesului crede ca sta in corectitudine fata de clienti si o buna cunoastere a pietei. “Ma bazez in primul rand pe punctele mele de desfacere, dar lucrez si cu alte magazine romanesti. Am doar produsele care se vand cel mai bine, nu ma hazardez sa stau cu marfa care se vinde greu. In plus, venim in intampinarea clientilor sau mai ales a partenerilor noi, cu disconturi si sisteme de plata avantajoase. Important e sa fii corect cu cei cu care colaborezi, asa se sudeaza un bun raport comercial.”

Mezel “Raducu”
Raducu si-a creat un brand propriu de mezeluri. “Am creat mai multe tipuri de mezeluri, un brand al meu personal. I-am dat numele meu, “Raducu”. Mezelurile le fac in Romania, am parteneri foarte seriosi, produsele sunt de cea mai buna calitate. Am tinut cont de calitate in primul rand si produc ce se cere mai mult la romanii din Italia. In plus, retetele produselor tin cont de traditiile noastre gastronomice si sunt la un standard de calitate ridicat.”
In afara de mezelurile care ii poarta numele, Raducu Nicodim comercializeaza si alte produse care se gasesc mai greu in Italia. “In afara de produsele clasice, pe care le gasim in mai toate engros-urile romanesti, eu mai comercializez o gama variata de muraturi. De cele traditionale, in saramura. Avem gogonele, asortate, castraveti si chiar si marar sau leustean, care aici in Italia nu se gasesc. Apoi am si un tip de zacusca. Nu prea ne lipseste nimic. Clienti sa fie.”
Pentru viitor, romanul e optimist si nu-si doreste altceva decat sa-si mentina actualii clienti. “E criza pentru toti si cu greu mai reusesc unii spa mentina un magazin cu produse romanesti. De aia spun si eu ca pe viitor imi doresc sa am macar aceeasi clienti, sa mearga treaba inainte. Sper sa nu fac rabat nici de la calitate. Tin mult la asta.”

Andi Radiu (Gazeta Romaneasca - Italia)
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page