Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Tamas Sandor (UDMR): Politicienii români ne împing într-o directie mai radicala


Bucuresti, 20 dec /Agerpres/ - Presedintele filialei UDMR Covasna, Tamas Sandor acuza politicienii romani care s-au opus intrarii la guvernare a Uniunii ca au creat, prin declaratii, o 'atmosfera antimaghiara'.
Acesta a spus ca UDMR nu va renunta la obiectivele sale politice chiar daca se afla in opozitie, mentionand ca neintrarea la guvernare va face ca aceasta formatiune sa se radicalizeze.
'Ceea ce nu au inteles politicienii romani este ca UDMR nu e un partid tipic pe scena politicii romanesti, ci reprezentantul unei comunitati de 7%, adica a circa 1,4 milioane de locuitori de etnie maghiara, iar de aici pornind trebuie tratata altfel (...) Daca nu inteleg politicienii romani ca calea democratica pe care UDMR a ales-o timp de 23 de ani este calea corecta, atunci, desigur, ei ne imping intr-o directie mai radicala', a declarat Tamas Sandor pentru AGERPRES.
Liderul UDMR Covasna a mai spus ca, avand in vedere ponderea importanta a comunitatii maghiare din Romania, aceasta ar trebui sa fie reprezentata in mod proportional atat in ce priveste functiile de conducere din teritoriu, cat si din Guvernul de la Bucuresti dupa acelasi model etnic care se aplica in Tirolul de Sud, iar schimbarile politice nu ar trebui sa afecteze acest principiu. Tamas a mentionat, in context, ca are semnale potrivit carora oamenii numiti in functii de UDMR vor fi 'maziliti' de noua putere instaurata dupa recentele alegeri.
'Ma astept clar, deja au trimis mesaje unii lideri romani din judet, ca incepe mazilirea functionarilor si directorilor institutiilor deconcentrate, a specialistilor pe care noi i-am propus si au castigat concursurile pe posturi', a spus Tamas Sandor.
Totusi, el a apreciat deschiderea premierului Victor Ponta fata de UDMR si comunitatea maghiara si a mai spus ca Uniunea va incerca sa 'creioneze relatii corecte' cu noul Guvern, iar in paralel va intensifica relatiile externe.
'Noi am cladit societatea romaneasca si societatea secuiasca, in special, si nu o sa renuntam la obiectivele noastre de dragul unor politicieni de moment. In primul rand incercam sa creionam relatii corecte cu premierul Victor Ponta si Guvernul Romaniei si in plus avem parghii internationale si o sa anuntam din timp toate cancelariile si toate ambasadele lumii democratice de la Bucuresti, precum si la Bruxelles, daca vreodata vor fi stirbite drepturile minoritatilor nationale', a mentionat Tamas Sandor. El a mai adaugat ca, fiind in Opozitie, formatiunea pe care o reprezinta va lupta mai usor pentru autonomia 'tinutului secuiesc'. AGERPRES
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page