Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Omul si secolul XXI– Partea 2 ; Un adevar universal: Egali suntem astazi ca si ieri si ca si mâine, doar în mormânt!
de Viorel Baetu ( Michael Cutui)                                          

Anul de gratie 2013 - ROMANIA a ales  !
Avem un presedinte – pe care l-am avut si pana acum.
Avem un Prim Ministru – pe care il avem deja de-un timp incoace.
Avem un Guvern – care va aduce probabil cateva fete noi la televiziune.
Avem un Parlament cu  588 de alesi - despre care, sau stim cate ceva din presa de scandal si din dosarele de la Justitie, sau nu stim nimic,
decat ceea ce vor ei sa ne spuna in CV-urile lor.
Avem un Senat cu 137 de alesi – vezi parlamentari, dar mai cunoscuti
Deci avem acuma tot ce ne trebuie, ca sa ducem tara ....... unde?
Unii zic asa, altii zic altfel si cei mai multi nu mai zic nimic.

Alegerile din Romania au dat castig de cauza USL-ului, care este o alianta de partide cu al caror nume nu are rost sa ne incarcam memoria, decat in cazul, cand dupa patru ani, se va dovedi ca au reusit sa se tina de ceea ce au promis in campania electorala, macar intr-o proportie de 51%.
Celelalte partide care s-au perindat la putere, de cand am trecut de la comunism la democratie, au cazut cu brio la examenul de bacalaureat din anul acesta, caci capacitatea lor de a conduce tara, ne-a adus pe penultimul loc din clasamentul nivelului de trai al tarilor Europei si chiar daca Albania intra in UE, situatia noastra in clasament tot nu se imbunatateste.
Dar macar la parlamentari am reusit sa-i batem pe toti astia mari, care la ora asta domina economia mondiala.
Am marit parlamentul cu 117 indivizi, ca sa le aratam noi lor cum se conduce o tara. Am creat un Mega Parlament ca doar tot aveam Palatul Parlamentului, care este cea mai mare cladire administrativa pentru uz civil ca suprafata din lume, cea mai scumpa cladire administrativa din lume si cea mai grea cladire din lume.
Putina comparatie ne deschide ochii si ne dezvata sa vedem totul in negru.
GERMANIA –620 parlamentari la 82 milione de locuitori – deci un parlamentar pentru fiecare grupa de 132.258 de cetateni
FRAN?A – 577 parlamentari la 66 milione de locuitori – deci un parlamentar pentru fiecare grupa de 114.384 de cetateni
ANGLIA – 650 parlamentari la 62 milione de locuitori – deci un parlamentar pentru fiecare grupa de 95.384 de cetateni
SUA– 435 parlamentari la 313 milione de locuitori – deci un parlamentar pentru fiecare grupa de 719.540 de cetateni
ROMANIA – 588 parlamentari la 18,5 milione de locuitori – deci un parlamentar pentru fiecare grupa de 32.312 de cetateni
Deci in Romania, reprezentarea poporului prin alesii sai in conducerea tarii este cea mai buna, cea mai... si cea mai..., decat in orice tara din lume. Acuma, ca parlamentarii astia  costa multi bani din bugetul national (caci nu se autofinanteaza)  si nu aduc nici un profit (vezi cum au reusit sa duca tara de rapa parlamentele anterioare), asta este adevarat.
Dar asta este pretul pe care il plateste „tot romanul” pentru o „democratie adevarata” in Romania anului 2012.

Dupa luni si luni de lupte interne, pentru putere, cu actori principali de genul, Basescu, Ponta, Antonescu, Voiculescu, .....escu si ....escu (mai bine ii lua Hollywoodul),  perioada in care nimeni nu s-a mai ocupat de criza si de inflatie, in afara de populatia tarii care trebuia sa renunte si sa stranga cureaua ca sa traiasca si sa-si hraneasca copiii, se pare ca acum, cu alegerile, lucrurile s-au mai linistit si chiar daca imaginea Romaniei in EU, in NATO si in general in lume a fost serios prejudiciata, nimic nu e vesnic, caci se poate si mai rau.
In fond de vina pentru mizeria asta, au fost Merkel, Obama, Barosso, Hilary a lui Clinton, grecii, italienii, spaniolii, portughezi si multi altii.
Numai guvernul Romaniei  nu are nici o vina, deoarece in aceasta perioada guvernul Romaniei nu s-a ocupat de problema minora a crizei, avand batalii mai importante de dus.
De unde, rezulta fara drept de tagada, ca el, adica guvernul Romaniei, nu are nici o vina, pentru situatia existenta si asta e adevarul, adevarat.
De vina sunt cei care i-au adus acolo, unde i-au adus.

La alegerile astea, de acum, a participat o mare parte din populatia tarii, deci a fost o cota de vreo 46,68% de alegatori dintr-un total de 100%
Acestia, adica cei care au votat, au ales USL cu o majoritae covarsitoare de 58,63%, deci in jur de 4,2 milioane din 18,5 milioane de romani au votat pentru acest USL.
Fenomenul de „oboseala electorala” este tot mai evident si are o singura cauza „minciuna electorala”. Din 1989 si pana acum toti cei care s-au perindat la conducere au promis „marea cu sarea” inainte de a fi alesi si n-au lasat nici macar „praful de pe toba” dupa ce s-au dus. Azi asa, maine tot asa si pe urma la fel, iar romanul nostru si-a amintit de fabula cu ciobanul mincinos a carei morala - mincinosul nu e crezut nici cand spune adevarul – se potriveste asa de bine, incat romanul nostru s-a hotarat sa nu-si mai rupa pingelele de pomana pana la sectia de votare.
Asa ca nu boicotul, ci neincrederea si frustrarea fac posibil ca Romania sa fie condusa cu o majoritate absoluta in Parlament si cu o minoritate absoluta de incredere din partea populatiei tarii.
Poate merge totul bine.
Speranta moare ultima si minuni sau mai vazut in lumea asta chiar si la Maglavid!!

Iar acuma, in final, destul cu critica si cu pesimismul sa incercam sa fim pozitivi, poate in urmatorii patru ani se intorc si milioanele de romani care sunt imprastiati in toata lumea si atunci poate.........

Cateva linii directoare care ar putea aduce Romania cu un pas inainte:
-Sa se creeze o infrastructura solida pentru dezvoltarea economica si sociala a tarii, prin legi care sa ofere un cadru adecvat de implementare firmelor mici si mijlocii, care formeaza coloana vertebrala a oricarei economii de piata, care a avut succes.
-Sa se diminueze coruptia la toate nivelele si deorece eradicarea fenomenului pe termen scurt nu este posibila, veniturile rezultate din acest gen de activitate in perioada de tranzitie sa fie impartit in mod uniform la toti aceeia care traiesc sub limita saraciei.
-Guvernul sa reuseasca sa reinstaureze un climat de incredere al populatiei in capacitatea lui de conducere, prin aplicarea principiului spiralei ascendente de baza:
Locuri de munca -------bani care intra in circulatie------incredere in economia tarii----------------consum------------productie-------------locuri de munca------------------bani care intra in circulatie------incredere in economia tarii----------------consum------------productie-------------locuri de munca-------------------.

John Maynard Keynes, fondatorul macroeconomiei teoretice moderne spunea:
„daca oamenii de frica crizei nu mai consuma si intreprinderile desi dobanzile sunt joase nu investesc, se creeaza o spirala descendenta. Intr-o astfel de situatie STATUL trebuie sa devina activ si sa creeze locuri de munca”

Un adevar valabil, poate mai mult decat oricand si in ziua de azi,.
 


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page