Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Anul sportiv 2012 - Scrima: Ana Pascu - Sunt mândra de rezultatele din acest an, inclusiv de la JO


Scrima a traversat un an plin in 2012, cu medalii la Europene si concursurile de Cupa Mondiala, dar mai ales argintul olimpic pe echipe in concursul de sabie de la Londra, dar si cu regretul ca fetele de la spada, cu Ana Maria Branza in frunte, nu si-au confirmat postura de favorite nici la individual si nici pe echipe.
Ana Pascu, presedinta Federatiei Romane de Scrima si vicepresedinte al Federatiei internationale, a declarat pentru AGERPRES ca este mandra de rezultatele din acest an, inclusiv cele de la Londra.
''A fost un an foarte greu, il simt si acum, cu obiective foarte mari. Primul a fost calificarea pentru JO, al doilea obtinerea unei medalii la JO, iar apoi si obiective materiale, sa tinem pregatirea si participarea la competitii. Al treilea si cel mai important a fost sa ne mentinem la nivelul federatiei internationale, cam pe unde eram. Sunt multumita si mandra de rezultatele din acest an, inclusiv de cele de la Olimpiada. Daca ma raportez la cei care sunt sub noi, cu bani mult mai putini am facut treaba mai buna. Iar cei care sunt deasupra noastra, au bani care nu se pot compara cu noi, cum ar fi Franta - cu buget de 10 milioane euro'', a afirmat Pascu.
Presedinta Federatiei de scrima nu a facut mare caz de esecul fetelor de la spada si este de parere ca in acest sport echilibrul valoric este foarte accentuat: ''Este un sport in care poti fi pe cal sau sub cal. Acolo e o lupta, nu se disputa medaliile la 'masa verde', cum se mai intampla in alte sporturi. Daca exista 9-10 echipe de aceeasi valoare, ca la sabie baieti, atunci se trage si cine castiga in ziua aia castiga. Ca sa intri in primii 9-10, trebuie sa ai valoare. Faptul ca am luat bataie de la Coreea de Sud nu a fost o intamplare, a castigat si la spada fete, a avut rezultate si la floreta fete, este o mare forta in scrima, la fel ca si China. Eu sunt foarte multumita ca am batut Rusia, care are o scoala extraordinara. M-a necajit esecul fetelor, nu surprins, pentru ca niciodata nu poti sa zici ca ai castigat inainte sa dai ultima tusa. Dar eu cred in valoarea lor, demonstrata la doua campionate mondiale si doua campionate europene, in multe cupe mondiale''.
La Europenele de la Legnano (Italia), din luna iunie, Simona Gherman a cucerit aurul, iar Anca Maroiu - argintul, in proba individuala feminina de spada, in timp ce la echipe, atat spada fete cat si sabia baieti au obtinut argintul, fiind ambele invinse in finale de Rusia.
La JO de la Londra, baietii au avut un parcurs perfect la sabie pana in finala, dupa ce in penultimul act au eliminat Rusia, campioana europeana, marea favorita, dupa un meci electrizant. In lupta pentru aur, Rares Dumitrescu, Florin Zalomir, Tiberiu Dolniceanu si Alexandru Sireteanu au parut storsi de energie in confruntarea cu Coreea de Sud, care a devenit campioana olimpica.
Rares Dumitrescu a avut un parcurs bun si la sabie individual si a ajuns in semifinale, unde a fost stopat de italianul Occhiuzzi. In meci pentru bronz, romanul nu s-a ridicat la cel mai bun nivel si a pierdut medalia in favoarea rusului Nikolai Kovalev.
Fetele au iesit destul de repede in proba individuala de spada, cel mai mult avansand Anca Maroiu si Simona Gherman, eliminate in sferturi. In concursul pe echipe, Romania, dubla campioana mondiala si cvadrupla campioana europeana, a fost eliminata de Coreea de Sud inca din sferturi, iesind surprinzator din cursa pentru medalii.
Pentru viitorul ciclu olimpic, spada fete pierde doua valori, Simona Alexandru si Anca Maroiu, care vor sa devina mame. Din urma vin cateva fete cu potential, Ana Maria Udrea, Ioana Dumitru, Simona Deac, Ana Zanovschi, dar nu la nivelul Simonei si Ancai, a precizat Ana Maria Pascu.
''Noi n-am avut bani decat pentru echipele reprezentative. Nu am avut bani sa ridicam niste sportivi, am reusit sa ridicam cateva echipe foarte bune, pe parcursul a 10-15 ani, iar sub ele moare tot. Orice se ridica nu poate depasi valoarea celor din echipa de baza, care acumuleaza din ce in ce mai multa experienta, sunt talentate, iar cei care vin din urma nu rezista atatia ani si se lasa. Trebuie sa iei niste copii foarte tineri si sa te gandesti cat ar trebui sa dureze. Pe de o parte, ar trebui sa ai o echipa de rezerva, pe de alta parte sa ai o echipa foarte tanara. Ca sa inlocuiesti o echipa iti trebuie 10 ani. Acum am inceput sa construim echipa de floreta fete, s-a dus echipa aia buna, dar mai dureaza 6 ani pana cand va iesi o echipa buna. Asta pentru ca nu avem suficienti bani sa investim la toate nivelurile'', a precizat presedintele FRS.
La sabie, si-au anuntat iesirea din scena Rares Dumitrescu si Florin Zalomir, care au depus cereri pentru renta viagera. Tiberiu Dolniceanu si Alexandru Sireteanu vor continua, iar din urma vin tineri de perspectiva ca Teodosiu, Iancu, Popescu si Sarateanu.
''O sa mai insist sa mai ramana inca doi ani, pentru ca ma ajuta foarte mult sa-i pregateasca pe cei tineri. E mare lucru daca ramane pur si simplu pentru sparring, dar Rares mai poate castiga inca medalii si la Mondiale chiar'', a spus Pascu.
Federatia are doua proiecte pe termen lung, care ar putea insa sa nu fie gata pana in 2016, unul legat de floreta fete, care a inceput acum 2 ani, si unul de la inceputul anului viitor la sabie fete. ''E greu, insa, cu antrenorii, nu am cum sa-i angajez, iar ei primesc deja oferte din strainatate. Daca nu le gasesc repede serviciu, ii pierdem. Noi avem probleme legate de bani si de organizare, in conditii de criza nu poti sa te duci sa bati cu pumnul in masa si sa ceri bani, toata lumea vrea bani'', a explicat Ana Maria Pascu.
In luna ianuarie, Echipa feminina de spada a clubului Steaua Bucuresti (Ana Maria Branza, Simona Gherman, Anca Maroiu si Simona Deac) a cucerit Cupa Campionilor europeni.
In 2012, echipa feminina de spada a Romaniei a mai castigat concursul de Cupa Mondiala de la Barcelona, din luna martie, terminand pe locul 3 la etapele de Cupa Mondiala de la Doha (februarie) si Rio de Janeiro (mai).
Ana Maria Branza s-a impus in concursul de la Barcelona, din martie, dupa ce a invins in finala o alta romanca, pe Simona Gherman, in timp ce Loredana Dinu a terminat pe locul 3 concursul de Cupa Mondiala de la Leipzig, din luna iulie.
Echipa masculina de sabie a castigat concursul de Cupa Mondiala de la Chicago, din luna iunie, avand in palmares si un loc trei, la Cupa Mondiala de la Atena, de la sfarsitul lunii aprilie.
Sabrerul Rares Dumitrescu a avut si el doua clasari pe podium (locul 3), la Cupa Akropolis, desfasurat la Atena, la sfarsitul lui aprilie, si la inceputul lunii iunie, la concursul de la Varsovia. AGERPRES


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page