Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

(Corespondenta) Bulgarii manânca purcei românesti, iar românii - curcani bulgaresti (presa)


Sofia, 18 dec - Corespondentul Agerpres, Ivan Radev, transmite: Un schimb intens are loc in Dobrogea in zilele dinaintea Craciunului, scrie luni cotidianul sofiot Monitor. Locuitorii satelor bulgaresti din zona transfrontaliera se duc in Romania ca sa cumpere purcei, iar romanii vin in Bulgaria sa caute curcani sau gaini. "Nu este vorba de comert, facem un schimb natural, ca suntem prieteni", afirma localnicii de frica sa nu se trezeasca cu inspectorii fiscali la usa.
Potrivit publicatiei, un purcel romanesc de 25 de kg. costa putin sub 50 de euro, in timp ce un porc mare de 140 kilograme se vinde cu circa 200 de euro. Un curcan bulgaresc costa intre 25 si 35 de euro, iar pretul la gaini este de 2 euro pe kilogram.
"Mai intai ne uitam cum sunt imbracati", recunosc locuitorii satului bulgaresc Durankulak. "Daca clientii din Romania au paltoane groase, le cerem mai mult, daca nu au si par mai saraci, le dam un pret mai mic", afirma ei. "Suntem frati, nu ne mintim", se jura taranii bulgari, mai scrie ziarul Monitor.
Ministerul bulgar al apararii a cerut ca SUA sa se angajeze cu o prezenta militara permanenta in Bulgaria, scrie jurnalul Trud. Ministrul bulgar al apararii Aniu Anghelov si seful cabinetului lui Iordan Bojilov au facut parte din delegatia condusa de premierul Boiko Borisov care a efectuat o vizita la Washington la incepului lunii.
Potrivit contractului pentru folosirea utilajelor comune militare pe teritoriul bulgaresc, in Bulgaria pot fi dislocati permanent pana la 2.500 militari americani, iar numarul lor poate sa creasca la 5.000 pentru o perioada de maxim 90 zile. Americanii au dreptul sa foloseasca poligonul Novo Selo din centrul tarii, doua aeroporturi militare, precum si un depozit de armament langa portul Burgas. Contractul a fost incheiat in anul 2006, iar de atunci un numar mic de militari americani vin in Bulgaria pentru exercitii comune care au loc de cateva ori pe an si continua maxim 10 zile. Dupa exercitii, americanii se intorc in bazele lor din America sau Europa. Potrivit partii bulgare, prezenta permanenta a militarilor americani in Bulgaria ar contribui la cresterea securitatii regionale.
SUA au investit 60 milioane de dolari pentru modernizarea bazei de la Novo Selo. Au fost construite locuinte pentru militari, iar infrastructura a fost renovata. Initial ideea era ca acolo sa se pregateasca militarii americani inainte sa fie trimisi in Afganistan. Acest lucru insa nu s-a intamplat, Pentagonul a preferat ca pentru acest scop sa fie folosite bazele din Kuweit, mai scrie ziarul.AGERPRES
ID: 2917742; Data: 2012-12-18 17:42:49; Redactori: cbi/cb
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page