Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Titus Corlatean: Eu sunt încrezator în destinul european si românesc al Republicii Moldova


Bucuresti, 17 dec /Agerpres/ - Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a evidentiat sambata, la Forumul Romanilor de Pretutindeni, relatia speciala care leaga Romania de Republica Moldova si sustinerea pe care tara noastra o acorda perspectivei europene a acestui stat, fiind increzator in "destinul european si romanesc al Republicii Moldova".
"Suntem foarte angajati in a sprijini traseul pentru integrarea in Uniunea Europeana, revenirea in familia europeana si unificarea natiunii romane in interiorul UE. Acesta este scopul. Sprijin economic foarte mult, tot ceea ce inseamna conectarea traseelor si retelelor energetice. Ne luptam si suntem in prima linie pentru a-i sprijini pe fratii moldoveni pe chestiuni importante. Tema vizelor. Am facut o scrisoare cosemnata de alti 7-8 colegi, ministri ai Afacerilor Externe din UE, am pus-o pe masa Consiliului Afacerilor Externe, am discutat pentru a se intra in faza a doua si decisiva a liberalizarii vizelor", a afirmat Corlatean.
In context, el a precizat ca situatia romanilor din afara granitelor tarii va constitui o tema prioritara de actiune a actualului Guvern si a Ministerului Afacerilor Externe, demers politic care sa sustina proiectele care sunt in desfasurare prin structurile specializate.
De asemenea, seful diplomatiei romane a incurajat diversificarea mediului asociativ al comunitatilor, participarea largita la viata comunitara si parteneriatele dintre mediul asociativ romanesc si autoritatile din statele de resedinta.
El a insistat asupra sprijinului oferit de statul roman comunitatilor traditionale romanesti care traiesc in statele din apropierea Romaniei, exemplificand in mod particular comunitatile romanesti din Ungaria, Serbia, Ucraina, Macedonia si Albania.
Ministrul Afacerilor Externe a subliniat ca tara noastra a atins pragul de expertiza care ii permite valorificarea si pe plan extern a competentei institutionale in domeniul protectiei persoanelor apartinand minoritatilor nationale. In context, a precizat ca protectia persoanelor apartinand minoritatilor nationale este o obligatie stricta, care incumba statelor pe teritoriul carora respectivele minoritati rezida in conformitate cu prevederile internationale in materie, indeosebi Conventia cadru privind protectia minoritatilor, dar si cu Raportul Comisiei de la Venetia privind tratamentul acordat minoritatii inrudite de catre statul inrudit, din octombrie 2001.
Forumul Romanilor de Pretutindeni este organizat de Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni la Bucuresti, in perioada 14-17 decembrie. Reuniunea din acest an are ca tema 'Implementarea programelor DRP din perspectiva realitatilor cu care se confrunta comunitatile romanesti'.
Forumul Romanilor de Pretutindeni reuneste reprezentanti ai comunitatilor romanesti din afara granitelor in dorinta de a consolida relatiile dintre statul roman si romanii de peste hotare, precum si de a constitui un format de dialog institutionalizat intre autoritatile romane si mediul asociativ romanesc. Forumul va include si o sesiune de formare in managementul proiectelor, cu accent deosebit pe procedurile specifice proiectelor finantate de Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni. AGERPRES
ID: 2917116; Data: 2012-12-

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page