Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Traian Basescu: Vor fi banci mari ce vor fi supravegheate de BCE


Bruxelles, 17 dec - Trimisul special al AGERPRES, Mirela Barbulescu, transmite: Presedintele Traian Basescu a declarat vineri, la Bruxelles, ca pana in iunie 2013 Parlamentul European si Consiliul UE trebuie sa asigure legislatia in ceea ce priveste sistemul unic de supraveghere bancara.
''Unul din obiectivele majore pe care Consiliul European le are promovand aceasta abordare si incepand chiar cu sistemul unic de supraveghere este ruperea cercului vicios dintre banci si stat. Pana acum, bancile faceau pocinogul si statul venea si platea. Acum se incearca o detasare a celor doua entitati, mai ales ca in ultimii ani acest cerc vicios a generat costuri extraordinare pentru bugete. (...) Cand am avut problemele din anii '90, foarte bine, toata lumea a spus: cade Bancorex-ul, cade Banca Agricola, cade Bancoop-ul, cade nu mai stiu eu ce banca, bugetul de stat a trebuit sa plateasca miliarde la acea vreme destul de dificila, dar le-a platit. Sistemul care se creeaza permite ruperea legaturii dintre obligatiile statului si obligatiile private ale bancilor. Intrebarea este: de unde banii, daca nu mai dau bugetele? Iar raspunsul este: din Mecanismul European de Stabilitate, care este finantat si poate sa faca fata, cel putin pana la un punct, la nivelul la care e finantat acum, la astfel de evenimente'', a spus Basescu, la finalul lucrarilor Consiliului European de iarna.
El a aratat ca vor fi banci mari care vor fi supravegheate de Banca Centrala Europeana.
''In ceea ce ma priveste, inteleg ca vor fi banci mari, banci sistemice care vor fi in directa supraveghere a BCE, a Bancii Centrale Europene, a sectiunii independente din BCE destinate supravegherii, pentru ca sistemul de supraveghere va avea propria lui conducere, nu se va amesteca conducerea BCE in sistemul de supraveghere, dar va fi parte a BCE acest sistem, deci BCE va supraveghea direct marile banci, bancile care pot prezenta riscuri sistemice, se poate prabusi sistemul bancar european, daca o mare banca intra in dificultate si nu e ajutata la timp. si bancile mai mici, care nu au calitatea de banci sistemice, am inteles eu, vor fi supravegheate prin Autoritatea Nationala de Supraveghere'', a precizat Basescu.
Potrivit sefului statului, in cazul Romaniei bancile mari vor fi in directa supraveghere a BCE, iar bancile mai mici vor fi supravegheate direct de BNR.
''In cazul nostru, pentru bancile care vor fi constatate a face parte din randul bancilor majore vor fi in directa supraveghere a BCE, iar bancile mai mici vor fi supravegheate direct de BNR, ceea ce nu inseamna ca cele mai mari nu vor fi si ele supravegheate de BNR. Autoritatea nationala isi va face treaba in continuare. (...) Atunci cand se va negocia regulamentul, am convingerea ca reprezentantii Romaniei nu vor abandona si nu vor altera sub nicio forma capabilitatea sistemului national de supraveghere a sistemului bancar, preluand insa si standarde ale BCE, standarde universale. Pana la intrarea in euro avem nevoie ca sistemul national, care a dat rezultate - Romania nu a cheltuit un leu din bugetul de stat, sa finanteze bancile din sistemul bancar romanesc, asa ca nu-l putem abandona fara a gasi in modul de exprimare a sistemului unic de control si ceea ce ne-a invatat viata, pentru ca noi am platit ca sa invatam; in anii '90 ne-au cazut toate bancile si, cand platesti, tii minte; cand nu platesti, nu tii minte'', a aratat seful statului. AGERPRES
ID: 2917043; Data: 2012-12-17 17:45:08; Redactori: cbi/

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page