Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Din lumea... lui Stanley Kramer (1061)

“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus

* Din ratiuni inexplicabile si mai mult comune irationalului, fostul concept democratic - indraznesc sa spun, chiar filosofic - numit America se indreapta indubitabil spre disparitie totala. Dand dovada de obstinatie diabolica - his way or highway - Titanicul Pontifus Maximus doreste legalizarea unui nou termen "economic", numit Fiscal Cliff - stanca fiscala, care presupune instituirea unui sistem criminal de taxe suplimentare, insotit de cheltuieli fara limite si care trebuie implementat pana la 31 Decembrie, 2012.
Ma gandesc, rational ar fi fost sa se fi folosit termenul de Stanca Trapeiana ! In antichitate, generalii consacrati triumfului urcau, solemn,  pe Capitoliu, cea mai ilustra colina a Romei. Stanca Trapeiana se gasea la un alt capat al aceluiasi Capitoliu, de unde erau aruncati condamnatii la moarte. De aici si expresia, atribuita omului politic francez, Mirabeau, care in timpul discursului rostit in fata Adunarii Constituante, la 22 Mai, 1790 a spus: "De la Capitoliu la Stanca Trapeiana nu e cale lunga - Il est peu de distance du Capitole a la Roche Tarpeienne". Cu alte cuvinte, de la triumf la decadere nu e cale lunga.
In multe dintre eseurile mele anterioare, v-am amintit de profesorul doctor Thomas Soweel, persoana apreciata pentru acuratetea afirmatiilor si lipsa de menajamente in criticarea politicii infantile si aberante, duse de actuala administratie. Thomas Sowell, economist, filosof politic, provenit din elita armatei americane - U.S. Marine Corps - este un nume de referinta in publicistica americana, posesor al unui Bachelor Degree, din partea Universitatii Harvard, al unui Master Degree din partea Universitatii Columbia si a unui Doctorat din partea Universitatii din Chicago. Autor a peste 30 de carti, angajat al celebrului Hoover Institute, acreditat pe langa Stanford University, desi afro-american, domnia sa nu s-a sfiit sa afirme ca "administratia Barack Obama a adus mai multa distrugere - ruina acestei tari, decat oricare altul in istorie, dar acesta este numai inceputul de ceea ce el si camarazii lui sunt capabili". Tot acest distins intelectual a mentionat ca "adevarata problema a economiei americane este generata de implicarea unui numar prea mare de persoane in acest domeniu si care pretind ca stiu". Persoanele care pretind ca stiu, cauzeaza cel mai mare deserviciu economiei americane. Deci, fara sa vrem, revenim la termenul de ineptocratie, cu care am incercat sa va familiarizez in numerele anterioare ale acestei rubrici. Pentru refamiliarizare va amintesc ca Ineptocracy -Ineptocratia este o forma de guvernamant in care cei mai putin capabili sa conduca - a se vedea componenta guvernelor si a parlamentelor Mapamondului - sunt alesi de cei mai putini capabili sa produca si unde membrii societatii incapabili sa se sustina singuri sau sa realizeze ceva sunt recompensati cu bunuri si servicii platite din averea confiscata de la un numar redus de producatori; alte opinii definesc Ineptocratia ca o convingere care stipuleaza ca cei care conduc trebuie alesi dupa gradul lor de incompetenta si ineficacitate.
Dragilor, tocmai ceea ce vrea mesianica faptura  prin "Fiscal Cliff"-Stanca Fiscala, care inseamna -in realitate- aruncarea noastra de pe Stanca Trapeiana, reprezinta implementarea Ineptocratiei.
Daca se va aplica planul preconizat, va avea loc o crestere semnificativa a taxelor la capitalul investit, la  "capital gains" si cresterea taxelor la dividende, care vor ajunge la 43.4 %.
Daca pana la 1 Ianuarie 2013, Congresul USA nu reuseste sa se opuna planurilor administratiei, economia americana va intra intr-o noua recesiune, de aceasta data devastatoare, care va duce la insolvabilitatea onorarii imprumuturilor, care oricum au depasit valoarea anuala a PIB-Produsul Intern Brut.
Parafrazand pe multimiliardarul Warren Buffett, apropiat al ocupantului Biroului Oval, "greul inca nu a venit", intrezarindu-se un deficit care nu va putea fi recuperat nici de urmasii, urmasilor, urmasilor ... ... ... ... ... ... ... nostri. Cu toate acestea, mesianicul personaj isi va petrece Sarbatorile Craciunului pe Insula Kailua-Hawaii. Numai costul transportului, suportat de contribuabilul american, pentru presedinte, prima doamna, cele doua prime fiice si pentru Bo, primul caine al Americii, se ridica la 3,639,622.99 de dolari !!! Asta fara a socoti cele 40 limuzine si personalul auxiliar, fara prostituate, ramase la Cartagena, Columbia.
Intr-o carte recenta "Presidential Perks Gone Royal",  Robert Keith Gray, membru al administratiei Dwight D Eisenhower, ne informeaza ca anul trecut presedintia americana a costat contribuabilul american suma de 1,4 miliarde dolari. Doar ca termen de comparabilitate, Casa Regala Britanica a costat contribuabilul englez suma de 57 milioane dolari. Ca titlu informativ, presedintia USA a cheltuit mai multi bani decat toate Casele Regale ale mapamondului cumulat.
Trebuie sa va reamintesc ca la iesirea de la Conventia Constitutionala, care a avut loc la Philadelphia in 18 Septembrie 1787, Benjamin Franklin a fost intrebat de Mrs Powell: "Well doctor, what have we got, a Republic or a Monarhy - Bine doctore, ce am obtinut, o Republica sau o Monarhie "? Bejamin Franklin, a replicat: "A republic, if you can keep it - o Republica, daca o puteti pastra". Cred ca forma de guvernamant actuala, ramane o nebuloasa si pentru cei al caror IQ a depasit granita lui 200 !!!
Oricum, cu actualul nivel al cheltuielilor, supravietuirea Americii este pusa sub semnul intrebarii si mai repede decat va inchipuiti va avea soarta Romei Antice. Pacat, mare pacat.
Din nou, o emanatie cerebrala a profesorului doctor Thomas Sowell: " In ultimii 30 de ani, Istoria sociala a lumii occidentale s-a caracterizat prin schimbarea a ceea ce era functional, cu ceva care suna bine - Much of the social history of Western world over the past three decades has been a history of replacing what worked with what sounded good".
Din nefericire, Statelor deloc Unite ale Americii, le-au trebuit mai putin de 4 ani sa se indeparteze total de la principiile si standardele la care au fost create.
Sunt sigur ca cei 13 participanti la Conventia Constitutionala din Philadelphia se intorc in mormant.
 
A. C. Ton

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page