Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

AM FACUT O DESCOPERIRE SENZATIONALA

 Maria Diana Popescu, Agero

           

Alegeri cu viscol, alerta cu bomba si bezna in mai multe sectii de votare. La finalul unei campanii agresive, care cu luminari, care cu lanterne sau felinare, mai tiris, mai grabis, unii alegatori de prin catune au mers citiva kilometri pe jos in favoarea uselistilor. Altii, stiind ca vointa politica a poporului nu va fi luata in seama nici macar cu stampila in mina, n-au vrut sa-si strice incaltarile la vot, prin viscol si zapada. Dar, se aude ca, pe ici, pe acolo, prin punctele esentiale masina de frauda a functionat mai ceva ca utilajele de deszapezire.

            De fapt pe cine sa voteze romanul? Pe liste, de-o parte si de alta a baricadei, predominante, aceleasi figuri deocheate care au amprentat cu reprezentativitate registrul jafului national. Toti, „o apa si-un pamint!” Unde vom ajunge in urma valului din 9 decembrie? In aceleasi ghetouri unde clasa politica ne-a aruncat de 23 de ani, ca pe niste lucrurile inutile. Romania arata ca o jungla unde politicienii, bancherii-camatari, recuperatorii si clanurile mafiote au titlul de „doctori” in stiintele coruptiei si hotiei de stat. Specia aceasta funesta cu comportament balcanic va aduce, oare, bani de acasa pentru salarii si pensii? Ce fericire sa duci o viata de parvenit! Asa am ajuns nicaieri, adica unde sintem astazi.  Daca as fi sef de stat, as declansa alarma de gradul „o” de citeva ori pe zi, ca sa-i trezesc din adormire, le-as confisca hibernantilor din Parlamentul Romaniei telefoanele mobile si laptop-urile, le-as taia internetul, ca sa nu se mai joace pe „feisbuc” in plen, as produce inundatii prin birourile administratie de stat, ca sa adune apa cu ciurul, i-as obliga sa tina post negru vinerea, ca sa le fuga mintea de la hotii. Daca nici asa nu li s-ar trezi constiinta si simtul patriotic,  le-as muta  biroul in aer liber, printre nameti, i-as scoate pe cimp la arat si secerat, la plantat puieti, flori si pavele, la deszapezit, doar sint cetateni europeni si au si ei drepturi ca noi, nu?

            Dupa luptele fantastice intre aspirantii la fotoliile parlamentare, tot mai fantastica ramine realitatea: din harmalaia costisitoare a campaniei ne-am ales cu inca patru ani de groaza. La citeva zile dupa „apocalipsa”  din 21 decembrie, ar trebui sa ne bucuram de  Sarbatoare Sfinta a Craciunului, dar brazii crizei adusi din import sint tare scumpi, iar romanii tare saraci. Veniturile lor au cunoscut o spectaculoasa „crestere negativa”, asa ca, sacul Mosului, „ciuruit” de biruri si preturi saltarete, va fi mult tare usurel. Cum societatea „evolueaza rapid”, ajungind astazi la un sistem bazat pe valoarea monetara a fiecarui „produs”, ma intreb cit timp vom mai cumpara dreptatea cu spaga, cite parale fac proaspetii alesi, bintuiti de o dubla personalitate, care l-ar intriga pina si pe Freud.

           De cind a fost inventata „estetica hotiei”, cetatenului i se ia, i se da putin, cit sa nu moara, i se nesocoteste, iar atitudinea augurilor  inscaunati fata de popor va fi in continuare una de ignorare diplomatica. Nu va mai cred domnilor parlamentari! V-ati luminat casele, intunecindu-le pe cele ale romanilor. Incercind de atitea ori sa inteleg prin ce fisuri, cum si de unde vine dezordinea in lume, m-am oprit la politicieni, si-am facut o descoperire senzationala: ei sint singurii responsabili de „stralucirea” haosului. Daca ne gindim la femeia oarba din poemul lui Rilke, care se plingea ca nu mai poate locui cu cerul pe ea, o putem mingiia spunindu-i ca nici noi nu mai putem trai cu aceeasi acarieni in spinare, care nu-s nici Shakespeare cu inima de fecioara,  nici Dostoievski exilat intr-o Siberie cereasca, ci Don Juani ai groazei. Politica lor a luat forma unor hartuieli, iar constiinta li se poate masura potrivit dilatarii haosului si a pungii in care le curg profiturile. Daca ar fi sa-si ia viata de la capat, unii s-ar plictisi de furat, altii de inselatorii, de metafizica ieftina, de tranzactii si tranzitari de tot felul, si precis s-ar apuca de munca voluntara pentru reconstructia tarii.

         Orice am face, politica ramine partea murdara a lumii, pe care n-avem cum s-o mai evanghelizam. La fel cum nu putem acoperi goliciunea personajelor lui Michelangelo din „Judecata de apoi”. Cum a proliferat politica ornamentala? Prin focalizarea virfurilor indoielnice si reducerea la tacere sau cenzurarea drastica a valorilor reale.

           Mai este putin pina la gongul final al lui 2012. Romanul a stat tot anul la ghisee sa-si dea datoriile. Da-i la lumina si gaze, la gunoi  si canal, da-i si in gropile de pe strazile patriei, da-i virtos pe tot felul de taxe si impozite, pe dobinzi si comisioane frauduloase ale bancilor, iar acum „sarbatorile de iarna” il vor lasa cu buzunarele goale, daca nu va fi cumpatat si va cadea in ispita supermarcheturilor frumos poleite cu Mos Craciuni vii sau impaiati, cu craciunite in minijup, cu jingle bells-urile care au inlocuit frumoasele colinde romanesti. „Sarbatorile de iarna” sint o lozinca omologata de gindirea occidentala de supermarket, care a trecut fraudulos granita, transformind firea sarbatorilor noastre crestine intr-o uriasa speculatie comerciala, conditionata in totalitate de statisticile vinzarilor si de exhibarea idolatriei fata de globalizare.

 

Maria Diana Popescu, Agero

Sursa: www.agero-stuttgart.de

 
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page