Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Maghiarizatii maghiarizanti. Datoria bisericii catolice!In replica la miscarile si manifestarile  fasciste si rasiste ungare actuale,  este bine   sa-ne punem unele intrebari, despre rasism, despre maghiarizare, despre genocid in Europa si mai ales despre starea “minoritatilor” majoritare inainte de 1900, in spatiul administrat de Pesta - Offen. Pentru aceasta   trebuie sa fim corect informati.  

I. Cum a evoluat maghiarizarea de la eliberarea Panoniei de sub turci de catre austrieci?

 Iata evolutia maghiarizarii STRICT dupa date unguresti in teritoriile administrate de Pesta:
1787        1869         1890          1900
    Unguri, secui si maghiarizati              29 %        44,4 %     48,5 %       51,5 %
    Germani, romani, slavi                       71 %        55,6 %     51,5 %       48,6 %

In 1715 in actuala Budapesta, pe atunci Offen, erau recenzati 55,6% germanii si doar 19,4% unguri si maghiarizati (cam 25% erau slavii si romanii),  ca in 1891 sa mai ramana doar 23,7% germani in timp ce ungurii si maghiarizatii sa atinga aproape 46,1%!  Intre 1880 si 1890 structura etnica a municipiului Deva (Romania) a evoluat astfel: ungurii si maghiarizatii au crescut cu  293,9%, romanii au crescut cu 21,2% iar germanii au scazut cu 67,7%!

II. Branau( Funfkirchen) – un Cosovo pe dos.
 Lucrurile stau la fel de rau si in Suabia Turceasca (jud Branau), la care ne vom referi mai jos, aici germanii reprezentau pana in 1910 - 90 (nouazeci)% din populatia judetului (112.297 germani, restul 19.659 sunt ungurii si maghiarizati), ca in 1914 sa nu mai fie nici o scoala populara germana, adica intretinuta de comunitate nu de stat! In anul scolar 1895-1896 in judetul Branau existau doar 6 scoli germane in tima ce pentru maghiarizare erau 224 scoli integral unguresti. In 1914 in judetul Branau nu mai ramasese nici macar  o singura si simpla scoala primara germana  Efectele legii scolare a lui Albert Apponyi! De remarcat e ca intre 1890 si 1910, adica pe un interval de 20 de ani, populatia germana, majoritara,  din judet creste cu exact 599 persoane! Apoi, in1920, dupa statisticile unguresti mai ramasera in toata Ungaria 551.624 germani ca in 1930 sa mai fie  478.630 germani.  In timpul Mariei Tereza numarul ungurilor si maghiarizatilor in campia panonica era atat de mic incat nici nu putea fi vorba de colonizarea lor in Banat sau Transilvania – cum deplangeau istorici unguri; remarca este din 1940 si apartine lui Hans Walter Ruhrig ca un raspuns la reprosurile ungare adresate Austriei ca n-ar fi colonizat destul de intens Transilvania cu unguri. Asa s-a ajuns la maghiarizarea fortata a germanilor, romanilor si slavilor din bazinul Dunarii pana in centrul Romaniei. In Panonia trebuie amintit ca maghiarizarea a fost TOTALa.

III. Unde sunt svabii din Suabia Turceasca?


In cartea „NATIONALISMUL RASIAL UNGURESC – Documente “ (Dr. Johann Weidlein  Schondorf , Germania, 1961) partea a II-a  „Razboiul de exterminare a germanilor din Ungaria“  Weidlein  citeaza articolul “Ancheta despre svabi“ din ziarul „Nyugat“ (1933) a lui Gyulla Illyes (nn-poet, prozator):
"Transdanubia se afla in pericol, toata lumea stie asta aici (in Branau). . . Ce se intampla daca  Transdanubia,  intr-o  zi, se separa de Ungaria?  Poate ca mica bucata care ramane intre Dunare si Tisa sa mai  ramana  maghiara? Va avea dreptul de a exista, va fi in valoare, pentru a obtine acest lucru intre natiuni?  Separarea  regiunii Keil (nn-Suabiei turcesti) este o mare pierdere. Se pune  piciorul pe raul Drava si se razbate in  acest fel pana in fata Pestei, realizand jumatate din calea de a avea  granita cu  judetul Weisseburg (nn-judet la est de taul Balta - Balaton). ... Impotriva ciumei nu trebuie sa ne temem, pentru ca acest oras  (nn- Branau capitala Suabiei turcesti, oras german, inca  nemaghiarizat complet in 1933)  a fost, probabil, capitala tarii (nn-Suabiei Turcesti) dar niciodata a poporului ... ". Temerile acestui scriitor ungar sunt graitoare prin ele insele si nu mai trebuiesc comentate.

Originalul in germana:  
Vernichtung-skampf  gegen das ungarlandische Deutschtum

Die Schwaben-Enquete in der Zeitschrift ,,Nyugat," Jg. 1933   Gyula lllyés,1 Pusztulús (Untergang)
Transdanubien befindet sich in ausserster Gefahr, das weiss hier (in der Branau)  jedermann . . . Was geschieht, wenn Transdanubien eines Tages  von Ungarn abgesplittert wird?  Kann jenes kleine Stuck, das zwischen Donau  und Theiss vielleicht noch erhalten bleibt, noch  madjarisch bleiben?  Wird das eine Daseinsberechtigung haben, wird es der Muehe wert sein, dieses  in der  Reihe der Nationen zu erhalten? Der spaltende Keil2  ist grossartig  wirksam.  Er stemmt seinen Fuss an die Drau und dringt auf diese Weise nach Pest vor, die Haelfte des Weges hat er bereits zurueckgelegt und ist schon an der Grenze des Komitats Weissenburg. Unterwegs wird er von harten, lebenskraeftigen deutschen Inselchen erwartet sie lockern vor ihm den Boden auf. Vor  Pest  muss ,er sich nicht fuerchten, denn diese Stadt war vielleicht die Hauptstadt des Landes, niemals aber die des Volkes  ... '"

IV. De ce s-au maghiarizat svabii din campia Panonica,  din Banat si Satmar
In 1914 in teritorile administrate de unguri in cadrul monarhiei Habsburgice pentru 1.903.357 germani mai existau 417 scoli germane elementare. In juetul Branau covarsitor german, deja nu mai exista nici o scoala germana cum am mentionat. Dintre cele 417 scoli care foloseau limba germana de predare - sasilor din Transilvania, care numarau 234.085 locuitori, le apartineau 254 de scoli germane. Ceilalti 1.669.272 de germani  din restul teritoriilor administrate de unguri, adica Banat, Crisana, campia Tisei, Slovacia, Danubia si Transdanubia aveau doar 163 de scoli elementare. Explicatia pentru aceasta situatie este urmatoarea: Sasii transilvaneni aveau propia biserica luterana cu episcop ales de congregatie. Germanii din restul teritoriilor administrate de unguri si maghiarizati, erau  cu putine exceptii catolici, adica apartineau unei biserici care nu numai ca n-avea caracter german, si unde primatul era numit de guvernul de la Budapesta, ci mai mult biserica catolica controlata de guvernul ungar a devenit un mijloc de extrem de eficient de maghiarizare a credinciosilor nemaghiarizati inca. Astfel se explica, odata mai mult ca desi marea majoritate din cei 1.669.272 de germani erau catolici si doar un numar infim erau luterani, dintre cele 163 de scoli elementare cu limba de predare germana doar 79 erau catolice. Maghiarizarea svabilor din Banat si Satmar s-a datorat acelesi biserici maghiarizante; aici maghiarizarea continua si acum in mileniu III. Ciudatenia este ca ungurii si maghiarizatii s-au calvinizat sub presiunea turcilor care doreau sa-i indeparteze astfel de austriecii catolici, asa numitu-l fenomen „calvinoturcism”.  Capii bisericii catolice erau daca nu unguri cel putin maghiarizati maghiarizanti. O alta ciudatenie este numita biserica greco-catolica ungara, care numara acum in mileniul III 500.000 de suflete  si este in fapt dovada etnicitatii romane a campiei Tisei.V. Unde e granita  etnica romaneasca la vest?

        
Pentru teza de doctorat “Campia Tisei”. Stefan Manciulea a depus o munca staruitoare timp de 15 ani. Se prezenta in fata comisiei de la Universitatea Bucuresti, anual, cu  comunicari privind teza de doctorat. Pentru documentare a strabatut pe jos, intreaga zona a granitei de vest a Romaniei de la Ceremus la Orsova. In localitatile din stanga Tisei, cerceta si studia arhive si biblioteci, pentru strangerea materialului documentar arheologic, istoric si statistic referitor la trecutul neamului romanesc din  Campia Tisei. Deznationalizarea si maghiarizarea elementului romanesc din zona de vest a vetrei romanilor, mai ales in secolul XIX si pana la l Decembrie 1918, a fost o principala preocupare a cercetarilor tanarului doctorand. Cercetari care s-au concretizat in diferite lucrari stiintifice, unele pastrate, altele au fost distruse dupa anul 1948 de comunisti.  Aceste cercetari i-au adus aprecieri unanime.  In acest sens, redam o notita aparuta in publicatia „Unirea” Nr. 22 din 31 mai 1930 – despre  Adunarea generala a societatii de geografie - “... in 23 Mai s-a tinut la Bucuresti sub prezidiul d-lui general C. Coanda  ... Adunarea generala a Societatii Regale de Geografie. In afara de chestiunile curente de ordin administrativ, membrii acestei adunari au putut asculta si doua conferinte deosebit de interesante, dintre care una a pr. stefan Manciulea, harnicul profesor de la Blaj, care a vorbit despre “Elementul Romanesc la granitele de apus ale tarii” – Studiul pr. st. Manciulea este un raspuns documentat, la propaganda ungureasca care a incercat sa convinga Europa, ca Romania, n-ar avea nici un drept istoric asupra partilor apusene ale tarii.”

V. Raspandirea romanilor la finele secolului XIX si iceputul secolului XX?
 
     
La intocmirea hartii raspandirii romanilor s-au luat in considerare hartile lui Kiepert (Berlin 1882), G.Weigand (Leipzig 1890), G.Valsan (1911), Maier (Munchen,1918), Alexis Nour (Moldova 1915)  Sabin Manuila (1930).
    Evident, clasa politica romaneasca nu este doar inculta ci si lasa!  Reinvierea RASISMULUI unguresc si a COMINTERNISMULUI anilor ’20 de catre actuala putere este o continuare fireasca a celor 50 de ani  precedenti, de cand romanii sunt condusi de golanime!

Octavian Capatina

Nota: toate datele statistice sunt STRICT  unguresti, adica  umflate in favoarea tezei:  Slovacia, Croatia,  Campia Tisei, Banatul, Crisana, Maramuresul si Transilvania sunt unguresti.

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page