Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

România/alegeri: Lupta pentru putere se va înaspri si mai mult (presa)


Berlin, 11 dec /Agerpres/ - Dupa triumful in alegeri al lui Victor Ponta in Romania, multi comentatori se tem ca lupta pentru putere intre taberele politice dusmane se va inaspri si mai mult, noteaza cotidianul Frankfurter Rundschau, intr-o scurta revista a presei de limba germana pe acest subiect.
Lupta pentru putere intre guvern si presedintele Traian Basescu (...) ar urma sa se ascuta si mai mult dupa triumful in alegeri al guvernului de coalitie, scrie Neue Zürcher Zeitung. Guvernul a apelat deja in vara la toate mijloacele pentru a-l demite pe presedinte. Planul a esuat insa. Exista temerea ca invingatorii alegerilor vor incerca din nou destituirea presedintelui, nepopular in paturi largi ale populatiei. In Romania, multi sunt de parere ca se va ajunge la o reeditare a luptei in noroi din vara trecuta, mai scrie publicatia elvetiana.
Aici nu este vorba despre ideologie, considera Mittelbayerische Zeitung; ambele tabere sunt, in esenta, clici de putere, care au nevoie doar de reguli clare pentru incaierarile lor. Puterea presedintelui ar trebui, intr-adevar, ingradita, pentru ca tara sa se linisteasca. Pentru o intelegere intre majoritate si opozitie este nevoie de standarde comune, care insa lipsesc. Daca prietenii presedintelui Traian Basescu ar ramane in afara reformei ce urmeaza, nu ar fi o mare nenorocire. In 2014 se incheie mandatul presedintelui obsedat de putere. (...) Oricum, este de sperat ca, pentru reforma Constitutiei cel putin, Ponta este dependent de intelegerea cu minoritatile nationale, mai comenteaza Mittelbayerische Zeitung.
Potrivit Tageszeitung, de votul de respingere a lui Basescu au profitat in primul rand social-democratii de la guvernare. Cu toate acestea, liderul lor Victor Ponta nu ar trebui sa se bucure prea devreme. Victoria sa covarsitoare inseamna doar ca, in lipsa alternativelor credibile, alegatorii au ales presupusul rau mai mic. La romani, care au mers in procent de sub 43% la urne, s-a conturat o recunoastere amara: aceea ca niciuna din tabere nu este mai prejos in ce priveste coruptia, nepotismul si eforturile de a-si asigura avantaje proprii, considera Tageszeitung.
Alegerile din Romania arata acelasi rezultat ca si referendumul din vara privind demiterea presedintelui Traian Basescu, noteaza la randul sau Der Standard. Marea majoritate a romanilor nu mai vor sa ii vada la putere pe el si pe apropiatii lui conservatori. Principalul motiv este politica de austeritate, care s-a aplicat pe seama celor mai saraci si nu a fost suficient explicata. (...) Noua majoritate clara poate aduce acum stabilitatea politica de care tara are nevoie urgent in primul rand din punct de vedere economic, mai comenteaza cotidianul vienez.AGERPRES

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page