Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Alegerile legislative din România: Dupa vot, presedintele evalueaza optiunile pentru postul de premier /Reuters/


Bucuresti, 11 dec /Agerpres/ - Presedintele Romaniei, Traian Basescu, se afla luni dimineata in situatia de a nu prea dispune de alte optiuni decat sa-l numeasca din nou premier pe rivalul sau Victor Ponta, dupa ce formatiunea de stanga a acestuia a obtinut o victorie clara in alegeri, comenteaza luni agentia de presa Reuters.
'Poate ca va amana un pic lucrurile, dar in final cred ca presedintele il va numi pe Ponta', a declarat Sergiu Miscoiu, analist la centrul de reflectie CESPRI.
Basescu nu a comentat inca rezultatul alegerilor.
Partidul lui Ponta s-a angajat sa revina asupra politicilor de austeritate adoptate de administratia precedenta, de centru-dreapta, si sa reduca taxele majorand in acelasi timp salariile, desi spatiul sau de manevra este limitat, date fiind previziunile de crestere din acest an de doar 0,4%.
Romania a ramas la multi indicatori in urma altor state foste comuniste din vecinatatea ei, cum sunt Ungaria, Polonia si Republica Ceha. La aproape un sfert de secol de la caderea dictatorului Nicolae Ceausescu, in Romania coruptia este larg raspandita, infrastructura sa rutiera si feroviara este invechita si nu poate asigura servicii de baza cum sunt apa curenta si electricitate tuturor locuitorilor sai.
Sistemul electoral care tinde sa favorizeze formatiunile mari i-ar putea asigura USL o proportie si mai mare din locurile din Parlament. Cu doua treimi din locuri, poate schimba Constitutia, asa cum a facut Viktor Orban in statul vecin Ungaria. Analistii politici estimeaza insa ca USL ar putea prefera sa evite confruntarile, date fiind criticile dure carora le-a fost tinta din partea Uniunii Europene /UE/ in legatura cu incercarea de destituire a lui Basescu, dupa care a fost obligata sa revina asupra unor schimbari legislative pe care si le propusese.
'Cred ca au fost scuturati bine de UE si sunt un pic speriati', a apreciat Daniel Hewitt, analist la Barclays Capital. 'Sunt multi cei care urmaresc ce se intampla si ar fi o miscare gresita', a adaugat el.
Desi fostul comandant de nava Basescu, cunoscut pentru stilul sau direct, si-a atenuat limbajul la adresa lui Victor Ponta in ultimele doua saptamani, el a evitat sa declare daca il va numi din nou prim-ministru, afirmand doar ca va cauta pe cineva care sa actioneze in interesul tarii.
Data fiind victoria neta de duminica a USL, va fi greu pentru presedinte sa numeasca pe oricine altcineva in afara de Ponta fara sa para ca submineaza Constitutia si insusi statul de drept. Rezultatul alegerilor ar putea, de asemenea, determina USL sa incerce din nou sa-l demita pe presedinte, ceea ce ar insemna o noua repriza de incertitudine, mentioneaza Reuters in incheiere.AGERPRES
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page