Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Der Spiegel: Alegerile parlamentatre din România, departe de usurarea asteptata de liderii UE


Bucuresti, 11 dec /Agerpres/ - Europa a monitorizat cu ingrijorare timp de mai multe luni impasul politic din Romania, insa scrutinul parlamentar de duminica este departe de usurarea la care se asteptau liderii UE, comenteaza Der Spiegel, adaugand ca, cel mai probabil, lupta dintre premierul Victor Ponta, victorios in alegeri, si presedintele Traian Basescu va continua.
Multi au sperat ca alegerile parlamentare din Romania ar putea arata calea pentru iesirea din rivalitatea nociva dintre premier si presedinte, disputa care a paralizat tara luni de zile, noteaza sursa citata. Totusi, astfel de sperante s-au dovedit a fi in van, in contextul in care rezultatele oficiale indica o victorie categorica a aliantei aflate la guvernare.
Rezultatul ar putea determina escaladarea turului de forta dur dintre premierul Victor Ponta si presedintele Traian Basescu, chiar daca Romania se lupta sa-si plateasca datoriile si sa combata coruptia si se confrunta cu masive proteste antiausteritate, precizeaza revista.
Inaintea votului, Basescu a spus ca nu-l va desemna pe Ponta premier daca Uniunea Social Liberala va iesi invingatoare, o continuare a luptei pentru putere in care cei doi au fost angajati de luni de zile. Totusi, rezultatele de duminica ar putea face imposibila punerea in practica a unei astfel de promisiuni, precizeaza Der Spiegel.
Publicatia germana mai noteaza ca un motiv serios de ingrijorare il reprezinta acordul preventiv de 5 miliarde de euro convenit de Romania cu creditorii internationali. Un nou acord trebui gasit pana la inceputul lui 2013, iar o amanare ar putea afecta economia si moneda deja fragile.
Ponta si-a exprimat duminica speranta ca alegerile au pus capat unui 'razboi civil' politic. Insa mandatul lui Basescu nu va expira mai devreme de 2014, iar acum acesta este insarcinat cu desemnarea unui premier. Totusi, dat fiind faptul ca parlamentul trebuie sa aprobe alegerea lui Basescu, pare putin probabil ca va putea desemna pe altcineva in afara lui Ponta. Mai mult, o continuare a ostilitatilor nu va face decat sa antagonizeze si mai mult o populatie a Romaniei care si-a exprimat frustrarea, in comentarii sau la urne, fata de situatia actuala de lupta politica, mai scrie Der Spiegel.AGERPRES

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page