Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Programul pentru repatrierea romilor din Franta va înceta, anunta ministrul francez de Interne


Paris, 10 dec /Agerpres/- Ministrul francez de Interne, Manuel Valls, a anuntat vineri ca a decis sa puna capat programului de ajutor pentru repatriere destinat romilor care accepta sa revina in tarile lor de origine, relateaza AFP.
'Organizatiile non-guvernamentale, de aici sau de acolo, considera ca programul are efecte perverse. Asadar, vom schimba un dispozitiv ineficient', a afirmat ministrul francez in timpul unei deplasari in localitatea Montreuil, fara sa ofere alte detalii, cum ar fi data de la care programul va inceta.
In baza acestui program, foarte criticat de organizatiile non-guvernamentale care se ocupa cu integrarea romilor, statul francez acorda fiecarui rom adult dintr-un stat al UE, care accepta sa revina in tara sa de origine, suma de 300 de euro, iar pentru fiecare copil 100 de euro.
Acest program 'a creat un circuit intre Romania si tara noastra', a adaugat Valls, el criticand deja in luna septembrie 'efectele perverse' ale acestui tip de ajutor, considerat de multi actori drept costisitor si ineficient.
Potrivit unor asociatii, in Franta sunt intre 15.000 si 20.000 de romi, numarul acestora ramanand constant intrucat cei expulzati obisnuiesc sa revina ulterior. Peste 10.600 de persoane au beneficiat anul trecut de ajutorul pentru repatriere, potrivit datelor furnizate de Oficiul francez pentru imigratie si integrare (OFII).
Pe de alta parte, ministrul Valls a insistat asupra strategiei ce vizeaza problema romilor, si anume continuarea evacuarii taberelor ilegale si sustinerea proiectelor de reinsertie si pregatire profesionala a acestora in tarile de origine. Trebuie 'sa renuntam la stigmatizare' in problema romilor, 'sa nu ii folosim drept saci de box', a mai declarat oficialul francez, facand in acelasi timp apel la toti actorii 'sa caute o paleta larga de solutii'.AGERPRES

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page