Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

SIMBIOZE LIRICE (VOL 1) – ANTOLOGIE DE POEZIE CONTEMPORANA

Elena BUICA


                    


Antologia de fata, aparuta la Editura ANAMAROL, Bucuresti, 2012, se datoreaza efortului sustinut de editoarea Elena Rodica Lupu din Bucuresti si a graficianului George Roca din Australia. Ca si celelate antologii aparute in ultimii ani in campul activitatii culturale romanesti aceasta carte vine sa intareasca ideea ca literatura noastra se maturizeaza, ca isi capata propriul sau profil in contextul literaturii universale, mai ales ca in perioada ultimilor 20 de ani de la aparitia internetului literatura romaneasca s-a imbogatit fata de ceea ce ni s-a oferit intr-o perioada nu chiar indepartata.

Ca orice antologie respectabila (!) si aceasta s-a nascut din dorinta de a oferi cititorilor o selectie de creatii pe care le putem compara cu o oglinda sau o fereastra prin care sa privim mai de aproape cum stau lucrurile la un moment dat in literatura noastra, sa ne facem o idee despre peisajul poeziei unei epoci literare, despre orientarile si stilurile ei. In acest fel antologia isi gaseste implinirea ajutandu-ne sa alegem de citit ceea ce raspunde nevoii noastre spirituale, sau sa desprindem mai usor cine are chemare pentru scris si cine nu, chiar daca unii sunt premiati sau promovati de critica literara... facuta nu de putine ori dupa canoane tendentioase.

Poetii cuprinsi in acest volum, adunati cu totii in jurul Editurii ANAMAROL intr-o simbioza de creatie, colaborare literara sau prietenie in taina scrisului, sunt poeti contemporani, unii sunt consacrati, altii au aparut la date mai recente, iar cativa sunt chiar debutanti. Aici s-au intalnit poeti din tara cu cei raspanditi prin lumea larga pentru a demonstra ca poezia romanesca este vie ori pe unde s-ar stabilit cei din neamul nostru. Numele lor: Ioana Antonache, Elena Armenescu, Florica Bud, Radu Carneci, Valeriu Cercel, Mihai Cucereavii, Adrian Erbiceanu, Elena Victoria Glodean, Eugenia Leu, Rodica Elena Lupu, Adela Adriana-Moscu, Cristian Neagu, Ovidiu Oana-Parau, Sorin Olariu, Ioan Ratiu, Georgeta Resteman, George Roca, Nina Smart, Viorela Codreanu Tiron, Constantina Dona Tudor. Acestia sunt poeti care scriu frumos si au sufletul mereu in simbioza si cu tara natala, cu traditia stramoseasca, cu semenii lor,  cu natura, cu universul... asa precum sugereaza insusi titlu acestei antologii si semnificatia imbratisarii pure din fotografia de pe coperta.

Desigur ca vor mai aparea si alti poeti talentati, dar aceia vor face subiectul altor volume din aceeasi serie la Editura ANAMAROL. Versurile celor prezenti in acest prim volum sunt insotite de o scurta prezentare a creatiei fiecarui autor si de portretele lor, frumos proiectate de o grafica compozitionala in alb-negru precum caramizile unui zid, sugerand ideea de zidire, de construire, caci, la urma-urmelor, sufletul poetilor repezinta prin fiecare poezie o caramida la zidul constructiei acestui volum antologic.

Inainte de a incheia aceste randuri, as mai avea de adaugat cateva consideratii despre starea poeziei din zilele noastre. In ciuda faptului ca auzim adesea: „astazi lumea nu mai citeste ca altadata”, se scrie foarte mult, in special poezie, parca pentru a intari vorba cantecului: „Ca nu  e om sa nu fi scris o poezie...”. La inceput scriem o poezie, apoi un buchetel pentru o antologie si mai apoi un volumas care bucura sufletul atat al scriitorului cat si al cititorului. E adevarat ca in zilele noastre lectura cartilor de literatura nu mai este un factor decisiv de cultura in viata multora. In timpul liber, din ce in ce mai dramuit, le-a venit in completare televizorul, internetul, chiar si telefonul. Este tot atat de adevarat, ca nu putini sunt la numar aceia care nu au renuntat la frumusetile de gandire si traire nascute din recreerea adevarurilor vietii in creatiile literare.
 
Ce fel de poezie se scrie astazi? Se scrie mai ales o poezie a discrepantelor, o poezie nascuta din confluenta a doua directii diferite, traditionalismul si modernismul nascut din negarea curentului care l-a precedat. Dar toate au ceva in comun, toate exprima omenescul, au puterea de a ne incita, de a ne transmite fiorul poetic si dincolo de text, permitandu-ne sa ne proiectam intr-un spatiu imaginar, intr-o lume deosebita. Cartea de fata pune in valoare aceasta dualitate intr-un mod direct, neconventional.
 
Cititorul poate sa constate singur toate aceste evidente adevaruri. Oriunde ai deschide aceasta antologie vei gasi teme care reflecta aceasta dualitate specifica zilelor noastre si nu de putine ori chiar in creatiile aceluiasi autor. Aceasta dualitate dainuie armonios si ea intr-o remarcabila simbioza lirica.

Intocmirea unei asemenea antologii a cerut o perioada de munca sustinuta, de grea "osardie", cum ar zice cronicarii nostri, incat cei ce au trudit sa-i dea chip de iesit in lume, sunt indreptatiti sa nutreasca speranta ca si aceasta „lucratura literara" se va bucura de succes.

Elena BUICA
Toronto, Canada
noiembrie 2012

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page