Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

CORUL „TENEBRAE” (TENEBRAE CHOIR)„Adu-ti aminte de Domnul Isus Hristos”
Apostolul Pavel (2 Tim.2:8)


   Muzica bisericeasca pe care o ascultam in marile biserici, in preajma Altarelor, intr-o atmosfera de sobrietate mistica, are intotdeauna o intonatie de o frumusete rara.
   In data de 4 noiembrie 2012, in Catedrala Universitatii Duke, (Duke University Chapel) din Durham, Carolina de Nord, am putut asculta un concert de muzica religioasa - Corul TENEBRAE -, subtitrat „Rahmaninov si traditia Rusa Corala”.
   Catedrala construita intre anii 1930 si 1935 este impresionanta. Pozitionata in inima campusului vestic al universitatii, masoara 291 feet lungime, 63 feet latime si 73 feet inaltime, netinand cont de inaltimea turnului. Este un exemplu de arhitectura neo-gotica in stil englezesc, caracterizata prin arcuri mari, bolti nervurate si contraforturi care permit crearea unor spatii mari si deschise, neintrerupte de coloane pentru sustinere. A fost construita din piatra vulcanica, cunoscuta ca piatra albastra de Hillsborough si are 17 nuante de la ruginiu la gri. Ferestrele bisericii - 77 la numar - au sute de vitralii frumoase cu figuri si scene biblice. Bancile din interiorul bisericii asigura locuri pentru 1600 persoane. In interior au fost instalate doua orgi, prima in 1976 - „Flentrop” - si cea de a doua, de dimensiuni mai mici, „Brombaugh” in 1996.    
Aici se tin slujbele liturgice in fiecare duminica, la care participa si corul universitatii, unul din cele mai mari si active coruri din tara, fiind constituit din 150 de membri - studenti din facultati, cadre didactice dar si alti cantareti de la Universitatea Duke si comunitatea din Durham.
   Muzica religioasa de concert face parte din muzica culta si unul din genurile sale este concertul coral pe care l-am ascultat in aceasta Biserica cu acustica divina.  Pe poteca ce urca spre Biserica, crengile firave ale copacilor se agitau fermecator de asimetric si bland; lumina zilei scazuse simtitor; sufleteste eram pregatiti pentru o seara cu muzica liturgica.
   Am intrat in Biserica, am gasit cateva locuri libere, am privit interiorul bisericii, crucea luminata si cele trei scene biblice din Altar si ne-am bucurat de tacerea prevestitoare a unei „furtuni” magice.  
   La ora anuntata, cinci dupa amiaza, a inceput concertul programat TENEBRAE CHOIR (Corul Tenebrae), sub conducerea directorului artistic Nigel Short. Programul a inclus muzica liturgica cu preponderenta a compozitorilor rusi.
   Dinspre pronaosul Bisericii tacerea a fost sparta, spatiul strapuns de sunetele unei voci puternice de bas, cantand piesa All-Night Vigil (Privegherea de toata noaptea) de Serghei Rahmaninov: „Amin! Veniti si va inchinati Domnului! / Veniti sa ne inchinam si sa cadem la Hristos, Imparatul nostru si Dumnezeul nostru…” cantat in limba slava bisericeasca si de catre ceilalti coristi care au aparut pe rand si au traversat Biserica inaintand spre altar  in semi-intunericul Bisericii, unul cate unul, tinand fiecare partitura in maini, luminata de doua lampi de neon fixate de partitura. Ajunsi in fata altarului, au inceput sa cante in limba slavona Great Litany (Marea Liturghie) a lui Rahmaninov, in intregime, un canon realizat intre diacon si cor: „Binecuvantata sa fie Imparatia Tatalui, a Fiului si a Sfantului Duh, acum si pururea si-n vecii vecilor! – Amin! – In pace sa ne rugam Domnului. – Doamne miluieste! – Pentru pacea Domnului si salvarea sufletelor noastre, sa ne rugam. – Doamne miluieste!...” Iar noi, ascultatorii, ne-am integrat in acel dialog cu divinitatea… Au urmat piesele lui Rahmaninov: The Cherubic Hymn (Imnul Heruvic) cantat in limba engleza: „Sfant, Sfant, Sfant, / Vesnic binecuvantat Domnul Dumnezeu Atotputernic, / Sfant, Sfant, Sfant, / Dumnezeu in trei persoane,/ binecuvantata, binecuvantata Trinitate...", Blazhen muzh (din All-Night Vigil): „Binecuvantat este omul ce nu umbla in sfatul cel rau. Aliluia. Domnul cunoaste calea celor neprihaniti, iar calea celor rai va pieri. Aliluia…”
   Piesele lui Rahmaninov - Bogoroditse Devo, Nyne otpushchayeshi - au fost intercalate cu piesele altor compozitori: Chesnokov, Kalinnikov, Mealor, Pärt, Ceaikovski si Kendov.
   Cele 18 voci - soprane, alto, tenori si basi - au executat o muzica liturgica impresionanta, redand traditia ruseasca. S-au auzit textele in limbile slavona, engleza si latina.
 Robustetea muzicii compozitorului, pianistului si dirijorului rus Serghei Vasilievici Rahmaninov   (1873-1943) ne-a impresionat puternic, el fiind considerat unul dintre ultimii reprezentanti ai romantismului in muzica clasica rusa. Influentat de Ceaikovski, Rimski-Korsakov si alti compozitori rusi, muzica lui are un lirism pronuntat, expresivitate, ingeniozitate, precum si o paleta de tonuri bogat colorate. In timpul Revolutiei ruse din 1917 pierzand averea, a plecat din Petrograd la Helsinki si un an mai tarziu, in statele Unite. Intre 1918 si 1943 a trait in Statele Unite, dar si in Elvetia, completandu-si activitatea cu doar sase compozitii.
   Rahmaninov a scris lucrari pentru pian si orchestra, concerte, Rapsodia pe o tema de Paganini, simfonii, precum si alte lucrari orchestrale, lucrari pentru pian solo care includ 24 Preludii si care traverseaza toate cele 24 chei majore si minore,  sonate pentru pian,  lucrari pentru doua piane, patru maini, Rapsodia Rusa. A mai scris lucrari corale, printre care Liturghia Sfantului Ioan Gura de Aur si Privegherea de toata noaptea, cunoscuta sub numele de Vecernie, sau All-Night Vigil, aceasta din urma fiind una dintre lucrarile sale cele mai apreciate, influentata de cantece rusesti ortodoxe, lucrare in care a reprodus sunetele foarte variate ale clopotelor. Rahmaninov a dorit ca aceasta piesa sa fie cantata la inmormantarea lui. A murit in 1943, in Beverly Hills, California, inainte de a implini 70 de ani. Un cor a cantat Privegherea de toata noaptea la inmormantarea lui. A vrut sa fie ingropat in Elvetia, dar conditiile din cel de al doilea razboi mondial au facut ca aceasta cerere sa nu poata fi indeplinita si a fost inmormantat la New York.
   Nu pot incheia fara a-i creiona sumar si pe ceilalti compozitori ai pieselor ascultate: Pavel Grigorievici Chesnokov ( 1877-1944, Moscova ) a fost de asemenea un compozitor rus, dirijor de corala si profesor. El a compus peste 500 corale, dintre care peste patru sute corale sacre, finalizate pana la varsta de 30 ani, adica pana in preajma revolutiei ruse, deoarece sub regimul comunist nimeni nu a avut dreptul sa produca orice forma de arta sacra. Ca atare, a mai compus o suta de coruri laice. Catedrala din Moscova, in care el a dirijat corurile, a fost distrusa. Acest lucru l-a afectat atat de mult, incat a incetat definitiv sa mai compuna. Am ascultat piesa lui - Izhe Heruvimi, op.9:No.7, impresionanta prin acel final: „…noi suntem aproape de a primi Imparatul tuturor, escortat invizibil de ceata de ingeri./ Aliluia, aliluia, aliluia!”(piesa cantata in limba slavona) si Sveti tihi (lumina lina), Op.9: No.21 cu finalul: „O, Fiu al lui Dumnezeu, intreaga lume Te glorifica!”.
   Vasily Kalinnikov(1866- 1901) a fost compozitor, dirijor si pianist; piesa ascultata in limba engleza a fost - I will love thee (Te voi iubi): „Te voi iubi, oh, Doamne, taria mea./ Domnul este stanca mea, cetatea mea…”    
   Paul Mealor, nascut in 1975 la North Wales, a studiat la Universitatea din New York, apoi a studiat  compozitia la Copenhaga, la Academia Regala de Muzica. Din 2003 a devenit  profesor la Universitatea din Scotia. Primul sau album se intituleaza „O lumina Tender” - o colectie de imnuri sacre corale.  Am ascultat trei piese in latina: Salvador mundi (Salvatorul lumii), in care s-a auzit strigatul – „Deus noster” unei superbe voci de soprana, ramanand cu vibratia corzii timp de cateva secunde bune si care a fost precum penetrarea unei raze de lumina prin intuneric; Locus iste (Acest loc), in care am putut remarca un registru mai amplu; si Ubi caritas et amor - o lucrare calda, linistita: „Unde este caritate si dragoste, acolo este Dumnezeu. Dragostea lui Hristos ne-a adunat intr-unul singur. / Sa ne bucuram si sa fim multumiti./ Sa ne temem si sa iubim pe Dumnezeu cel viu./ Si sa ne putem iubi unul pe altul, cu o inima sincera. Amin."  Piesa „Ubi caritas et amor” a avut premiera cu ocazia nuntii regale a Printului William de Wales cu Catherine Middleton.
  Arvo Pärt, nascut in 1935, este un compozitor estonian, unul dintre cei mai de seama compozitori de muzica sacra. Sursa de inspiratie a muzicii sale este cantul gregorian. Din cauza regimului sovietic a emigrat intai la Viena si apoi s-a stabilit in Berlin. Opera sa se imparte in doua parti, una in stil neo-clasic, influentata de ?ostakovici, Prokofief si Bartok, cea de a doua in care el foloseste sunetele clopotelor, o muzica caracterizata prin simple armonii, note singulare care constituie baza armoniei Vestice. Sunt lucrari de Tintinnabuli (un procedeu al compozitiei muzicale descoperite de el), ritmari simple si care nu schimba tempo-ul. In loc de limba natala estona el foloseste limba latina sau slavona utilizate in liturghia ortodoxa. Lucrarile sale sunt inspirate de texte religioase. Una dintre ele - The Beatitudes (Fericirile) am putut-o asculta in acest concert. Acordurile orgii auzite in acest cor, au creat o stare emotionala, catre sfarsitul piesei corul auzindu-se unduitor de frumos: „Fericiti cei saraci cu duhul/ ca a lor este imparatia cerurilor…” Si terminandu-se cu „Amin.”
   Piotr Ilici Ceaikovski (1840-1893)  a fost un compozitor rus ale carui lucrari au inclus simfonii, concerte, opere, balete, muzica de camera, corala cu texte Ortodoxe Ruse din Sfanta Liturghie. Ceaikovski are un stil  personal, inconfundabil. In compozitiile sale nu a tinut cont de principiile care au guvernat melodia, armonia si fundamentele muzicii din Europa de Vest, intrand in contradictie cu ele si obtinand originalitate si succese mari ale publicului. Totusi, viata lui Ceaikovski a fost punctata de crize personale si chiar de depresie. A murit subit  la varsta de 53 de ani. A scris multe lucrari indragite de publicul muzicii clasice, inclusiv Romeo si Julieta,  cei trei balete (Spargatorul de nuci, Lacul lebedelor, Frumoasa din padurea adormita) , Concertul pentru pian, Concertul pentru vioara, simfonii de o rara profunzime si operele bine cunoscute: Regina de pica si Eugen Oneghin. In acest program am ascultat Legend The Crow of Roses (Legenda nasterii lui Iisus).
   Nikolay Kendov (1871-1940) a fost si el un compozitor rus de muzica liturgica. Una dintre cele mai cunoscute lucrari ale sale este Otche Nash (Tatal Nostru), cu care s-a incheiat aceasta minunata muzica liturgica: „Tatal nostru care esti in ceruri,/ sfinteasca-se Numele Tau…”, cantata in limba slavona. Kedrov s-a nascut in Sankt Petersburg pe vremea imperiului rus, in familia unui Arhiepiscopului ortodox rus. Dupa Revolutia din Octombrie a emigrat si a locuit intai la Berlin si apoi s-a stabilit in Franta. Repertoriul din exil a inclus cantari liturgice ale Bisericii Ortodoxe Ruse.
   Muzica este cea mai perfecta forma de comunicare intre oameni. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane spunea intr-o cuvantare a sa: „Se cunoaste faptul ca muzica, in general, si muzica sacra in special, este izvor de pace profunda, de bucurie sfanta, dar si de sanatate sufleteasca si trupeasca. Ascultata in stare de rugaciune, muzica liturgica devine terapie, contribuie la alinarea suferintei sufletului si a trupului.”
   Inchei spunand ca exista oameni credinciosi, dar si necredinciosi care atunci cand intra intr-o Biserica si asculta slujba, sau un astfel de concert, izbucnesc in lacrimi. Lacrimile se ivesc uneori din mustrari de constiinta, alteori sunt declansate de sunetul mangaietor sau tulburator al cantului religios, sau, iata - de cele 18 voci superbe care au atins unda binelui si au adus lumina in sufletele oamenilor veniti sa asculte.

   Vavila Popovici
   Raleigh, Carolina de Nord


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page