Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Din lumea... lui Stanley Kramer (1060)

“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus

* In discursul de ramas bun, tinut la 17 Ianuarie, 1961, al 34-lea presedinte al Statelor -pe atunci- Unite ale Americii, Dwight D Eisenhower, ne-a avertizat asupra folosirii uriasului arsenal militar al armatei americane. Ca un paradox, presedintele era militar de cariera, ajuns la gradul de general patru stele si fost comandant suprem al trupelor aliate din timpul celui de-al doilea razboi mondial. Deci, avertismentul a venit din partea unei persoane a carei familiaritate cu ordinea si disciplina militara este in afara oricaror dubii.
Alt geniu militar, este vorba de generalul Douglas Mac Arthur, care si-a petrecut toata viata in "spatiul militar", fost comandant al trupelor americane din Extremul Orient, din timpul celui de-al doilea razboi mondial, intr-o forma mai voalata, dar foarte delicata, si-a permis urmatoarea recomandare: "In opinia mea, orice viitor ministru de razboi care recomanda presedintelui sa trimita armata de uscat in Asia, Orientul Mijlociu sau Africa, ar trebui sa fie supus unui control medical la cap - In my opinion, any future defense secretary who advises the president again to send a big American land army into Asia, Middle East or Africa should have his head examined".
Nimeni, dar absolut nimeni n-a tinut cont de recomandarile pertinente ale acestor genii militare si ne-am implicat in tot felul de conflicte militare, incepand cu Coreea, Vietnam, Somalia, Irak, Afganistan, Libia, plus multe altele in "spatiul invizibil", cu rezultatele care se cunosc. Mai nou, surse a caror credibilitate este indiscutabila, la orizont se profileaza un nou teatru operational, cu consecinte Armaghedonice si care poate declansa startul celui de-al treilea razboi mondial. Este vorba de Siria, care chipurile intentioneaza sa foloseasca arme chimice impotriva propriilor cetateni !?!  Din nou, ca si in cazul Irakului, suntem eronati si la ani lumina de adevar. Nu doresc sa intru in contradictie cu cei de la Cato Institute, Institutul de Studii si Cercetari Strategice, Institutul de Studii privind Orientul Apropiat, cat si multe alte organisme si organizatii, pe coridoarele carora "Expertii" isi desfasoara inactivitatea.
Asa cum am mentionat si in cazul Irakului, recomandare de care nimeni n-a tinut cont si tara a intrat intr-o faza de sinucidere colectiva, pentru a tine sub control o tara, organizatie sau chiar o persoana, trebuie sa fii familiar nu numai cu aspecte de ordin lingvistic, ci se impune o cunoastere apropiata a istoriei tarii cu care urmeaza a ne confrunta. Istoria nu reprezinta neaparat destinul tarii dar este o componenta principala de care serviciile de informatii trebuie sa tina cont. Asta, daca nu cumva conform planurilor elaborate in anunite laboratoare, nu se doreste transformarea Orientului Mijlociu si a Africii de Nord, intr-o zona fundamentalist Islamica; evenimentele de pana acum dovedesc acest lucru.
Din nou, indraznesc fara pretentia ca v-am relatat totul, sa va familiarizez cu unele aspecte privind Orientul Mijlociu, avand ca sursa de informatii istorici de prima marime si scriitori de mare calibru, ca Charles Tripp, Majid Khadurri, Phebe Marr, Stepen Longrigg, Franke Stoakes.
Granitele tarilor aflate in perimetrul geografic al Orientului Mijlociu, au fost trasate artificial functie de interesele Angliei. Leaganul civilizatiei lumii, inainte de Cristos si foarte probabil regiunea care a dominat lumea pentru aproape 3000 de ani, Legendarul Ur, spre care a emigrat Abraham, personaj venerat in religiile crestina, iudaica si islamica, se gaseste in Orientul Mijlociu. Matematica, arta, astrologia si arhitectura sunt considerate stiintele ale caror radacini sunt implantate adanc in aceasta zona. Scrierea cuneiforma, care a dus la aparitia primului sistem de legi codificat, provine tot din zona.
Cele mai importante civilizatii antice in regiune au fost: Sumeriana (intre 3500-200 B.C), Babiloniana (1900-539 B.C), Asiriana (1350-612 B.C) In 539 B.C, persii ocupa Babilonul. In 312 B.C. regele Siriei Seleucus, cucereste Babilonul introducand cultura greaca si reforme economice de prestigiu. Partii reocupa regiunea in 250 B.C iar in anul 226 B.C. regiunea intra sub controlul sasanizilor. Pana si unul dintre favoritii mei militari, este vorba de Scipio Africanul s-a aflat in zona, cand l-a invins pe regele Siriei, Antiochos III, in anul 190 BC in vestita batalie de la Magnesia.
O noua epoca de inflorire incepe in anul 635 A.D. cand zona este cucerita de Arabi, aflati in plina expansiune militara. Chiar daca nu se cunoaste, sau mai corect nu este cu ce sa se cunoasca, pana in anul 763, cand se infiinteaza orasul Bagdad, centrul lumii islamice era considerat orasul Damasc, Siria.
Regiunea cunoaste o dezvoltare fara precedent pana   in anul 1258 cand Mongolii lui Gingis Han opresc cursul normal al istoriei. Zona a fost si ramane o permanenta stare de razboi intre interesele Turciei - mahomedani suniti si interesele Persiei-Iran, mahomedani siiti. Ma surprinde, de fapt nu ma mai surprinde nimic, constatand zilnic nivelul inadmisibil de scazut al "cunoasterii", ca nimeni nu-si mai reaminteste de caracterizarea facuta, inca din 1959 si atribuita lui Allen Dallas, Sef al CIA: "zona este cea mai dificila regiune din lume".
Care sunt ratiunile sa ne implicam si in Siria, numai Dumnezeu stie. Oricum, ideea mi se pare macabra si va antrena Rusia intr-un razboi devastator.
In politica, conform spuselor lui Nicollo Machiavelli, om politic, scriitor si istoric italian, actioneaza forta intereselor si nu principiile morale sau religioase. Va asigur ca Siria, candva un leagan al civilizatiei umane, va avea soarta Egiptului, unde dupa ce s-a "renuntat" la Hosni Mubarack, s-a instaurat un regim islamic fundamentalist. Chiar nu vede nimeni, ce turnura a luat omenirea? Foarte probabil ca asta se doreste.
Din nefericire, fara a jigni pe nimeni, n-am corespondenti de discutie cu nimeni, dar absolut nimeni. Motivul: nu ma regasesc in aceeasi parametrii educationali, intelectuali, morali, spirituali etc. cu o vasta majoritate a omenirii.
Inca din secolul III, filosoful militar chinez Zhunge Liang, continuator al legendarului Sun Tzu a trasat principiiile functionalitatii Operatiunilor Militare Tao, care constau in armonizarea relatiilor sociale dintre oameni.
Filosofii chinezi au lansat ideea ca lupta (razboiul) este ultimul resort al confruntarilor militare-armate, idealul este de a invinge fara lupta, percepte filosofice regasite in The Art of War-Arta Razboiului  si regasite in invataturile lui Tao-te Ching.
Preceptele Taoiste ne invata ca armele sunt instrumente de rau augur si trebuiesc folosite dupa epuizarea tuturor alternativelor. Filosoful Zhuge Liang ne recomanda sa nu avem animozitati pentru cei care nu ne-au aratat nicio ostilitate si sa nu luptam impotriva celor care nu ne-au atacat. Oamenii inteligenti, armatele inteligente, castiga o batalie, inainte de inceperea ei, in timp ce ignorantii actioneaza contrar.
Vrem sa atacam Siria sau tot Mapamondul? Tot invatatura Taoista ne recomanda ca atacul sa fie tinut secret, rapid, iar trupele sa se arunce ca un vultur asupra prazii; un atac performant este acela in care inamicul nu stie ce sa apere, o aparare performanta este aceea  in care inamicul nu stie ce sa atace !
Noi parca suntem intr-un scenariu de Hollywood, dam publicitatii toate intentiile noastre, fara a analiza repercursiunile.
Cand te gandesti ca in timpul administratiei Franklin D Roosevelt, vicepresedintele Truman nu era la curent cu Programul Manhattan (fabricarea bombei atomice) !?!
A. C. Ton

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page