Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Alba: Manifestari prilejuite de Ziua Nationala a României


Bucuresti, 3 dec /Agerpres/ - Manifestarile prilejuite de Ziua Nationala si implinirea a 94 de ani de la Marea Adunare Nationala din 1 Decembrie 1918 au debutat vineri oficial la Alba Iulia prin ridicarea Drapelului Romaniei pe catargul din Piata Tricolorului, in prezenta oficialitatilor locale si judetene si a catorva sute de persoane.
Daca in anii trecuti manifestarile, intitulate 'Serbarile Unirii', durau si doua saptamani, de aceasta data festivitatile din Orasul Marii Uniri se deruleaza pe perioada a numai doua zile, in conditiile in care, in premiera, nu au mai fost alocate fonduri de catre Executiv.
'Ceea ce este trist in acest an este ca Guvernul nu numai ca nu a mai dat bani, ci modul in care a tratat Institutia Primariei si cea a Consiliului Judetean. Dar nu numai pe noi, ci pe toti albaiulienii si toata Alba Iulia', a declarat primarul Mircea Hava. 'Eu am in suflet 1 Decembrie. Pentru mine, 1 Decembrie nu este numai la 1 Decembrie si simtul asta romanesc, noi il avem tot timpul', a mai spus edilul.
In lipsa banilor solicitati Executivului de catre Institutia Prefectului Alba, organizarea manifestarilor a fost preluata pe ultima suta de metri de catre Primaria Alba Iulia si Consiliul Judetean (CJ) Alba, care au apelat inclusiv la sponsori pentru buna desfasurare a evenimentelor. Anul trecut au fost alocati de catre Guvern 800.000 de lei, iar in 2009 si 2010 cate 400.000 de lei, suma maxima fiind acordata in 2008, respectiv 2,2 milioane de lei.
De altfel, dupa ce saptamana trecuta Institutia Prefectului a anuntat un anumit program al evenimentelor, iar in urma cu cateva zile, tot prin intermediul unei conferinte de presa, Primaria si CJ Alba au prezentat un alt program, acesta a suferit din nou modificari. Astfel, vineri, dupa festivitatea din Piata Tricolorului, au fost depuse coroane de flori doar la statuile lui Ionel Bratianu si Iuliu Maniu, urmand ca la statuia lui Mihai Viteazul acest lucru sa aiba loc de 1 Decembrie.
Pe de alta parte, potrivit traditiei instaurate de Ziua Nationala, manifestarile de la Alba Iulia de 1 Decembrie debutand astfel de peste un deceniu, sambata vor fi depuse din nou coroane de flori la statuile lui Bratianu si Maniu, dar nu in cadrul manifestarilor oficiale, de catre Guvern, Institutia Prefectului etc.
De mentionat ca vineri reprezentantii Prefecturii au asistat doar la debutul acestora, atata timp cat s-au depus coroane din partea Presedintiei si a Parlamentului, dupa care s-au retras de la eveniment.
Presedintia Romaniei a depus o coroana de flori, fiind reprezentata de catre purtatorul de cuvant, Bogdan Oprea. Au mai fost depus coroane din partea Camerei Deputatilor, Consiliului Judetean Alba, Primariei si Consiliului Local Alba Iulia, Primariei Chisinau, primariilor din Suceava si Tirgoviste si a altor sase primarii din Alba, conduse de catre edili democrat-liberali. De asemenea, o serie de institutii de cultura judetene si locale au depus cate o coroana de flori. Vineri au fost depuse coroane la statuile lui Ionel Bratianu si Iuliu Maniu doar de catre Alianta Romania Dreapta si Partidul Poporului - Dan Diaconescu, Uniunea Social Liberala urmand sa faca acest lucru o zi mai tarziu, de Ziua Nationala.
Tot vineri, Sala Unirii va gazdui un concert omagial, sustinut de catre Ansamblul Coral 'Voci Transilvane', iar la Muzeul National al Unirii este programat vernisajul Salonului International de Machete Statice, editia a V-a.
In acest an se implinesc 94 de ani de la Marea Unire din 1 Decembrie 1918. AGERPRES
ID: 2895699; Data: 2012-12-03 17:48:06; Redactori: suz/suz
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page