Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Securitatea a vopsit gardul si-n sport

Desi nu sunt un fan al presedintelui, trebuie sa recunosc faptul ca Traian Basescu va ramane in istoria Romaniei si pentru cateva lucruri bune. Nu este vorba despre condamnarea publica a comunismului si a Securitatii, ci despre dosariada. Cum, necum, chiar daca i-a executat preferential pe dusmanii sai politici, Zeus a fulgerat in ultimii patru ani (cu note informative si rapoarte din arhiva Securitatii), sute de informatori sau ofiteri sub acoperire din toate domeniile. Astfel, ne-am lamurit si noi cum se face ca au ajuns securistii lui Ceasca miliardari, politicieni, magistrati, demnitari, istorici sau deontologi. Unii au avut ocazia sa afle ce hram poarta idolii postdecembristi ai natiei sau chiar cei alaturi de care au trait si muncit o viata. Nemernicia nu stie carte si nu tine seama de talent. Cazuri ca Felix-Voiculescu, Paleologu, Rodica Stanoiu, Quintus, Mona Musca sau mai nou, Paula Iacob, ne-au adus aminte de unul dintre vechile proverbe romanesti: afara-i vopsit gardul, inauntru-i leopardul.

Iata ca a venit, in sfarsit, vremea sportivilor de performanta. Era inevitabil, mai ales pentru ca, in ultimii ani ai Epocii de Aur, putini erau aceia care ieseau din tara neprelucrati de Securitate. Nu plecai la post in diplomatie, la munca in strainatate, nici macar in excursie in Uniunea Sovietica fara instructajul tovarasilor cu ochi albastri.

Sportivii nu faceau exceptie de la regula. Nu stiu ce "interese nationale" putea servi „colaboratorul Petrescu", asa cum a fost numit de presa centrala fotbalistul Gica Popescu. Dar notele informative despre colegii de balon rotund (in caz ca ii apartin) sunt graitoare. Si cum din orice deconspirare trebuie sa invatam ceva, aflam ca fotbalul a fost dintotdeauna o afacere profitabila. Mitul jucatorului care se intoarce dezinteresat la "echipa de suflet" este demolat printr-o simpla fraza a ofiterului de contrainformatii care il supraveghea pe "Petrescu". Tovarasii l-au adus pe Gica de la Steaua la Craiova in schimbul unui apartament, unui ARO si pentru 300.000 de lei, bani gheata. Cam atat cu sufletismul si cu stralucirea de odinioara. Ce sa mai vorbim de evolutiile echipelor romanesti in cupele europene ! Ramane de vazut, sub presiunea arhivelor CNSAS, cati sportivi vor mai avea curajul sa-si recunoasca autografele din dosarele Securitatii. Anghel Iordanescu a facut-o zilele trecute, recunoscand ca a furnizat note informative despre colegul sau de camera Marcel Raducanu, dupa turneul din Germania.

Poate acesta este motivul pentru care, cel poreclit "Generalul", a fost preluat de SIE, din ordinul lui Cornel Biris, ultimului sef al Brigazii Speciale "U" Fantome. Directia H 256 pe stil nou.

Eduard Ovidiu Ohanesian

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page